Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

Padły mi wszystkie trofcie

Autor tomsoul
Użytkownik
#1 - Posted: 18 Kwi 2009 14:47 
Witam

Posiadam akwarium 450 litrów a w nim miałem 8 tropheusów dubois. 5 dni temu wszystkie padły z niewiadomej przyczyny... 2 tygodnie temu przeprowadziłem mały "remont" w akwarium tzn. do tamtego czasu jako podłoże miałem żwir akwariowy średniej grubości(miałem też rośliny) po remoncie dałem biały piasek(już bez roślin). Do akwarium wlałem sera bio nitrivec aby wyzwolić rozwój pożytecznych bakterii. Po dwóch dniach ryby wpuściłem. Jako filtr tymczasowo wtedy chodził aqua szut 750(wewnętrzny) z nowym wkładem z ceramiki.(filtusa). Ryby karmiłem głownie na zmiane tzn. rano tropical ichtiovit wieczorem tropical spirulina. Parametry wody przed wpuszczeniem dobre. ph 8.0, No2 0,0, No3 10.
Co się mogło stać ? nadmieniam że przez pierwsze 2 tygodnie wszystko było ok. Potem nagle wszystkie zdechły. Kiedy w momencie śmierci mierzyłem No2 to test sery był na czerwono(najwyższy).
Ale co spowodowało tak wysokie No2?

Moje hipotezy.
1.Bloat. czyli złe karmienie.
2.Coś z piaskiem.
3.Po śmierci ryb przypomniało mi się że kubełek od wkładu wewnętrznego filtra był klejony cyjanopanem(pękł mi kiedyś). Może uwalniał jakieś toksyny do wody?

Prosze o pomoc.

Autor rambowskixx
Użytkownik
#2 - Posted: 18 Kwi 2009 14:56 
1.Bloat. czyli złe karmienie.

"Choroba", która zabiła Twoje ryby nazywa się no2. Nic innego nie jest w stanie tak szybko uśmiercić zwierząt. Najprawdopodobniej nałożyło się na to kilka spraw. Wymiana całego podłoża co spowodowało zachwianie równowagi w zbiorniku, być może zbyt obfite karmienie podczas gdy akwarium ponownie dojrzewało. Jeśli chodził tam tylko filtr wewnętrzny to można powiedzieć, że brakowało tam filtracji bo z tego co zrozumiałem miałeś tam tylko aqua szuta 750.

Pozdrawiam
Łukasz

Autor tomsoul
Użytkownik
#3 - Posted: 18 Kwi 2009 15:39 
Karmiłem normalnie nie przesadzając. Co do Aqua Szuta to przejściowo owszem był tylko on gdyż kubełek tetratec był w naprawie. Obecnie jest już podłączony. Czy sytuacja się wynormuje w obecnej sytuacji?

Autor nuroslaw
Użytkownik
#4 - Posted: 18 Kwi 2009 17:27 
Niestety zrobiłeś najpoważniejsze błedy.

1. wymieniłeś podłoże, które chcemy czy nie jest poteżnym złożem bio
2. odłaczyłeś filtr biologiczny, który miałeś - dlaczego ?
3. świeży filtr 750 był świeży, pozbawiony wsparcia biologii z podłoża -dlaczego nie zastosowałeś starego działającego wkładu ?
4. dolales nitrivec, który podnosi NO2 - dlaczego ? jeśli miałes wczesniej pełną biologię ją zniszczyłes ?
5. wpuściłeś ryby do akwarium, bez działającego filtra bio, i nie mierzyłes codziennie parametrów.
6. klejenie obudowy nie miało z tym nic wspólnego.

Zmieniles w akwarium dużą ilośc parametrów, a obsługe akwarium prowadziłeś jak ustabilizowanego starego akwarium.

Przykro mi, ale to wyłączie Twoja wina. Zwróć uwagę na to co zrobiłeś źle, i rób tak więcej.

Autor tomsoul
Użytkownik
#5 - Posted: 18 Kwi 2009 17:40 
Filtr biologiczny odłączyłem bo się po prostu zepsuł nie miałem nic w zastępstwie oprócz tego aquaszuta.
Co do Nitrivicu starszy pan w sklepie zoologiczny twierdził że nadaje się do akwarium z tanganiką. Twierdził nawet że nadaje się do morskich(chociaz inaczej piszą w instrukcji od tego preparatu).
No cóż moja wina. Na przyszłość bardziej będe uważał ze zmianą podłoża.
Mam tylko pytanie. Obecnie podłączyłem ponownie filtr biologiczny( już jest naprawiony) , ile zajmie jego regeneracja? tzn. po jakim czasie No2 wróci do normy?

Autor nuroslaw
Użytkownik
#6 - Posted: 18 Kwi 2009 17:50 
Nitrivec jak najbardziej sie nadaje. Po prostu użyłes go niepotrzebnie.

W Twoim przypadku na tragedie złożylo sie kilka czynników. Nitrivec owszem, pomaga przy starcie. Ale po co w takim razie zaraz po 2 dniach wpuszczasz ryby (jeśli zbiornik po wymianie podłoza i filtra bio należy traktować jak nowy) i nie mierzysz parametrów codziennie? Gdybyś to robił, wiedziałbyś że nie masz biologi, a No2 ciągle rośnie. Miałbys czas na reakcje.

W ciągu tygodnia do dwóch, po miesiacu powinny być parametry stabilne, - ale musisz mierzyć codziennie, i jeśli NO2 przekroczy dopuszczalny poziom, reagować (podmiana wody) aż do czasu kiedy NO2=0. traktuj to jak startowanie akwarium od nowa.

Autor rambowskixx
Użytkownik
#7 - Posted: 18 Kwi 2009 17:51 
Co do Nitrivicu starszy pan w sklepie zoologiczny twierdził że nadaje się do akwarium z tanganiką.

Hmm a dlaczego miałby się nie nadawać. Diabeł tkwi jednak w szczegółach i zawsze kiedy stosujemy jakieś środki chemiczne powinniśmy wiedzieć w jakim celu oraz do czego one służą. Zanim przyjdzie Ci do głowy zasiedlenie zbiornika nowymi zwierzętami to proponuję zgłębić nieco wiedzę.

Pozdrawiam
Łukasz

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / Padły mi wszystkie trofcie Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®