Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

dodawanie nowych tropheusów do zbiornika

Autor monikasobczak
Użytkownik
#1 - Posted: 19 Lut 2010 09:49 
Witam serdecznie,
Jestem nowym uczestnikiem na forum. Potrzebuje Waszej porady odnośnie wprowadzania nowych tropheusów do zbiornika.
Mam od roku zbiornik 200/60/60 720L, filtr zewnętrzny Eheim 2080, dwa filtry wew. Aquaszut 750 do filtracji mechnicznej. Parametry wody:
NO2-0, NO3-20, GH-ok10, KH- k 15, ph-8
Stosuję cotygodniowe podmiany wody (używam JBL AquaDur sól do Tanganiki)
W zbiorniku pływają: 10 szt Ndole red fluorescent SNZ +kilka szt przychówku, 12szt Ndole red fluorescent F1, 10szt Annectens SNZ+ kilka szt maluchów. Ryby są w doskonałej kondycji, pięknie wybarwione, regularnie podchodzą do tarła.
Dziś dowiedziałam się, że otrzymam prezent urodzinowy od rodziny w postaci 15szt Ikola F0, 9-11cm. Ryby przyjadą jutro wieczorem
Wpadłam w popłoch ponieważ nie zdążę prawdopodobnie przygotować zbiornika kwarantannowego i zmuszona bedą dodać ryby do zbiornika docelowego, a ostatnia rzecz o jakiej myślę to rozchwianie biologii mojego zbiornika i infekcja aeromonas! Czytałam, że można w skrajnych sytuacjach dodać ryby pomijając etap kwarantanny, w związku z tym planuję podmienić dziś ok 40% wody, jutro wieczorem po aklimatyzacji ryb w wodzie akwariowej (dodawaniu stopniowo metodą kropelkową) wpuścić je do akwarium. Planuję dodać do zbiornika preparat ułatwiający aklimatyzację Aclimol, obniżyć temp. wody do ok.24, zaciemnić zbiornik, nie karmić ryb i codzienie podmieniać wodę. Co jeszcze powinnam zrobić, aby zapobiec ewentualnej infekcji ryb? Czy oprócz Aclimolu powinnam dodać jeszcze jakieś witaminy do wody? Czy przy codziennej podmianie dodawać soli niejodowanej, w jakich ilościach? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 19 Lut 2010 11:32 
Obawiam się, ze jeżeli nie masz kwarantannowego zbiornika, to....powinnaś się chyba tylko modlić i czekać na cud.

Czy te Ikola są świeżym importem? Czy są już dłużej w zbiornikach? Czy coś o nich wiesz?

Marta

Autor salmo70
Użytkownik
#3 - Posted: 19 Lut 2010 11:56 
Marto.

Zweryfikuj proszę moją wypowiedź.

monikasobczak

Myślę,że w takiej sytuacji dodatkowo możnaby głodówkę przedłużyć do kilkunastu dni po przayjeździe i na noc podawać witaminy.Dodać do wody sól niejodowaną w proporcji 3 łyżki na każde 100 litrów.Przez cały czas obserwowac pilnie ryby.Przemyślałbym też,czy nie podać wyjątkowo po tym czasie np bakto tabs,lub innego specyfiku do karmy na bakterie.Myślę ,że w takiej sytuacji trzeba wybrac mniejsze zło.Nie wiem,czy to zgodne z regulaminem forum,ale jeśli tak,to podaj proszę źródło zakupu(są importerzy z mocno zainfekowanymi rybami i będzie wiadomo,czy masz sie bać.Jeżeli nie,to odezwij sie na priv.

Pozdrawiam.Robert.

Autor monikasobczak
Użytkownik
#4 - Posted: 19 Lut 2010 12:07 
Wiem tylko że ryby są po kwarantannie, nie wiem czy są świeżym importem. Dowiedziałam się, że ryby zostały zakupione ...... :( Podjęłam decyzje o zakupie i przygotowaniu dziś zbiornika kwarantannowego. Uzupełnie go w 80 % wodą ze zbiornika docelowego, dodam JBL Acclimol i sól niejodowaną w ilości 1 łyżka na 100L.

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 19 Lut 2010 12:11 
Podjęłam decyzje o zakupie i przygotowaniu dziś zbiornika kwarantannowego.

W tym wypadku to podstawa.

Marta

Autor sander
Użytkownik
#6 - Posted: 19 Lut 2010 12:57 
Jeśli będzie konflikt szczepów to sama aklimatyzacja nic nie da. Problemem może być też akceptacja nowych ryb przez autochtony. Jednakże wnioskując po twoim opisie to nowe i stare ryby były kupione w tym samym miejscu więc masz spore szanse uniknąć zjawiska "mieszania biologii". Warto teraz podłączyć filtr UV w głównym zbiorniku i pozostawić włączony na kilka tygodni po dodaniu nowych ryb. Tak czy inaczej jest ryzyko...

Autor salmo70
Użytkownik
#7 - Posted: 19 Lut 2010 15:48 
monikasobczak

proszę o kontakt na priv

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / dodawanie nowych tropheusów do zbiornika Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®