-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/
Jak podwyższyć kH i Gh
Strona 1 of 3:
1
2
3
Next »
moba07
Użytkownik
- Posted: 24 Sty 2010 15:58
Tak jak w temacie
sander
Użytkownik
- Posted: 24 Sty 2010 17:12
Trzeba lać Ballinga, poczytaj o tej metodzie gdyż jest ona wysoce skuteczna.
,
moba07
Użytkownik
- Posted: 24 Sty 2010 17:24
Soda oczyszczona podwyższa tylko ph ??
poniewaz muszę podniesc ph bo mam 6,5 więc czy taka soda oczyszczona z sklepu w małych saszetkach może byc ?? czy to jakaś specjalna akwarystyczna musi byc ?
pkubek
Użytkownik
- Posted: 24 Sty 2010 22:01
skuteczne sa tez sole tanganickie do kupienia w postaci preparatow, zawieraja cenne mineraly i wbogacaja wode
sander
Użytkownik
- Posted: 25 Sty 2010 07:02
Soda podnosi ph i KH jednak dzięki Balling-owi będziesz w stanie utrzymywać parametry na stałym poziomie. Gotowe sole lepiej zachowują się w RO niż w kranówce.
moba07
Użytkownik
- Posted: 25 Sty 2010 09:09
Czy już ktoś stosował tą metode Ballinga ?? I jak to powinno przebiegać
admin
Admin
- Posted: 25 Sty 2010 09:28
Pisaliśmy o tym na forum. Opcja szukaj:))
Marta
moba07
Użytkownik
- Posted: 25 Sty 2010 10:21
Poczytałem lecz troche skąplikowana ta metoda ;/
Czy nie ma jakiegoś preparatu do kupienia który zwiększa kh i gh ??
Oraz czy soda oczyszczona może byc taka z saszetek z spożywczego oraz ile się jej stosuje ??
sander
Użytkownik
- Posted: 25 Sty 2010 12:57
moba07
a czego Ty nie rozumiesz w tej metodzie? Kupujesz sobie odważone składniki do 3 roztworów (są na allegro i nie tylko) i rozpuszczasz je każdy w 2L wody RO lub destylowanej wg podanego składu:
Dodajesz każdy po równo. Mierzysz ph i stabilizujesz. Jaki problem?
trofek
Użytkownik
- Posted: 25 Sty 2010 15:37
Ostatnio pojawiły się również nowe środki do podnoszenia i stabilizacji KH i GH
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowod na-ct1k/brightwell-aquatics-rift-lake-chemie_10470 6.html
oraz
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowod na-ct1k/brightwell-aquatics-rift-lake-dkh_104708.h tml
moba07
Użytkownik
- Posted: 26 Sty 2010 14:39
A co z tą sodą czy moge dodać taką zwykłą z sklepu spożywczego ?? i ile się jej stosuje
admin
Admin
- Posted: 26 Sty 2010 15:29
Zwykła ma uzdatniacze spożywcze. Powinna być taka z apteki .
Przy tak niskim pH będzie Ci trudno podnieść do odpowiedniego poziomu . Wg mnie bardziej skuteczne są sole lub jak pisał Sander metoda Ballinga.
Marta
wookash
Użytkownik
- Posted: 28 Sty 2010 22:30
a jak podwyzszyc amoniak?,bo mam na zero ;)
admin
Admin
- Posted: 29 Sty 2010 10:21
A jaki masz mieć? NH3/NH4 ma być zero.
Marta
Alex z Kijowa
Użytkownik
- Posted: 29 Sty 2010 11:41 - Edytowany przez: Alex z Kijowa
Dla wodu kup cos takiego
http://www.akvariumi.com.ua/popup_image.php/pID/12 90/image/0?osCsid=03e2a5de9d2c49cc139910b5d2319bfd
lub
http://aquatek.com.ua/products_pictures/0113-3.jpg
moba07
Użytkownik
- Posted: 29 Sty 2010 13:45
dzieki Alex napewno kupie jeden z tych produktów
Alex z Kijowa
Użytkownik
- Posted: 29 Sty 2010 14:10
dzieki Alex napewno kupie jeden z tych produktów
Te, pierwszy, jest wielu tanszy, ale nie znaczy ze gorszyj.
sander
Użytkownik
- Posted: 29 Sty 2010 15:26 - Edytowany przez: sander
Zwróciłem uwagę na Ballinga specjalnie po to żeby uzmysłowić fakt, że nie ma buforu ph-kH typu
wash and go
bo gdyby był to nikt by się w takie metody nie bawił tylko wsypał odpowiednią ilość proszku do akwarium i
go
ale chyba marketing czyni cuda ;-)
moba07
Użytkownik
- Posted: 31 Sty 2010 13:40
Jaka jest różnica pomiędzy tymi produktami
http://www.allegro.pl/item890280051_jbl_aquadur_ma lawi_tanganika_sole_mineralne_250gr.html
a tym
http://www.allegro.pl/item894831388_jbl_aquadur_pl us_sol_do_wody_ro_wys_6zl.html
sander
Użytkownik
- Posted: 1 Lut 2010 07:41
moba07
Różnica jest taka, że pierwsza sól jest niby dla ryb z Tanganiki i Malawi a druga dla ryb z miękkich wód ameryki południowej. Celowo napisałem "niby" gdyż należy wiedzieć, że skład wody tanganickiej i malawijskiej bardzo się różni. Zamiast się rozpisywać nad różnicami nadmienię tylko, że w Malawi woda jest miękka i ma zaledwie 6-10 dH.
Rafa
Użytkownik
- Posted: 15 Lut 2010 21:41
sander
mam pytanie - czy roztwór metody Ballinga wlewa sie od razu do zarybionego już zbiornika - czy miesza się z podmienianą wodę i dopiero wlewa.
Biorąc pod uwage fakt że moja kranówa jest dobra do paletek a sól Instant Cichlid nie bardzo podnosi parametry w góre to co myslisz o zastosowaniu tej metody u moich Tropheusów?
Wiem że należy to mierzyć - ale od jakiej ilości zacząć na powiedzmy 100 l wody?
Joanna
moba07
Użytkownik
- Posted: 15 Lut 2010 22:06
Witam. Ja kupiłem AquaDur i pomogło ;)
KH wzrosło z 6 do 18
oraz PH z 6,5 do 8
Rafa
Użytkownik
- Posted: 15 Lut 2010 22:53
admin
Marto
a ile można maxymalnie wsypać soli Instant Cichlid na 100 litrów wody.
Powiedzmy w łyżkach ( ona mi sie szybko robi mokra ) może ja jej daje za mało. 36 gr to jakieś dwie płaskie łyżki ?
Joanna
admin
Admin
- Posted: 16 Lut 2010 06:39
Nie potrafię Ci odpowiedzieć ile w łyżkach, ja nigdy nie dodaję maksymalnej ilości. Soli morskiej to 100g na 100l wody. Ja zawsze podaję znacznie zaniżone dawki.
A może lepszy efekt będziesz miała przy soli JBL?
Moją dewizą jest jednak utrzymywanie w miarę stałych parametrów wody. Duże wahania przy podmianach wg mnie wpływją niekorzystnie na ryby.
Marta
sander
Użytkownik
- Posted: 16 Lut 2010 08:05
Rafa
Ballinga wlewa się do działającego już zbiornika (każdy roztwór oddzielnie w odstępach czasu np. co 10 min.). Generalnie Balling został wynaleziony na potrzeby akwarystyki morskiej ale nieźle sprawdza się w tanganickiej. Podejmując próby można zacząć od 30ml/100L i czasem taka ilość wystarcza na długo co uwarunkowane jest składem wody w akwarium a czasem trzeba podać kilka razy (proporcje można zmieniać np. dolewać więcej węglanu sodu a mniej chlorku wapnia). Nie wiem czy to przypadek ale moi znajomi, którzy używali AquaDur skarżyli się na wysoki poziom fosforanów w wodzie, który według nich wynikał z podania tej soli? Możecie zmierzyć jeśli ktoś używa?
Rafa
Użytkownik
- Posted: 16 Lut 2010 09:57
admin
moje ryby mają stałe parametry . Ja dolewam przygotowmą wcześmiej wode - taką jak w akwarium.
Jednek od pewnego czasu wydaje mi się że wodociągi zmieniły wode na bardziej miękką - co widać po parametrach .
A moje tropheusy choć zdrowe nie podchodzą nawet do tareł - obawiam się że to woda.
Moja kranówka tp
PH 7,2 GH 7 KH 4 a w zbiorniku PH 7,2 GH 11 KH 6
różnicz niawielka
JOanna
admin
Admin
- Posted: 16 Lut 2010 10:35
Faktycznie Joasiu masz dość "słabe " parametry wody.
Może jednak zdecydujesz się na Ballinga?
Marta
Rafa
Użytkownik
- Posted: 16 Lut 2010 10:43
Wiem. Tylko jakoś się boje Ballinga. Jak zuważyłam części ryb to nie robi są zdrowe , zadowolone , i roznożają się .
Problem dotyczy tropheusów i chyba sheli z bravisami.
Tylko czy ja im nie zaszkodze?
Joanna
sander
Użytkownik
- Posted: 16 Lut 2010 11:00
Rafa
Moja kranówka tp
PH 7,2 GH 7 KH 4 a w zbiorniku PH 7,2 GH 11 KH 6
Tragedii w zasadzie nie ma. Ja by na początek dodał NaHCO3 (czysty chemicznie) żeby podbić węglanówkę (ok. 2 łyżeczki/100L) a do tego AQUALKAL pH PLUS Tropical-a (tu należy podbijać mierząc parametr więc kup ph-metr elektroniczny bo się bardzo przyda u Ciebie ;-)). Na rynku jest jeszcze SERA - KH/PH PLUS (nigdy nie używałem) ale jest. Nie wiem co podnosi ph w preparatach gotowych ale może są to np. mocniejsze zasady jak NaOH czy KOH. W każdym razie w pierwszej kolejności należy podmienić wodę, potem podbić ph a następnie zająć się buforem czyli KH i GH co można zrobić albo Ballingiem albo poza wymienionymi CaCO3.
admin
Admin
- Posted: 16 Lut 2010 11:03
Jeżeli będziesz je powoli przyzwyczajała do dozowania pierwiastków to nie zaszkodzisz.
Ja ostatnio używam testowo preparatów Brightwell Aquatics.
Marta
Strona 1 of 3:
1
2
3
Next »
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/ Jak podwyższyć kH i Gh
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM