**** co dać na dno ?? - myślałem o piasku kwarcowym - lecz co z PH ??
Piasek kwarcowy jest odpowiedni. Nie wplywa na PH. Jakie PH masz w kranie?
**** jak zabezpieczyć dno zbiornika by w kamienie podkopywane przez ryby nie uszkodziły dna ?? - myślałem o cienkim styropianie bądź karimacie na dno - lecz czy nie będzie to szkodliwe dla ryb?
Dno zabezpiecza sie styropianiem, siatka lub (jak ostatnio polecal Sander) spienionym PCV. 1cm styropianu wystarcza nawet na ciezkie skaly.
**** w jaki sposób zabezpieczyć górne krawędzie akwarium by ryby nie wylewały?? - będzie pokrywa typu wylewki plastikowej lecz przy Malawi i tak i tak woda była poza akwarium jak będzie tutaj ??
Nie mam pokrywy - nie znam sie :-)
**** w przypadku trophousów jaki powinien być stosunek filtracyjny i oświetlenia??
Filtracja powinna byc wydajna, bo tropheusy sporo "smieca". Oswietlenie zaleca sie jako minimum o,5W / litr wody. Co do rodzaju swietlowek sie nie wypowiem - sa rozne gusta, sporo ludzi tu ma o wiele wieksze doswiadczenie.
Z postu wynika, ze masz zamiar polozyc jakies wieksze skaly. Pamietam z postow tutejszych hodowcow, ze dla tropheusow stosuje sie minimalny wystroj skalny, bo:
- zmniejsza to agresje terytorialna tropheusow
- zwieksza objetosc wody do plywania dla ryb
Nigdy sie nie czepialem, ale skoro mam okazje: na filme "Jewel of the rift" widac stada tropheusow plywajace miedzy skalami, gdzie nie widac ani kawalka piasku. A skoro wiem, ze zawsze dazycie do naturalnosci, to... jak to jest? |