Witam serdecznie wszystkich użytkowników i czytelników tego forum :)
Chciałbym Wam przedstawic moj kawałek Tanganiki może nie do końca naturalny, ale przynajmniej mi podoba :)
W podstawowym założeniu zbiornik miał byc dla Neolamprologus Pulcher Kamakonde, które kupiłem od Pani Marty kilka lat temu niestety w ostatnich dniach, a dokładnie 2 dni po zalaniu nowego zbiornika padła samica mojej Księżniczki najprawdopodobniej pogryziona przez samca, a ponieważ nie ma możliwości zakupu nowej z odłowu u Pani Marty został tylko 1 samiec :/ Musze zdecydowac się na inne ryby.
Przykre że moje Slicznotki nie doczekały nowego pięknego domu bo z pewnością czułby się świetnie w takim litrzażu...
No ale wracając do tematu. Po wymienieniu mnóstwie maili z Panią Martą, która już z całą pewnością ma dosyc moich wiecznych pytań :) (w tym miejscu chciałbym podziękowac za wyrozumiałośc) zdecydowałem, że w zbiorniku będzie pływac stado 12szt, Tropheusów.
Co do odmiany to jeszcze nie do końca się zdecydowałem, zastanawiam się miedzy sp.Moliro, sp.Lufubu, a sp. Kasanga red Rainbow.
Najbardziej spodobały mi się sp.Ndole red, ale niestety nie ma ich już w ofercie tropheusa :/
Ponieważ będzie to moja pierwsza stycznośc z tym gatunkiem chciałbym się dobrze przygotowac do hodowli i będe wdzięczny za Wasze sugestie i uwagi (nawet te najbardziej krytyczne:).
Ale wracając do zbiornika ...
Wode wlałem 9.05.2013.
Parametry pierwszy raz mierzyłem wczoraj i mam takie wyniki
PH 7,9 -8,0
GH 19
KH 12
NO3 0-5
NH3 1
NO2 0,025
mierzone Zoolekiem kropelkowym.
Po tych pomiarach w dniu dzisiejszym włałem do wody 50ml EASY LIFE - EASYSTART, żeby jakoś wystartowac cykl azotowy.
Akwarium na chwilę obecną filtrowane jest przez UniMax 700 i w zamiarze dorzuce jeszcze TetraTec 700 (narazie cieknie) chyba że się nie uda to będzie jakas wydajna głowice do srodka...?
Oświetlenie to 2 jarzeniówki biała i niebieska (nie wiem jakie bo akwarium kupiłem używane i były już zamontowane w pokrywie.
Ja dorzuciłem pasek ledowy, w którym można zmieniac kolory będzie jako światło nocne.\
Grzałka 350Watt temperatura w akwarium 26 stopni.
Głównym elementem wystroju jak widac są czerwone piaskowce i to właśnie na nie tak długo czekałem
Podłoże to piasem kwarcowy akwarystyczny.
A wszystko wygląda tak: