Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

Pomocy Kasanga

Autor maxs
Użytkownik
#1 - Posted: 9 Lis 2009 14:24 
Witam.Nie wiem co się dzieje z jadną sztuka Kasangi.Dostałem od kolegi 5 sztuk Kasangi.Jedna z nich jest,chuda jeść je ale wogule nie tyje siedzi w jednym miejscu.Pozostałe jedzą i powoli rosną.Matrwi mnie tylko jej sachpwanie i wygląd tem.28 pH7.5-8.5. w akwariumie plywają też Moliro i Dubois.Wystruj akwariumu:kamienie piaskowe i piasek ktory zmieszałem z kawałkami grysu koralowego.

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 9 Lis 2009 17:01 
Podaj wielkość zbiornika, obsadę i parametry N02 i N03. A także jak długo masz ryby?

Marta

Autor maxs
Użytkownik
#3 - Posted: 10 Lis 2009 12:55 
Wielkość zbiornika 100/50/50 obsada akwarium podłorze piasek z dodatkiem grysu koralowego i kamienie piaskowe NO2,NO3 jeszcze nie mierzyłem skonczyły mi sie testy pH-7.5-8.5. Podmiane wody w zbiorniku robie co 1,5 tygodnia.Ryby mam od polowy sierpnia.Zauwarzyłem że,wczesniej jak je wpuściłem że, coś jest nie tak.Pomyślałem że, to może być BLOATwiec zaczołem je leczyc udało sie Baktopur Direkt i Metronidazol250mg. I właśnie od tamtego czasu jedna z nich je,ale wogule nie poprawił się jej wygląd jest poprostu chuda.Pozastałe tropcheusy które, pływają rasem w zbiorniku to Moliro o połowe mniejsze i Dubis.Wszystko jest z nimi wporządku jedzą i rosną.Nawet jak podrzodze żeby je nakarmić to wszystkie podpływaja do szyby i poprostu wiedzą że dostanom jeść.Wcześniej miałem od małego Bembe i Czajtike i nie, miałem tego problemu nawet dochowałem ,się sporej ilości młodych.

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 10 Lis 2009 13:07 
Masz wszystko nie tak- od zbiornika- zbyt mały, po brak testów, zbyt mało ryb!! Może wreszcie poczytasz o rybach z Tanganiki.

Szkoda mówić:(((

Marta

Autor sander
Użytkownik
#5 - Posted: 11 Lis 2009 23:35 
Twoja Kasanga jest prawdopodobnie mocno zagrzybiona. Można ją leczyć Orungal-em ale nie sądzę, że podejmiesz leczenie i w takiej sytuacji lepiej uśpić chora rybkę gdyż jej dalsze trzymanie w akwarium ogólnym jest nieetyczne.

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 12 Lis 2009 05:56 
Kuba

Czy udowodniono, że każda chuda ryba ma grzybicę? Przyczyn takiego stanu może być wiele np. nicienie, stałe przebywanie w złych parametrach wody.

Chyba lepiej najpierw zbadać rybę niż usypiać i nie wiedzieć, co może być w zbiorniku?

Marta

Autor sander
Użytkownik
#7 - Posted: 12 Lis 2009 10:10 
Zwykle obecność nicieni czy pierwotniaków powoduje u Tropheus zaprzestanie pobierania pokarmu. Złe parametry wody raczej oddziaływują na wszystkie ryby, które wspólnie mieszkają w zbiorniku. Skoro pozostałe ryby szybko rosną i nabierają masy a tylko jedna jest chuda to taka diagnoza jest dość prawdopodobna aczkolwiek nie napisałem, że jest to pewność 100%-owa tylko prawdopodobna. Czasem po leczeniu chemioterapeutykami nastepuje grzybica i aby temu zapobiegać zwykle podaje się probiotyki.

Chyba lepiej najpierw zbadać rybę niż usypiać

Nie widzę możliwości zbadania tej ryby bez wcześniejszego jej "uśpienia"

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 12 Lis 2009 10:31 
Czasem po leczeniu chemioterapeutykami nastepuje grzybica i aby temu zapobiegać zwykle podaje się probiotyki.

Czy w takim razie są już dostępne?

Marta

Autor sander
Użytkownik
#9 - Posted: 12 Lis 2009 11:11 
admin

Czy w takim razie są już dostępne?

Naturalnie od kilku lat są dostępne np. Fermato lub Biosaf. Osobiście polecam też w podobnych wypadkach stosować immunostymulacje np. betaglucan-em do nabyć u lecznicvach weterynaryjnych.

Autor admin
Admin
#10 - Posted: 12 Lis 2009 11:31 - Edytowany przez: admin 
A możesz napisać coś bardziej szczegółowo o dawkowaniu, efektach, działaniu?

Marta

Autor sander
Użytkownik
#11 - Posted: 12 Lis 2009 12:29 
Pisaliśmy już o probiotykach i prebiotykach w jakimś wątku (chyba go nawet wydzieliłaś z dyskusji ?). Dawkowanie zależy od stężenia danego preparatu i jest zwykle podane na opakowaniu, dozujemy do pokarmu. Sposobu łączenia liofilizatów z karmą nie mogę ujawniać ale można to robić różnymi domowymi sposobami.

Autor admin
Admin
#12 - Posted: 12 Lis 2009 12:56 
Sposobu łączenia liofilizatów z karmą nie mogę ujawniać ale można to robić różnymi domowymi sposobami.

I to jest cenna informacja.

Marta

Autor maxs
Użytkownik
#13 - Posted: 17 Lis 2009 09:06 
Teraz jest juz wszystko o.k Nawet weiecej jedna samica Kasangi miała pierwsze tarło i jak narazie nosi/wątpie żeby pierwszym tarle domośiła ikre do konca.

Autor maxs
Użytkownik
#14 - Posted: 17 Lis 2009 12:54 
A jeśli chodzi o Kasange to doszła do siebie i widzać że jej wyglad sie poprawia i normalnie plywa po akwarium

Autor niger1317
Użytkownik
#15 - Posted: 6 Wrz 2011 15:08 
Jak stosować orugal? Należy go podawać z pokarmem czy rozpuszcza się go w wodzie?

Autor admin
Admin
#16 - Posted: 6 Wrz 2011 15:45 
A jaki masz problem?

Marta

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / Pomocy Kasanga Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®