3 tyg temu zalałem zbiornik niecałe, prawie tydzień sie filtrowała woda sama, dzien przed odbiorem ryb wziołem od P.Marty biologie, i wlałem do zbiornika, kilka dni po wpuszczeniu ryb mimo codziennych podmian parametry wody miałem złe, pojechałem do P.Marty po druga biologie, ale tylko amoniak spadł prawie do 0 ( wracajac do testów, na skali JBL NH4 nie ma koloru jaki powinien miec zero do cholery, mam najniższa wartość)
NO2 tak samo wychodzi mi jakiś dziwny wynik, NO3 mam 1, podobno niemozliwe, zoolokiem też mi wychodzi zero a w innej wodzie bordowy kolor to testy działaja prawidłowo.
OK, ale porusze tutaj temat bo mam cos w akwarium czego nikt nie ma.
Mianowicie mój system filtracji- sump zbudowałem sam, przy malawi pozwalał mi na rzadkie podmiany wody i bardzo dobre parametry.
Mianowicie, kupiłem akwarium pod wymiar do szafki, ma ono ok 100l.
W środku wkleiłem jedna przegrode na wysokosc akwarium ma ona gdzieś wymiary dł 50, wys 60, szer 10cm, podzielona na 3 mniejsze przegrody, na dnie wklejone jest 12 przegród o wymiarach 15x15x 15cm.
Woda cały czas płynie slalomem góra dół góra dół, na górze jest wklejona na stałe szyba, wszystko zasypane żwirem koralowym ok 10l i 20l keramzytu, na górze chodowałem przy malawi rosliny, wgłebke i inne jako pochłaniacze fosforanów itp, to był mój sposób na glony i czystość w akwarium. MOze dlatego ze mam cos takiego i woda płynie tak długa droga chociaz przepływ wody mam 1300l a nie 3l nah jak w denitryfikatorze to NO3 mam 1.
Ale chyba poszukam sobie lepszych testów., skoro mi wychodza wyniki niemożliwe i niejasne.
Ma ktoś jakies propozycje sprawdzone?
Wody z sumpem mam 800; a ryb tylko 24.
Filtrów jest 4 kubły + komin i sump.
MI wyglada na to ze ryby nie przystosują sie.
Zaczynam dopiero z tropheusami ale rozwazam odłowienie tych 2 sztuk i przełozeniu do sumpa, sa tam lepsze parametry.
Wcześniej jak badałem wode była wyrażna różnica w wodzie z sumpa a w wodzie z akwarium.
Moze to im pomoze, moze jak beda miały spokój bez innych ryb które rzucają sie na jedzenie to zaczną jeść.
Skonstruowałem coś takiego z mysla o odławianiu ryb pobitych, słabszych.
Zrobie zdjęcie to pokaze wszystkim. |