Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

prośba o informację dot. obsady

Autor michal1313
Użytkownik
#1 - Posted: 20 Mar 2009 20:54 
witam po wcześniejszych swoich doświadczeniach z "rybkami" postawiłem na tanganikę. zamianie uległ także zbiornik, który posiada w tej chwili wymiary 155*60*55h (unimax 700; wewnętrzny filtr o przelewie do 3000 l/h duża gąbka; jedna świetlówka 80W). chciałbym zamieścić dwie osady tropheusów (jeszcze się nie zastanawiałem, które odmiany byż może jedna) i jakieś inne ryby, które odpowiednio zajmą poszczególne partie wody.
>
> które gatunki oczywiście z jednego biotopu polecicie i w jakiej ilości. pytanie o ilość odnosi się także do tropheusów?, aby nie dopuścić do przerybienia
>
> zbiornik będzie stabilizował sie przez okres 1 msc. może dłużej jakie rybki wpuścić (do późniejszego odłowu) aby zapewnić odpowiedni cykl azotowy (tj. pożywkę dla bakterii)?
>
czy jest możliwość prowadzić zbiornik wraz z synodontis multipunctatus bądź innych z tej grupy i/lub węgorzyków z tanganiki?
>
> filtr unimax 700 posiada dwa wloty i wyloty czy jest jakieś specjalne zalecane ich ustawienie lub deszczownicy (odpowiednie dla zdrowia i samopoczucia rybek z tego biotopu ruch prądów w jezorze lub fal)?
>
> dziękuje i pozdrawiam,
> michał

ps. jestem nową osobą więc witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów i nie tylko

Autor salmo70
Użytkownik
#2 - Posted: 21 Mar 2009 00:09 
Witaj.
które gatunki oczywiście z jednego biotopu polecicie i w jakiej ilości. pytanie o ilość odnosi się także do tropheusów?, aby nie dopuścić do przerybienia
Jako towarzystwo dla Tropheusów polecam Tanganikodusy, Eretmodusy,lub Spathodusy.Są to szalenie ciekawe ryby.
czy jest możliwość prowadzić zbiornik wraz z synodontis multipunctatus bądź innych z tej grupy i/lub węgorzyków z tanganiki?
Synodontisy to dobry wybór.Z Tropheusami mogą na przykład przebywać Petricole,które mają podobne preferencje pokarmowe.Węgorzyków raczej do Trofci nie polecam.Co do ilości,to można by dać ok 20 Trofków,10 synodontisów i np.parę tanganicodusów.Serdecznie pozdrawiam.Robert.

Autor michal1313
Użytkownik
#3 - Posted: 24 Mar 2009 08:28 
cześć:)
dzięki za podpowiedź. niedługo przedstawię swoją propozycję więc jeśli mółbym prosić o jej ocenę to z góry dziękuję.
czy w układzie z sumami nie rodzą się problemy z ich karmieniem tzn. czy pokarm zdąży opaść ? zanim dopadną go rybki z górnej strefy
stadko 20 trofów nie będzie zbyt małe jeśli chodzi np. o agresję?
pzd.
michał

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 24 Mar 2009 10:35 
czy w układzie z sumami nie rodzą się problemy z ich karmieniem tzn. czy pokarm zdąży opaść ?

Najlepiej jest każdy pokarm moczyć, tak aby szybko opadł. Wtedy wszystkie ryby maja równe szanse.

Marta

Autor michal1313
Użytkownik
#5 - Posted: 31 Mar 2009 10:35 
witam
kontynuując swój temat podam poniżej przykładowe zestawienie gatunków, ale bez konkretnych odmian, które chciałbym połączyć z prośbą o wskazanie błędów lub innych propozycji.

dziękuje i pozdrawiam,
michał

- synodontis petricola - 6 szt.
- tropheus może bulu point lub ilangi orange - 18 szt.
- eretmodus - 4 szt.
- cyprichromis - 10 szt.

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 31 Mar 2009 11:33 
Z tego zestawu musisz usunąć cyprichromisy. To nie jest dobre połaczenie.

Jak chcesz możesz mieć więcej sumików, a oprócz eretmodusów także tanganikodusy.

Stado trofeusów także może być nieco większe.

Marta

Autor michal1313
Użytkownik
#7 - Posted: 31 Mar 2009 11:45 
:)
nie chciałbym doprowadzić do przerybienia szczególnie gdy ryby będą już dorosłe.

czy mógłbym Ciebie poprosić o jakąś inną propozycję zamiast cyprichromisów. chodzi mi o to aby jakiś jeszcze gatunek pływał oprócz trofów ponieważ dno można rzec, że mam juz obsadzone

pzd.,
michał

Autor michal1313
Użytkownik
#8 - Posted: 31 Mar 2009 11:52 
tanganikodus i spatodus są bardzo zbliżone do eretmodusa wizualnie, a chciałbym móc oglądać, obserwować kilka gatunków więc chyba nie będę już ich "dokładał"

nie wiem jak duże w warunkach takiego akwarium jak moje urosną perticole

mam jeszcze jedno kosmiczne pytanie czy chodujecie u siebie w jednym zbiorniku kraby z rybami? czy takie połączenie jest możliwe, czy może ze względu na bezpieczeństwo ryb - nie?

michał

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 31 Mar 2009 11:53 - Edytowany przez: admin 
czy mógłbym Ciebie poprosić o jakąś inną propozycję zamiast cyprichromisów

Wg mnie w Twoim zbiorniku nie ma miejsca na inne ryby w toni, więc nic Ci nie doradzę. Na dodanie jeszcze petrusi ten zbiornik jest zbyt mały. Ja zatrzymałabym sie na trofeusach i rybach dna. Jak sam zobaczysz -eretmodini to nie są przydenne ryby:)

Marta

Autor michal1313
Użytkownik
#10 - Posted: 31 Mar 2009 12:11 
dziękuję

michał

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / prośba o informację dot. obsady Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®