W związku z tym mam pytanie ile rybek musze zakupic, zeby stworzyc zgrane stado.
Zaznacze, iż mam akwarium 375 litrów i zamierzam kupic ryby w wielkości ok 3 - 4 cm.
-mam taki litraż (choć chciałbym większy) i od początku miałem 25szt. i wszystko funkcjonuje w najlepszym porządku. Nadmieniam jednak, że za szybko chciałbyś uzyskać odp. dot. zgranego stada. Sytuacja z Tropheini jest dynamiczna i dopiero obserwacja dorastającego stada pozwoli stwierdzić czy będzie to obsada docelowa. Jeżeli będziesz miał możliwość zakupu od jednego dostawcy (a to jest podstawa), to zdecydowałbym się na 25-35 szt.
zeby pozniej mozna bylo wybrac najlepsze
-nie podoba mi się to określenie. Dla mnie wszystkie są najlepsze, chyba że pod tym pojęciem rozumiesz: stabilną obsadę, zgrane stado, docelowa obsada itp.
Nie zgadzam się z tym, że lepiej będzie się tam czuło stado 3-4 cm w ilości 150 szt. niż trzymane 25-30 szt. (choć nie wątpię sander, że spokojnie byś temu podołał, widziałem twoje akwa z tak dużą obsadą, choć w większym litrażu). Skrajności należy jednak wykluczać i sądzę, że amw81 chce mieć zbiornik ozdobny w domu a nie sklep zoologiczny.
-------------------------- |