Witam serdecznie,
Jestem nowym uczestnikiem na forum. Potrzebuje Waszej porady odnośnie wprowadzania nowych tropheusów do zbiornika.
Mam od roku zbiornik 200/60/60 720L, filtr zewnętrzny Eheim 2080, dwa filtry wew. Aquaszut 750 do filtracji mechnicznej. Parametry wody:
NO2-0, NO3-20, GH-ok10, KH- k 15, ph-8
Stosuję cotygodniowe podmiany wody (używam JBL AquaDur sól do Tanganiki)
W zbiorniku pływają: 10 szt Ndole red fluorescent SNZ +kilka szt przychówku, 12szt Ndole red fluorescent F1, 10szt Annectens SNZ+ kilka szt maluchów. Ryby są w doskonałej kondycji, pięknie wybarwione, regularnie podchodzą do tarła.
Dziś dowiedziałam się, że otrzymam prezent urodzinowy od rodziny w postaci 15szt Ikola F0, 9-11cm. Ryby przyjadą jutro wieczorem
Wpadłam w popłoch ponieważ nie zdążę prawdopodobnie przygotować zbiornika kwarantannowego i zmuszona bedą dodać ryby do zbiornika docelowego, a ostatnia rzecz o jakiej myślę to rozchwianie biologii mojego zbiornika i infekcja aeromonas! Czytałam, że można w skrajnych sytuacjach dodać ryby pomijając etap kwarantanny, w związku z tym planuję podmienić dziś ok 40% wody, jutro wieczorem po aklimatyzacji ryb w wodzie akwariowej (dodawaniu stopniowo metodą kropelkową) wpuścić je do akwarium. Planuję dodać do zbiornika preparat ułatwiający aklimatyzację Aclimol, obniżyć temp. wody do ok.24, zaciemnić zbiornik, nie karmić ryb i codzienie podmieniać wodę. Co jeszcze powinnam zrobić, aby zapobiec ewentualnej infekcji ryb? Czy oprócz Aclimolu powinnam dodać jeszcze jakieś witaminy do wody? Czy przy codziennej podmianie dodawać soli niejodowanej, w jakich ilościach? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. |