Marta podała bardzo ważna uwagę dotyczącą trzymania większych petrochromisów z trofeusami i ich "wspólnym" karmieniu. Jakoś mi to umknęło. Wiadomo petro potrzebuja duzo karmy, czyli granulaty akurat w tym przypadku sa niezastąpione. Przy dość inetensywnym karmienu takim pokarmem trofeus może nie "wytrzymać" i dieta taka moze doprowadzieć do schorzeń przewodu pokarmowego.
Ja mam z Petrochromisami Trewavasae Kasangi i tu już widać że przy petro kasangi "przybrały na wadze", aż czasami sie boję czy nie zabardzo. Na szczęście ryby sie mnożą i jest wszystko w porządku ale trzeba uważać żeby nie przesadzić. Stosuję dłuższe głodówki i od razu widać kto najwięcej traci na nich- Petrochromisy. Po 2 dniach głodówki u Kasangi nie widać braku podawania pokarmu, a Petro już ma brzuszek lekko zapadniety.
Również skłonny byłbym do twierdzenia że z trofeusami lepiej/bezpieczniej mając na myśli zdrowie ryb, jest trzymanie mniejszych gatunków Petrochromisa.
A to link (mam nadzieję że chodzi) coś o petro , pewnie znacie tą stronę ale... :-)
http://tanganyika-cichlids.com/petrochromis1.htm.
Leszek