Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

Temperatura w akwarium

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 15 Lis 2009 19:29 
Krotka pilka: jaka jest optymalna dla N.brichardi wg Was?
Jakie sa wartosci graniczne?

Podmiany wody wplywaja czesto na rozpoczecie tarla u ryb. Czy to nagle skoki temperatury, czy tez zmiany chemiczne powoduje w takim wypadku ropoczecie tarla?

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 15 Lis 2009 20:54 
Księżniczki żyją na głębokościach od 3-50 metrów. Czyli zakres temperatur jest spory dla danej koloni/wariantu geograficznego.

Wg mnie najlepiej jest utrzymywać 25-26 stopni. Ale to moje zdanie

Marta

Autor jaosh
Użytkownik
#3 - Posted: 15 Lis 2009 22:27 
u mnie jak miałem księżniczki to temperatura była 25-27, zależy od dnia.

a faktem jest, że po każdej podmianie wody księżniczki miały sie ku sobie i zawsze pokazywały się młode.

wydaje mi się, że to raczej o jakośc wody chodzi niż o temperaturę, bo jak ja podmieniałem u siebie co tydzień 10% to ta podmiana była raczej nie zauważalna dla ryb bo było to zaledwie 40 litrów, a oprócz baniaczka mam jeszcze 150 sumpa

Autor sander
Użytkownik
#4 - Posted: 16 Lis 2009 07:39 
Ja jestem zwolennikiem wysokich temperatur w górnym zakresie. Lubię kiedy ryby mają maksymalnie wysoki metabolizm a co za tym idzie dynamikę zachowań. Oczywiście takie temperatury niosą z sobą konieczność mocnej filtracji i wydajnego natleniania wody. Niższe temperatury są znacznie bardziej bezpieczne. Eksperymentalnie ustaliłem, że w 28C księżniczki rosły najszybciej i wykazywały najwyższą płodność, stopień wyżej i niżej powodował statystyczne różnice we wzroście. Badania były przypadkowe wynikły podczas przeprowadzania badań nad wpływem temp. na płodność Palaemon elegans, które miały doklejony zbiornik do tego gdzie były księżniczki ze względu ma mały litraż akwarium z krewetkami gdzie ciężko było o stabilność temperatury.

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / Temperatura w akwarium Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®