Jeżeli chodzi o kształt glowy a różnice w odróżnieniu płci jest to sprawa problemowa. Są to cechy osobnicze jak napisał Marek. Jedynie co zauważyłem że ryby pochodzące z odlowu (tu obserwowałem na przykładzie Kasang i Ikoli) maja bardziej zaokraglone glowy i "ładniejszą", równą jak dla mnie linię zarysu. Ryby pochądzace z hodowli akwariowych maja głowę mocniejszą, mniej delikatną z widocznymi załamaniami na lini zarysu (patrząc z boku), glowa ich jest jakby bardziej "zniekształcona". Myslę że jest to jak pisze Marek po części wina pokarmu.
Jeżeli chodzi o rozróżnienie płci to dorastajace samce, ale nie jest to regułą, mają na górnej wardze fałdkę skórną, taki "nosek". Samice jej nie mają lub jest ona duzo mniejsza. Czasami widać zdjecia np. Bemeby z białymi wargami. Są to właśnie uszkodzenia tej fałdki skórnej po walkach (szczepianie sie pyskami). Inna cechą która może pomóc w rozpoznaniu płci, ale zaznaczam nie na 100%, jest zmienność ubarwienia. Szczególnie jest to widoczne przy wiekszości odmian południowych (Murago do tej grupy należy). Samce szybciej traca ubarwienie narybku/mlodzieńcze, tzn. szybciej z ich tułowia znikaja lub przygasaja charakterystyczne paseczki, ich rysunek staje sie bardziej wyrazisty. Samice takie ubarwienie młodzieńcze utrzymuja dłużej i jest to bardziej stałe. Samice sprawiaja wrażenie bardziej stonowanych w ubarwieniu, ale mozna spotkać osobniki gdzie samiec i samica maja bardzo podobne ubarwienia (np. wystepuje to dość czesto u Kasang lub Ilangi). Wtedy najpewniejszym sposobem rozróżnienia płci jest porównanie otworów moczowo-płciowych, do czego potrzebna jest przy mniejszych osobnikach mocna lupa.
Leszek |