Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

S北北北北北!!!!!!!

Autor trzcinka
U縴tkownik
#1 - Posted: 23 Kwi 2006 15:41 
Witam w moim 375 litrowym akwa p硑waj� w砤秐ie 4 woreczki z 6 cioma trofciam cmi ka縟y 12 Ilangi Yellow Real F1 i 12 Bulu Point F kt髍e� wszystkie m硂dzie� 4-6 Parametry wody ph 8 to16 tw14 No2 0,2 mg/ml No3 秎adowe(0-5) NH3 0,08mg/ml temp. 26 st.U hodowcy by硂 ph 7,6 troch� wi阠ej No2Ja doda砤m soli w/g normy nie wiem jak u hodowcy ale chyba te� dodaje Mam karm� w p砤tkach Sera floral iSpirulina 36% Tropikala Mam zamiar naby� jeszcze inne odpow. smako硑ki .MOJE PYTANKO (przeczyta砤m prawie ca砮 forum-ale jestem b.mocno pocz眛kuj眂yc� akwamank�)co powinnam zrobi� zanim otworz� worki?????? Trofcie domagaj� si� ju� wyj禼ia .Acha akwa chodzi硂 z dwoma zbrojnikami i 1 nym kiryskiem od 2 tygodni.(filtr Tetra EX 1200,wewn powerhead 402 ,2 grza砶i 200w tetry,w 秗odku piasek koralowy,dolomity i wapienie)

Autor trzcinka
U縴tkownik
#2 - Posted: 23 Kwi 2006 16:09 
Jeszcze raz ja - dorzeczy. Czy wlewa� po trochu wod� z mojego akwa do work體,czy potem pe硁e ju � worki po硂縴c na wodzie i pozwoli� rybk� samenu wyp硑n辨 z nich, czy nie wlewa� wody z work體 do mojego akwa(ta woda ma sporo chyba kupek,mo縠 nie jest zbyt czysta-wioz砤m je przez godzin� ,w workach jest tlen)Mog� czeka� na odpowied� jeszcze 30 min,Poradzcie oby nie by硂 falstartu Dzi阫i

Autor drozd
U縴tkownik
#3 - Posted: 23 Kwi 2006 16:18 
witam,

ja jeszcze trofeus體 do swojego akwa nigdy nie wpuszcza砮m ale s眃z� 筷 nie r罂ni si� to od wpuszczania innych ryb... jak ja wpuszcza砮m moje Sexfasciatusy to po poerwsze razem z wod� w kt髍ej by硑 przela砮m do wiaderka, gdy si� uspokoi硑 dola砮m odrobin� wody z akwa, po 20 minutach znowu dola砮m wody z akwa i tak jeszcze 3-4 razy potem gdy ryby p硑wa硑 spokojnie ju� w wodzie, kt髍a dominowa砤 w akwa prz硂wi砮m je z wiaderka do akwarium...

Autor drozd
U縴tkownik
#4 - Posted: 23 Kwi 2006 16:20 
z tego co piszesz masz worki w akwarium wi阠 wyr體nujesz temperatur�, to dobrze, ale ja bym powoli dolewa� wody z akwa 縠 stopniowo przyzwyczai� rybcie do parametr體 jakie masz u siebie w zbiorniku... powoli, kilkukrotnie dolewaj wod� z akwa a potem prze丑w ryby nawet nie wlewaj眂 wody w jakiej przyjecha硑...

Autor drozd
U縴tkownik
#5 - Posted: 23 Kwi 2006 16:26 
ja bym tak zrobi� na twoim miejscu...

akwarium masz stosunkowo 秝ierze, pewnie cykl azotowy si� zacza� rozwiaja� ale nie wiadomo czy si� zamkn背 tak縠 przez pierwsze dni koniecznie monitoruj NO2 i NO3 w razie potrzeby r骲 podmiany z uzdatniaczem, dodaj biostartera (Nitrivec)

jak ju� pisa砮m nie jestem specjalist� od trofeusu體 ale po wpuszczeniu nie karmi砨ym ich jaki� czas, te ryby s� wra縧iwe na stres a transport i nowe otoczenie na pewno je troch� zestresowa�, nie zapala砨ym tez od razu mocnego 秝iat砤, nawet w og髄e bym go nie zapa砤�...

pzdr,

Marek

Autor JGr
U縴tkownik
#6 - Posted: 23 Kwi 2006 17:47 
My秎�, 縠 ryby ju� wpuszczone. C罂, na forum nie zawsze mo縩a otrzyma� natychmiastow� odpowied�, troch� wi阠 za p蠹no na te s硂wa, ale nie tylko temperatur� nale縴 wyr體nywa�, st眃 s硊szna uwaga Marka o mieszaniu wody. Zobacz cho鎎y jaka jest r罂nica w odczynie - u hodowcy 7,6pH (w worku woda si� zakwasza, wi阠 odczyn m骻� jeszcze spa舵), u Ciebie - 8,0pH. To bardzo du縜 r罂nica, je秎i ryby musz� j� pokona� w jednej chwili.

"0,2 mg/ml"

Mam nadziej�, 縠 to b潮d? Pewnie na litr? (to samo dotyczy NH3).

"No3 秎adowe"
Na razie szkoda marnowa� testy na azotany, nawet jak wykazywa硑by du縠 st昕enie - nie s� wiarygodne, dop髃i test na azotyny pokazuje >0.

Filtracj� masz wydajn�, ale skoro przy 2 zbrojnikach azotyny s� >0, to znaczy, 縠 z硂縜 filtr體 nie zd笨y硑 dojrze� (tu te� zgadzam si� z Markiem w kwestii u縴cia biostartera). Potrzebne s� podmiany, zreszt� przez najbli縮zy 1-2 tygodnie robi砨ym codzienne niewielkie podmiany wody, nawet je秎i wyniki test體 nie wskazywa硑by na tak� potrzeb�.
Testy na NO3 - na razie na p蟪k�, testy na NO2 - w ruch. Gdy NO2 b阣zie si� utrzymywa� na takim poziomie, kt髍ego nie wyka勘 testy (wynik 0), zacznij sprawdza� NO3.

"temp. 26 st. [...] 2 grza砶i 200w"

Przez pierwsze 2-3 dni ustaw temperatur� na 24-25 st. i nie karm ryb. Jak napisa� Marek - ostro縩ie z o秝ietleniem. I usu� jedn� grza砶�!!!

Poza tym w pierwsze dni bardzo silnie napowietrza砨ym wod� - dobrym rozwi眤aniem jest st硊mienie przep硑wu filtra zewn阾rznego ("biologicznego") przez za硂縠nie na wylot dyfuzora powietrza.

Jarek

Autor JGr
U縴tkownik
#7 - Posted: 23 Kwi 2006 17:54 
No, jeszcze jednej rzeczy b阣� potrzebowa� Twoje trofeusy, a mo縠 to nie wynika� z moich wcze秐iejszych s丑w - 秝i阾ego spokoju. Ogranicz ingerowanie w zbiornik do niezb阣nego minimum.

I jeszcze jedno - ju� teraz powinna� poda� rybom witaminy - takie, kt髍e mo縩a dodawa� do wody.

I jak? Ryby OK?

Jarek

Autor trzcinka
U縴tkownik
#8 - Posted: 24 Kwi 2006 16:51 
witam bardzo dzi阫uj� Nie wiem co jst ale drugi raz to si� ju� zdarzy硂 Dopiero dzi� rano mia砤m Was w moim komputerze.Te� czasami co� napisz� i nie przechodzi ,czy to wina mojego komp. czy Wam si� te� zdarza?

Rybcie w porz眃ku -dobrze 縠 akwa ma dwa ko馽e,po ok.2-ch godz od wpuszczenia 2 jak mi si� zdaje samczyki bulu zaczely gonitw� po潮czon� z kilkoma wyskokami nad pow wody.Po縩ym wieczorem jeden z kilkoma innymi mniej jaskrawo wybarwionymi siedzia� w jednym gruzowisku ,drugi w drugimCzasami jak si� zobaczy硑 wszystko zaczyna硂 sie od nowa.Ilangi wydaj� si� by� bardziej nie秏ia砮 d硊縠j p硑wa硑 w rogach .Dzi� wszystkie plywaj� po ca硑m ,adoruj� samiczki -takie ma砮 a ju�-I ca砮 to wojsko chodzi za mn� jak mnie tylko zobacz� przy szybie,nie boj� si� my秎� mo縠 縠 jest im dobrzeda砤m im troszeczk� ciupink� spirulinki,na ktor� rzuci硑 si� wszystki�.Kocham te rybe駅i

Dzi� doda砤m 2 硑縦i soli niejodow/100l wody w/G zalece� P.Marty.
No2 pomi阣zy 1-szym a 2-gim kolorem w te禼ie Sery czyli 0,1-0,3 mg/l
Wczoraj do workow dolewa砤m wody z mojego akwa w czasie ok 1 godziny gdy by硑 pe硁e po硂縴砤m je na wodzie i pozwoli砤m rybkom samemu wyp硑n辨.
Od潮czy砤m 1-n� grza砶�- ,mam zimny dom w nocy temp 17 st. ,czy wobec tegon starczy tylko jedna?
napowietrzenie jest poza g硂wic� pawer z w昕em ,brz阠zyk z d硊gim kamieniem napowietrzaj眂ym.
Drugiego i 8-mego dnia pracy akwa doda砤m nitrivec a do kanistra Bactozym.czy mimo to doda� jeszcze nitrivecu?
Czy codzienna wymiana wiaderka ok12 l wystarczy.?
Moje rybki chc� skuba� kamyczki a tam pusto czy mo縩a przyspieszy� porost glonow na nich czy odb阣zie si� to naturalnie w czasie?
Dzi阫uj� dzi阫uj� dzi阫uj�

Autor trzcinka
U縴tkownik
#9 - Posted: 24 Kwi 2006 17:04 
poza t� odrobink� spirulinki dalej wstrzyman si� od karmienia i zapalania 秝iat砤.O 秝iat硂 mam jeszcze pytanie.Nie pod潮czyy砤m na razie automatycznego wy潮cznika wi阠 musz� wyci眊a� wtyczk� (pokrywa AquaBoro)czy 秝iat硂 powinno pali� si� non stop np przez 12 godz.czy z przerwami?

Autor trzcinka
U縴tkownik
#10 - Posted: 24 Kwi 2006 17:15 
Ten kirysek kt髍y u mnie p硑wa (albinosek)wzbudza szczeg髄ne predylekcje u jednej samiczki bulu ,co� niesmowitego.Chyba mamy pierwsz� mi阣zygalaktyczn� mi硂舵

Autor JGr
U縴tkownik
#11 - Posted: 24 Kwi 2006 19:13 
"No2 pomi阣zy 1-szym a 2-gim kolorem w te禼ie Sery czyli 0,1-0,3 mg/l"

Jak na nowy zbiornik to nie jest jaki� dziwny, czy z硑 wynik, to normalne. Jednak po kilku/kilkunastu dniach, dzi阫i podmianom wody i stopniowemu dojrzewaniu zbiornika (jedno drugiego nie wyklucza) NO2 nie powinno da� si� zmierzy� (cytrynowy kolor pr骲ki, bez 縜dnych przebarwie�).
Szczeg髄nie w pierwszych dniach po zarybieniu jako舵 wody mo縠 si� gwa硉ownie pogorszy� - uwa縜j.

"Od潮czy砤m 1-n� grza砶�- ,mam zimny dom w nocy temp 17 st. ,czy wobec tegon starczy tylko jedna?"

Moim zdaniem wystarczy w zupe硁o禼i, sama si� przekonasz na podst. wskaza� termometru, dobowe wahania temperatury nie powinny przekracza� 2 stopni. To, co mia砤� do tej pory - 2 grza砶i o 潮cznym poborze mocy 400W - grozi硂 nag硑m podgrzaniem wody do niebezpiecznej dla ryb temperatury w przypadku (odpuka�) awarii jednej z grza砮k.

"Drugiego i 8-mego dnia pracy akwa doda砤m nitrivec a do kanistra Bactozym.czy mimo to doda� jeszcze nitrivecu?"

Nie wiem czy powinienem pisa� takie rzeczy, ale znane mi biostartery dzia砤硑 w widoczny spos骲 tylko po znacznym przekroczeniu dawki proponowanej przez producenta. My秎�, 縠 przy zachowaniu odrobiny zdrowego rozs眃ku trudno ten preparat przedawkowa�.

"Czy codzienna wymiana wiaderka ok12 l wystarczy.?"

R罂ne s� szko硑, r罂ne zbiorniki... ja w pierwszych dniach podmienia砨ym codziennie 5-10%, o ile oczywi禼ie testy nie wyka勘 potrzeby jeszcze wi阫szych podmian.

Jarek

Autor trzcinka
U縴tkownik
#12 - Posted: 24 Kwi 2006 23:34 
mam troch� niejasn� spraw� z wod� w moim domu.Mam studni� g酬binow� na 27 metrach.pompa.Kiedy� nala砤m j� do mojego pierwszego olbrzymiego 26 litrowego akwa i caly czas by砤 bia砤 i coraz bielsza.,nie wyklarowa砤 si� nawet po 3 tygodniach,Kiedys przypadkowo uzupe硁i砤m ni� akwarium z aksolotlami 60 litrowe kt髍e by硂 OK przez 3 miesi眂e,i natychmiast nast阷nego dnia woda zrobila si� m阾na i coraz mniej klarowna.Od硂wi砤m aksolki i zacz瓿am do wody dodawa� Biotopol T,nic MFC-i nic metronidazol i nicDopiero gdy na秝ietli砤m ca砮 akwa lamp� UV odklarowa砤 si�.W dodatku zwierzeta musia硑 przenie舵 co� na sk髍ze bo w baniaku do kt髍ego je przenios砤m zrobi硂 si� na drugi dzie� to samo.

M骿 wniosek 縠 jest zanieczyszczona bakteryjnie-my秎� mo縠 o posiewach,lub innym badaniu.P髃i co nie lej� jej do moich zbiornik體.przez co m骿 s眘iad lata niema硑 kawa砮k z wiaderkami On ma wod� z wodoci眊u.Czy komu� zdarzy硂 si� co� podobnego ?Jakie macie do秝iadczenia z wod� ze studni U mnie zm阾nienie tej s眘iedzkiej wody trwa硂 3 dni A swoj� drog� to nie ma tego z砮go co by..........bo gdybym t� wod� zala砤 zbiornik z trofciami to nawet nie chc� my秎e�.
pozdrowienia mi硑ch sn體
Lej� nitrivec.wymieniam wi阠ej ni� wiadro.
Jeszcze jedno -czy na pomiary i ca硑 cykl mo縠 mie� wp硑w dodany do pod硂縜 Nitrateminus i torebki anionitowe kt髍e bujaj� si� ko硂 filtra?

Autor JGr
U縴tkownik
#13 - Posted: 25 Kwi 2006 16:45 
Powiem szczerze - nic nie zrozumia砮m :-)

Co ma do tego wszystkiego s眘iad i dlaczego biega on z wiadrami maj眂 wod� z wodoci眊體? Czy woda, kt髍� lejesz do zbiornik體 ma tak wysoki poziom azotan體, 縠 trzeba u縴wa� reduktor體?

27 metr體 to niewiele jak na g酬bin體k�, mo縠 dostaj� si� tam zanieczyszczone wody gruntowe? O ska縠niach takich studni (r體nie� bakteryjnych) s硑szy si� do舵 cz阺to, badania wykonuje wi阫szo舵 stacji sanitarno epidemiologicznych.

Jarek

Autor trzcinka
U縴tkownik
#14 - Posted: 25 Kwi 2006 18:13 
Mieszkam na wsi w domkujednorodzinnym Cz甓� wsi na kt髍ej mieszkam jest pod潮czona do wodoci眊u w kt髍ym woda jest chlorowana i uzdatniana tak jak miejska kran體a.Moja studnia g砮binowa jest moim prywatnym uj阠iem jest to mo縩a powiedzie� wada 縭骴lana ma parametry ph 7,5 to 20 tw 11 subst. azotowych nie maNatomiast wlana do akwarium nie klaruje si� po kilku dniach jak ka縟a porz眃na woda z kilkudniowym zakwitem pierwotniakow.Jest cza硑 czas jak mleko a w dodatku gdy wla砤m j� kiedy� do akwarium z aksolotlami , dola砤m 5 litr體 do 60 litrow wody w akwarium,nast阷nego dnia cca砤 woda w nim by砤 bielusi犟ka tak 縠 nie by硂 przez ni� wida� zwierz眛.
Dlatego wnioskuj� o jakim� zanieczyszczeniu biologicznym,dlatego boj� si� j� wlewa� do moich zbiornik體 i dlatego s眘iad biega z wiaderkami bo ma wod� z innego uj阠ia.
Mo縠 jest jaka� inna przyczyna takiego nieodklarowywania si� wody niekoniecznie musi to by� ska縠nie biologiczne,>pij� t� wod� i jestem zdrowa,?st眃 moje pytanie

W akwarium z trofciami mam wod� od s眘iada ca砮 375 litr體 i rowni昕 ni� robi� podmiany ,boj� si� la� moj� wod� dop髃i nie wyja秐i� co jest przczyn� jw.

Autor trzcinka
U縴tkownik
#15 - Posted: 25 Kwi 2006 22:21 
Chcia砤bym wszystkich ktory czytaj� moje wypociny gor眂o przeprosi�.Faktycznie du縪 s丑w a ma硂 tre禼i.
Za jaki� czas pewno b阣� uczestniczy砤 w bardziej merytorycznych dyskusjach.Wiem 縠 moje pytania to akwarystyczne abecad硂.
Pocz眛ek mojego akwarystycznego bzika by� typowy,Przypadkowe nabycie kompletu akwarystycznego 26litrowego z osprz阾em broszurkami czyli wszystkimi rzeczami kt髍e s� potrzebne do za硂縠nia akwa.Pierwszy zestaw ryb polecony przez sprzedawc� w sklepie (KTO� TERAZ ZEMDLEJE) 5 piel阦nic papuzich,4 skalar體,4 przezroczek indyjskich,2 zbrojnik體,4 kirysk體.Wszystkie mo縧iwe do zrobienia w akwarystyce b酬dy zrobi砤m przekonawszy si� o tym czytaj眂 Mag.Akwarium.Tam zobaczy砤m zdj阠ia i pi阫n� rozk砤d體k� trofeusk體-milo禼 od 1-go wejrzenia.Potem kupno komputera szperanie,nauka wiedza wiedza i jeszcze raz wiedza.Decyzja i ju� S�.Kompletny brak praktyki bo wszystko to dzieje si� od 24grudnia 2005r(gwiazdka)

To jest ostatni tak d硊gi post. przyrzekam pisa� zwi陑le i na temat
Wiem 縠 zrobi砤m co� czego by� mo縠 na tym etapie nie powinnam by砤m zrobi�,ale w tym szarym zapracowanym swiecie daje mi to du縪 rado禼i a mam takie przekonanie 縠 z WASZ� pomoc� nie zrobi� krzywdy moim podopiecznym.Prosz� jednak o odrobink� wyrozumia硂禼i dla mnie

Doda砤m Nitrateminus do pod硂za bo tak mi poleci� sprzedawca i pewnie niepotrzebnie.Dzi� NO2 rano i wieczorem <0,1 mg/l

pokaja砤m si� a� mi硂 Pozdrawiam Beata

Autor rufus1
U縴tkownik
#16 - Posted: 25 Kwi 2006 23:25 
Witam!!!
Beato pisz je縠li masz ochote i pytaj, po to jest to forum, a na pewno otrzymasz pomoc. Rozumiem Twoje pierwsze emocje i wszystko co jest zwiazane z trofeusami i Tanganik�. Ka縟y chyba z nas przez to przechodzi� i przechodzi. Jest to naturalne. Czasami trzeba duzo napisa� zeby cos nie umkne硂. Ja r體nie� czasami tak mam. Spoko!!!! :-)
Je縠li chodzi o o秝ietlenie o kt髍e pyta砤� we wcze秐iejszym po禼ie. Akwarium spokojnie moze byc o秝ietlane przez 12 godzin. Ale ...... je縠li akwarium stoi w poblizu okna czas ten mozna skr骳i�, czyli zapalamy 秝iat硂 p蠹niej, a w lato je縠li do akwarium wpada do舵 duza ilo舵 秝iat砤 wcale mozemy nie pali�. Wa縩e jest kiedy zpalamy o秝ietlenie w takim przypadku. Ja to robie jak jeszcze do akwarium wpada 秝iat硂 naturalne ale juz jest stosunkowo s砤be 9powli s硂馽e zachodzi). Ja teraz zapalam o秝ietlenie w akwariach przy oknie ok. 17-18 godziny do 22. Nale縴 r體niez pamietac o tym 縠by 秝iat砤 nie zapala� np. rano, p蠹niej je gasi� i znowu po po硊dniu zapala�. Takie "szarpanie 秝iat砮m" powoduje stres u ryb, a co wprzypadku trofeusa nie jest wskazane. Nalezy zachowa� ci眊lo舵 o秝ietlenia. W ciemniejszych pomieszczeniach zbiornik moze byc o秝ietlony ca硑 czas. iat砤 nie zapalmy podczas leczenia po潮czonego z podawaniem duzych ilo禼i witamin. iat硂 przyspiesza rozklad niekt髍ych lek體 i witamin. Co do wody: to czy dolewasz wode wcze秐iej odstan�?
Widzisz jak sie rozpisa砮m. Ko馽z眂 powiem tak: " WITAMY w klubie i na forum !!!" 痽cze wiele rado禼i i ciekawych obserwacji podczas ogl眃anie trofeus體.
Pozdrawiam Leszek

Autor rufus1
U縴tkownik
#17 - Posted: 25 Kwi 2006 23:28 
Ma砮 sprostowanie. Cytat: " W ciemniejszych pomieszczeniach zbiornik moze byc o秝ietlony ca硑 czas." Mam tu na mysli czas o秝ietlenia na dzie� 12 godzinny.
Leszek

Autor JGr
U縴tkownik
#18 - Posted: 26 Kwi 2006 00:13 
Beato mi砤, to co wcze秐ej napisa砮m nie by硂 縜dnym przytykiem, bro� Bo縠, a je秎iby z tego forum usuwa� d硊gie posty - moje polecia硑by jako jedne z pierwszych.
Dla mnie te� sztuka porozumiewanie si� przez sie� jest trudna, czasem nie potrafi� si� jasno wyrazi� i nie mam pewno禼i, 縠 zostan� zrozumiany, wol� bezpo秗ednio rozmawia� z lud糾i, ale c罂 - nie zawsze jest to mo縧iwe.
Przy潮czam si� do s丑w Leszka i gor眂o Ci� zach阠am do pozostania na forum!

Tempo "rozwoju akwarystycznego" masz ekspresowe, to fakt, przy takiej pr阣ko禼i nie trudno o b酬dy, bo czasem robi si� rzeczy, kt髍ych istot� nie bardzo si� pojmuje, ale spokojnie - poza tym 縠 du縪 czytasz, kieruj si� po prostu zdrowym rozs眃kiem, bacznie obserwuj ryby i mierz si硑 na zamiary, b阣zie OK.

Masz coraz ni縮ze NO2 - zaczynaj� funkcjonowa� filtry, to dobra wiadomo舵. "Z砤" wiadomo舵 jest taka, 縠 przy wydajnej filtracji biologicznej ro秐ie st昕enie NO3 - zacznij je mierzy�.

Jarek

Autor timus
U縴tkownik
#19 - Posted: 26 Kwi 2006 07:45 
Fajnie 縠 pojawi砤 sie kolejna Pani na forum!

Witaj Beato!

Nie wspomne juz o tym ze wybra砤� najcudowniejszy z biotop體 s硂dkowodnych. Zycze Ci uporzadkowania spraw ze studni� bo s眘iad sie zabiega ;) Swoja droga dobry s眘iad skoro tak bezinteresownie lata z wiaderkami ;) I jak juz pisali i Leszek i Jarek je秎i tylko masz jakies pytania to wal jak w dym.Niekiedy tr骴no cokolwiek powiedzie� na 100% ale wspulnymi si砤mi zawsze do czegos 砤twiej doj舵.

A jak przyjdzie Ci do g硂wy pytac o rady tych ludzi ze sklepu co Ci tak fajnie pierwsza obsade dobrali. To.... ;)

Jeszcze raz WITAM!

Marcin.T

Autor trzcinka
U縴tkownik
#20 - Posted: 26 Kwi 2006 08:06 
witamwszystkich z rana W砤秐ie sko馽zy砤m prac� i p阣z� do moich trofci i do pomiar體 Wod� staram si� la� conajmniej 12 godzinn� odstan� z uzdatniaczami.Mi砮go dnia Beata

Autor trzcinka
U縴tkownik
#21 - Posted: 27 Kwi 2006 02:04 
Dzi犟dobrywieczor

By� mo縠 縠 do mojej sttudni wpad硂 jakie� martwe zwierze!zmierzy砤m jej parametry i nie znalaz砤m innego wyt硊maczenia, czeka mnie wi阠 rozbi髍ka studni i nur do wody. No bo czy innym wyt硊maczy� tak� ilo舵 NO3 縠 nie mi甓ci si� na skoli.>250 mg/l.przy braku NH3 i NO2, PH 7,5 TO-26 TW-6 B砤d pomiaru wykluczony ,mierzy砤m 2-ma r髗nymi testami ,4 x powtarzaj眂 wyniki.

Natomiast w trofciarni ranoNO2 0,wiecz <0,3. NO3 5, podni髎� si� amoniak od 0.04 do 0.12 mg/l oraz Ph od 7,8 do 8,2.
Baniak mam ustawiony bokiem i blisko okna tak ze faktycznie prawie ca硑 dzie� jest w nim widno.Gdy jednak zapali砤m 秝iatlo to moja gwardia pochowa砤 si� w najg砮bsze k眛y i ani my秎a砤 stamt眃 wychodzi�,poniewa� wla砤m witaminy,to dopiero od jutra b阣� pa砳砤 .Zacze砤m karmienie ( 3 dzie� s�) Zaopatrzy砤m si� te� we wszystkie medykamenty ,wi阠 na pewno nie b阣� mi potrzebne.Wszystkie wygl眃aj� na zdrowe,tylko jedna ma troszk� obskuban� p砮tw� grzbietow�

Pani Marta pisa砤 縠 mo縩a podawa� sparzone broku硑,czy z podawaniem takich smako硑kow wstrzyma� si� a� akwarium dojrzeje?

Autor tasma
U縴tkownik
#22 - Posted: 27 Kwi 2006 09:55 
Natomiast w trofciarni ranoNO2 0,wiecz <0,3. NO3 5, podni髎� si� amoniak od 0.04 do 0.12 mg/l oraz Ph od 7,8 do 8,2.
Te dwa wyniki sie wykluczaja. Zwiekszenie ilosc amoniaku zakwasza wode. Poza tym taki poziom tego zwiazku jest dla ryb bardzo szkodliwy. Czy pomiary byly wykonane w tym samym dniu (rano i wieczorem)? Jesli tak to sprawdz testy. Gdyby Ph skoczylo o cztery dziesiate w ciagu kilku godzin zmienilo by sie zachowanie ryb. To duzy skok. Poza tym ciezko tak szybko zwiekszyc ph. No chyba ze wlewasz do akwarium czysty NaOH.

No bo czy innym wyt硊maczy� tak� ilo舵 NO3 縠 nie mi甓ci si� na skoli.>250 mg/l.przy braku NH3 i NO2, PH 7,5 TO-26 TW-6
Jesli rzeczywiscie masz takie NO3 w studni to nie powinnas spozywac takiej wody. Cos tam gnije. Mozesz sie zatruc. Proponuje zabrac probke do miejscowego Sanepidu. Jesli sie potwierdzi to lepiej nie mowic ...

Pozdrawiam
Przemek

Autor trzcinka
U縴tkownik
#23 - Posted: 27 Kwi 2006 12:32 
Kupi砤 nowy test do pomiar體 ph dwuskalowy.Przyznam szczerze 縠 mo縠 縧e zinterpretowa砤m wyniki Opisz� mo縠 obrazowo.
Na skali z zakresu4,5-9 pr骲ka zabarwia si� na b ci阭no zielono bez niebieskiej po秝iaty czyli mo縠 by� wi阠ej ni� 7,5 a 8 -nie ma na skali odpowiadaj眂ego koloru
Na skali z zakresu6-8 ta sama pr骲ka ma kplor b ciemno granatowy-i te� nie ma odpowiedniego koloru na wzorcuTo jest test zooleku.
Natomiast na te禼ie tetry gdzie skala jest co 0,5 stopnia pr骲ka ma kolor odpowiadaj眂y mniej wi阠ej ph 8,0
My秎a砤m 縠 ten pierwszy test b阣zie dok砤dniejszy-a on nie ma odpowiednich kolor體 albo ja nie potrafi� go interpretowa�.Powt髍z� jeszcze raz wszystkie pomiary.

Wracaj眂 do mojej studni to okaza硂 si� dzi� 縠 tam jest takie piekielne techniczne rozwi眤anie,縠 ja laik bym czego� takiego nie wymy秎i砤.Dlatego zanim si� o tym dowiedzia砤m zachodzi砤m w g硂w� jak do szczelnej g酬biny pod 27 metrowym poziomem mo縠 si� co� dosta�.
Okaza硂 si� 縠rura do studni g酬binowej wprowadzona jest przez tak� studni� podw髍kow� w kt髍ej woda normalnie ma poziom ok 0,5 metra,.Woda z tej studni nigdy nie nadawa砤 si� do u縴tku.I ta rura przez kt髍� by� wiercona g酬bina normalnie jest otwarta i zawsze wystawa砤 nad pow wody .Teraz widocznie podni髎� si� poziom wody i wla砤 si� taka prawi� gnoj體ka do mojego 縭骴lanego uj阠ia.Jak si� wczoraj o tym dowiedzia砤d to szlag mnie trafi�,na to jak mo縩a by硂 co� takiego zrobi�.Je秎i ju� g酬bina musia砤 by� wiercona przez t� star� stuni� to przecie� mo縩a by硂 zostawi� tak d硊g� rur� kt髍a uniemo縧iwia砤by miszanie si� wody.Wystarczy硂 troch� pomy秎e� No c髗 tacy s� teraz fachowcy a cz硂wiek ma tylko problem.I okazuje si� 縠 zosta砤m bez wody nawet do picia.Nawet nie wiem je秎i znajd� to co� co j� psuje ,ile czasu potrwa jej biologiczne oczyszczenie

Musia砤m to z siebie wyrzuci� bo nie mam nikogo pod r阫� na kim mog砤bym si� wy縴�(縜rty)
Daj� wi阠 upust nerwom i w trofciarni powt髍z� wszystkie testy
Test na amoniak mam te� Zooleku.tam s� tabele do odczyty NH3 w zal od Ph.Mo縧iwe wi阠 縠 縧e odczytuj� wyniki,
Wod� wymieniam codziennie w ilo禼i 10% odstan� z dod AquaSafe nie dodaj� sodki,bo mam du縪 kamieni wapiennych dolomity i piasek koralowy.A mo縠 powinnam dodawa�.
Zmierz� wszystko jeszcze raz i napisz� jak to wygl眃a.

Mia砤m pisa� kr髏ko ale chyba si� nie da

Autor trzcinka
U縴tkownik
#24 - Posted: 30 Kwi 2006 14:40 
Witam
Dzi� mija tydzie� od wpuszczenia rybek.Wydaje si� wszystko w porz眃ku.
Wspaniale jest u siebie obserwowa� opisywane zjawiska.
Moje akwa powoli dojrzewa.po spadku azotyn體 mia砤m ponowny ich wzrost do 0,5 mg/l wymieni砤m wi阠ej wody.Teraz ju� z g髍ki

Mam jedno pytanie je秎i kto� jeszcze odwiedza ten temat.Ot罂 czyta砤m w art.PanaTomasza Bauera pt."Woda w Tanganice -jej sk砤d a mo縧iwo禼i odwzorowania w akwarium "o dodawaniu poza w阦lanem wapnia.siarczanu magnezu-czy to si� praktykuje,w akwariach w kt髍ych s� F1 iFx?

Teraz czekam na "klauniki"a� podrosn� i przyjad� do mnie.

Mi砮go wypoczynku Dzi阫uj� wszystkim Beata

Autor JGr
U縴tkownik
#25 - Posted: 30 Kwi 2006 18:08 
Beato, chyba najcz甓ciej spotykanym 紃骴砮m magnezu w akwarium jest syntetyczna s髄 morska. Oczywi禼ie dawkowanie inne ni� w morszczy糿ie. Poszukaj w眛k體 o soli morskiej na tym forum.

Jarek

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / S北北北北北!!!!!!! ↑ Top

Twoja wypowied� Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani u縴tkownicy mog� tutaj pisa�. Zaloguj si� przed napisaniem wiadomo禼i albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®