mateo większe podmiany pozwalają zmniejszyć w wodzie akwariowej ilość związków odpowiedzialnych za tempo wzrostu ryb. Przy zachowaniu odpowiedniego i identycznego żywienia te same ryby urosną szybciej w wodzie częściej podmienianej.
Analizowałem tempo wzrostu dzikich Tropheus (i innych ryb tanganickich) na podstawie dostarczonych mi przez Martę łusek. Niestety liczebność materiału nie pozwoliła mi na opublikowanie wyników ale dostarczyła cennych informacji. Tempo wzrostu tych ryb w pierwszym roku życia jest naprawdę wysokie. Doświadczenie podpowiada mi, że odpowiedzialna jest za to dieta narybku. Nie miałem możliwości analizy składu jelit "dzikiego" narybku Tropheus ale jeśli przyjąć analogię do innych ryb to odżywia się on w dużym stopniu zooplanktonem, czyli bardzo enzymatycznym pokarmem. Obserwacje narybku w akwarium, karmionego żywym planktonem potwierdzają taką tezę. Narybek wydaje się być nieco inaczej ukierunkowany pod kątem odżywiania niż ryby dorosłe i wykazuje wyższe tempo wzrostu.
fishfan
Udziały białka i protein to jedno ale z lekkim sentymentem wspominam mega duże z poprzedniej epoki ,żywotne mieczole.Gdzie one są a przecież wyszukane karmy i ich bajeranckie pudełka wtedy były im obce.
Zgadza się, kiedyś karmiliśmy miecze tylko i wyłącznie żywym pokarmem i szpinakiem. Najpierw jadły to co spadało przez sitko cyklopowe potem cyklopy a na koniec szklarkę. Druga szkoła "wielkomiejska" opierała się na skrobanej mrożonej włowinie lub koninie. Do dziś nie ma nic lepszego niż żywy pokarm.
Zjawisko efektowności rybek, dosiega także tropheusa.
Wieje Azją jak cholera
Dowód (żałosny) 5cm bemby z małymi i powialenie błędnego podejscia do akwarystyki
Tarło 5cm Bemb nie ma nic wspólnego z Azją i jakkolwiek rozumianym pojęciem efektywności tylko z biologią tego Tropheusa. Podejścia do akwarystyki nie należy mylić z akwakulturą czy przemysłem z tym związanym.
Jak ustosunkować się do kupowania i trzymania np. hybrydów dyskowców jak np. te?
Masz duże stado więc przyrost także będzie różny.(selekcja)bedzie wskazana, chyba że nie zalezy Ci aż tak bardzo na najlepszych osobnikach
w co wątpie -każdy tak ma ,ja też:-))
Czy propagowanie selekcji, które ogranicza pulę genową nie
Wieje Azją jak cholera ???