Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

frontosa tarło

Autor piotrek19771221
Użytkownik
#1 - Posted: 18 Lis 2009 18:26 
Witam mam pytanie dziś po raz pierwszy samiczka Frontosa Kigoma zaczeła nosić ikrę tylko pytanie czy jak donosi i wypuści maluszki czy ze strony innych Frontos im coś grozi w zbiorniku są same Frontosy 8 szt

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 18 Lis 2009 20:03 
Musisz nam powiedzieć jaki masz wystrój zbiornika, czy są kryjówki, groty? I czy pływaja same frontozy?

Marta

Autor piotrek19771221
Użytkownik
#3 - Posted: 18 Lis 2009 20:54 
zbiornik mam 450 l mam parę kamieni coś podobne do wapienia filpinskiego tylko bardziej okrągłe też z otworami i są położone na innych mniejszych kamieniach i pod nimi są kryjówki. Frontosy na pewno tam nie wpłyną a poza frontosami nic innego niema tylko Glonojadki Zbrojniki :)

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 18 Lis 2009 21:05 
Część narybku może się ukryje w tych kamieniach. Ale zapewne część stanie się pokarmem. Czy uważasz, że zbrojniki to dobry pomysł w tym biotopie?

Marta

Autor piotrek19771221
Użytkownik
#5 - Posted: 18 Lis 2009 21:11 
nie wiem czy dobry ale nie przeszkadzają sobie myślę że dbają po części o porządek w zbiorniku zjadają resztki pokarmu i co jeszcze regularnie mają ikrę która staje sie pokarmem dla rybek :)

Autor piotrek19771221
Użytkownik
#6 - Posted: 18 Lis 2009 21:18 
a czy mogę samice pod koniec inkubacji odłowić ?

Autor marti
Użytkownik
#7 - Posted: 18 Lis 2009 21:42 
a czy mogę samice pod koniec inkubacji odłowić ?

Jeśli chcesz żeby przeżyło jak najwięcej młodych, to odłów samicę pod koniec inkubacji.
Jaki masz dodatkowy zbiornik ?
Jeśli nie odłowisz, być może przeżyją pojedyncze sztuki.
Jeśli odłowisz samicę, przeżyje wiekszość.
Odłów około 35-38 dnia.
U mnie samice wypuszczały młode zawsze w 43 dniu po tarle.
Tempo rozwoju małych zależy od szeregu czynników, które mogą sie inaczej kształtować u Ciebie a co za tym idzie małe mogą być gotowe już wsześniej.

Autor piotrek19771221
Użytkownik
#8 - Posted: 18 Lis 2009 22:25 
a jaki powinienem mieć zbiornik samiczka nie jest duża ma gdzieś 13 cm jest to jej pierwsze tarło

Autor marti
Użytkownik
#9 - Posted: 18 Lis 2009 23:24 
Oczywiście nie ma sensu przesadzać z wielkością zbiornika na jedną rybę.
Jednak filtracja powinna być dobra i aranżacja zapewniająca kryjówki.
Samotna samiczka będzie wystraszona w nowym zbiorniku i w pojedynkę, bez reszty stada.
Poprzednio mogłem zapewnić komfort, gdyż miałem wolny zbiornik 576 litrów i tam samiczka wypuszczała młode, z tym że to była duża samica 23-24cm
Obecnie ten zbiornik sprzedałem, a przeznaczyłem jako kotnik mniejszy zbiornik 225 litrów.
U mnie też obecnie inkubuje mała samiczka 12-13cm i myślę że taki zbiornik spokojnie jej wystarczy. Od dłuższego czasu jest już zalany, pływały tam maluchy Alto. compr. Goldhead. Teraz je przeniosłem do innego baniaka, a ten jest wolny i czeka na nią :)

Autor piotrek19771221
Użytkownik
#10 - Posted: 28 Lis 2009 19:54 
a jeszcze jedno pytanko czy z frontosami mogą przebywać Neolamprologus brichardi

Autor sander
Użytkownik
#11 - Posted: 29 Lis 2009 14:23 
Ostatnio dostałem dużą frontkę, której księżniczka wygryzła oko, może więc lepiej nie łączyć ich w jednym akwarium.

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / frontosa tarło Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®