-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/
Odsada tropheus 450L ???
32tl
Użytkownik
- Posted: 18 Kwi 2012 21:21
Witam
Chciałbym się poradzić odnośnie obsady a dokładniej ilości sztuk do mojego 450l.(150x50) Mam zamiar hodować IKOLA i DUBOISI lub KASANGA i może jeszcze parkę bądź dwie ERETMODUS. W akwarium jest 85 kg wapienia(rozmieszczonego na całości akwarium) i obawiam się że może to nieco ograniczać przestrzeń do pływania.Tak na oko wydaje mi się, że zajmuje on trochę mniej niż 1/3 akwarium. Po ile szt. mogę trzymać powyższych gatunków chyba ,że może z któregoś zrezygnować???
admin
Admin
- Posted: 18 Kwi 2012 21:26 - Edytowany przez: admin
Witam,
kamienia jest bardzo dużo...nie wiem czy nie za dużo. Czy możesz podesłać zdjęcie zbiornika?
Najlepiej w takim zbiorniku będzie wyglądała i czuła się grupa jednego gatunku/wariantu.
Eretmodusy powinny być trzymane w grupie, minimum 4 osobników.
Marta
32tl
Użytkownik
- Posted: 18 Kwi 2012 21:51
Zdjęcie jeszcze przed zalaniem ale nic się nie zmieniło oprócz dodanego osprzętu.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d75056286ac496 1f.html
admin
Admin
- Posted: 19 Kwi 2012 07:03
Jak dla mnie zbyt dużo ostrego kamienia. Czemu włożyłeś wapień filipiński?
Marta
32tl
Użytkownik
- Posted: 19 Kwi 2012 08:06
Tak myślałem , że padnie to pytanie. Wiem , że ten wapień średnio nadaje się do tropheusów ale udało mi się go kupić okazyjnie i nawisem mówiąc podoba mi się. Dlatego też pytam o ilości jakie mogłyby być hodowane. Jeżeli okaże się ,że ryby się kaleczą pomyśle o zmianie wystroju.Chyba ,że po prostu usunąć część kamienia??
sander
Użytkownik
- Posted: 19 Kwi 2012 18:17
Oglądając zdjęcie mam wrażenie, że konstrukcja może się zawalić ale tak wskazuje zdjęcie a realia mogą być inne. Skały jest zbyt dużo co może powodować lęk u ryb, poszczególne bryłki są za małe co daje efekt jak by aranż imitował mur a ten dekoracyjny nie jest. Postaraj się przebudować ten układ, może zrób z jednej strony wysoko i potem pochyłe zejście?
tdkcreweins
Użytkownik
- Posted: 25 Kwi 2012 12:14 - Edytowany przez: tdkcreweins
Osobiście też zastosowałem wapień filipiński, ale zdecydowanie w mniejszej ilości stworzyłem dwie konstrukcje z lewej i prawej strony zostawiając środek wolny. Jeżeli chodzi o kaleczenie ryb to narazie nie zauważyłem tego problemu w swoim zbiorniku a mam w nim 17 sztuk Ikoli. Jednak w tej chwili są to małe ryby bo około 3-4cm. Na Twoim miejscu wyciągnąłbym z 30kg kamienia i powinno być ok. Jak ułożysz coś nowego pochwal się zdjęciem
dość jasno masz w akwarium jakie masz oświetlenie?
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/ Odsada tropheus 450L ???
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM