Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

tropheus duboisi maswa + noew stado

Autor mateusz747
Użytkownik
#1 - Posted: 24 Lut 2009 16:52 
witam mam 9sztuk doroslych t. duboisi i chcialbym dopuscic do nich kolejen 7 szt. tez doroslych f1 takjak moje pokolenie mam akwa 350litrow, co musze zrobic zeby rybki dobrze czuly sie w nowym moim stadzie rozmiar ryb ok. 8- 11 cm z gory dziekuje za odpowiedzi

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 24 Lut 2009 17:00 
Wg mnie po pierwsze powinieneś przeprowadzić kwarantannę nowych ryb w oddzielnym zbiorniku.

Po drugie po kwarantannie całkowicie zmienić aranżację zbiornika i dopiero w tym momencie wpuścić nowe ryby. Koniecznie musisz zaburzyc terytoria starych ryb.

a potem obserwować, obserwować i jeszcze raz obserwować

Marta

Autor rambowskixx
Użytkownik
#3 - Posted: 24 Lut 2009 17:02 
Jaki układ płci jest u tych Twoich a jaki u tych co dopuścisz? Obawiam się, że największym problemem może być reakcja ryb "starych" na nowo wpuszczonych mieszkańców. Tyczy się to szczególnie samców, które mogą w bardzo szybkim tempie zabić samce z dopuszczonego stadka. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba wyjęcie wszystkich schronień jakie masz w akwarium co zdecydowanie zaburzy orientacje u ryb, które już w nim pływają a przez to zgubią swoje rewiry i być może uda się wcielić z mniejszym lub większym powodzeniem resztę lokatorów. Dodatkowo proponuję też zaciemnić zbiornik na jakiś czas i jak to zwykle w takich przypadkach bywa dodać do wody sól oraz witaminy a ryb nie karmić przez okres 2dni. Dodatkowo będziesz musiał bardzo dokładnie obserwować ryby przez minimum 3 tygodnie bo przy mieszaniu biologi o czym było już dużo między innymi na forum, mogą wystąpić problemy chorobowe. To chyba z grubsza wszystko ale tego typu zabiegi zawsze są ryzykowne. Ja osobiście dopuszczałem wiele razy "nowe" ryby do już zasiedlonego zbiornika i niestety nie zawsze kończyło się to tak jak bym chciał.

Pozdrawiam
Łukasz

Autor salmo70
Użytkownik
#4 - Posted: 24 Lut 2009 17:22 
Witam.Jeszcze jedno.Warto podczas kwarantanny(na koniec jak już jesteś pewny kondycji i zdrowia nowych ryb)do akwa ogólnego dodawać przez kilka dni wodę z kwarantanny,by twoje ryby oswoiły się z "zapachem"nowych.Pozdrawiam.Robert.

Autor mateusz747
Użytkownik
#5 - Posted: 24 Lut 2009 17:35 
mam w swoim stadziedwa samce, a czy jesli podmienie cala wode, i zmienie wystroj to bedzie cos lepiej? i wpuszcze do nowego wystroju wszystkie ryby czy to bedzie dobry pomysl? pozdrawiam i dziekuje z gory

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 24 Lut 2009 17:38 
podmienie cala wode

Czy Ty wiesz co napisałeś?

Marta

Autor mateusz747
Użytkownik
#7 - Posted: 24 Lut 2009 17:39 
hahaha oj chodzilo mi o czesc wody :] przepraszam

Autor mateusz747
Użytkownik
#8 - Posted: 24 Lut 2009 17:43 
dzieki za wszystkie odpowiedzi juz teraz wiem wiecej,nie bede przynajmniej rozczarowany :]dziekuje

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 24 Lut 2009 17:44 
To nie zmieni na tyle biologii w zbiorniku, aby nie było problemów. Stres związany z połączeniem jest bardzo duży.

Marat

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / tropheus duboisi maswa + noew stado Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®