Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

Chyba mam problem!!!

Strona  Strona 1 of 2:  1  2  Next »  
Autor krzys
Użytkownik
#1 - Posted: 17 Maj 2006 12:58 
Właśnie wróciłem z pracy i zauważyłem, że moje Trofcie zawisły praktycznie w bezruchu na środku akwarium (450 l). Od początku były bardzo ruchliwe więc takie zachowanie chyba nie jest normalne.
Mam je od tygodnia 22 dorosłe szt. oraz ponad 30 młodych od 1 do 8 cm głównie Masawy i trochę Kiryzy. Temperatura w akwa jest stabilna i wynosi 27 C. ph 8. W akwa pracuje filtr zewnętrzny Tetra 1200 i wewnętrzny Turbo filtr 1100, który jednocześnie napowietrza wodę. Nie zauważyłem żadnych zmian w ich wyglądzie zewnętrznym.
W czym może tkwić problem?

Autor tasma
Użytkownik
#2 - Posted: 17 Maj 2006 13:00 
Wczoraj rozbila mi sie szklana kula ;)
Zacznij od zmierzenia i podania nam parametrow. Jesli sa w zbiorniku od tygodnia pewnie akwa nie jest dojrzale.

Autor krzys
Użytkownik
#3 - Posted: 17 Maj 2006 13:36 
Przed zarybieniem akwa dojrzewało przez miesiąc. Do dziś ryby były bardzo ruchliwe.

Jeśli chodzi o pomiary to rozumiem, że powinienem zmierzyć poziom NH4, NO2, NO3, czy jeszcze coś? Nie chciałbym nic pominąć

Autor gerec
Użytkownik
#4 - Posted: 17 Maj 2006 13:38 
Jeszcze TWw i TWo

Autor timus
Użytkownik
#5 - Posted: 17 Maj 2006 14:20 
A pH to grzyb???? ;)

Marcin.T <')))><

Autor timus
Użytkownik
#6 - Posted: 17 Maj 2006 14:21 
Ups ! Przepraszam nie doczytałem. Masz 8 .

Marcin.T <')))><

Autor krzys
Użytkownik
#7 - Posted: 17 Maj 2006 18:27 
Trochę długo ale musiałem wybrć się do sklepu po odczynniki, a potem net mi siadł parametry przedstawiają się następująco No2 (0),NH3,NH4 (0), ph 8, temp 27 C. Problem niestety nie znikł wprawdzie ryby już nie stoją a pływają wolno, ale jedna Kiryza wywaliła się do góry brzuchem. W wyglądzie ryb i ich ubarwieniu nie zauważyłem istotnych zmian mogących świadczyć o chorobie. Właśnie podmieniam 1/3 wody.

Autor gerec
Użytkownik
#8 - Posted: 17 Maj 2006 18:51 
A twardosc weglowa i ogolna ile wynosi

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 17 Maj 2006 18:57 
Dodaj koniecznie sól niejodowana - 3 yżki na każde 100l wody.

Zmierz N03. To jest ważne. Obniż temperaturę na 24-25 stopni.

Marta

Autor krzys
Użytkownik
#10 - Posted: 17 Maj 2006 19:28 
Twardości nie zmierzyłem, akurat w sklepie nie było testerów. Zarówno ja jak i moja żona zauważyliśmy, że ryby dostają dziwnych drgawek.

Autor gerec
Użytkownik
#11 - Posted: 17 Maj 2006 19:34 
Zrob tak jak napisala Pani Marta dodaj soli niejodowanej, ale pamietaj zeby ja podac wraz z podmiana wody,nie wsypuj bezposrednio do wody

Autor krzys
Użytkownik
#12 - Posted: 17 Maj 2006 20:08 
Dodałem soli zgodnie ze wskazówkami i obniżam temperaturę. czy mogę zrobić coś jeszcze czy tylko mogę czekać?

Autor admin
Admin
#13 - Posted: 17 Maj 2006 20:11 
Dla mnie parametry są nie takie - tzn. wg mnie N03 jest nie takie.

Być może jednak cykl azotowy się nie zamknął. Koniecznie trzeba codziennie podmieniać 20-10%wody, dofdać sól niejodowaną.

Marta

Autor krzys
Użytkownik
#14 - Posted: 17 Maj 2006 20:15 
N0 3 mierzyłem i wyszło ok, ale zmierzę jeszcze raz. A te drgawki o których pisałem: wygląda to tak jakby płynąca ryba została przez chwilę porażona prądem - zaobserwowałem je u 3 osobników.

Autor gerec
Użytkownik
#15 - Posted: 17 Maj 2006 20:24 
Nie zapalaj swiatla i nie podawaj pokarmu

Autor krzys
Użytkownik
#16 - Posted: 17 Maj 2006 20:40 
Dziękuję Wam wszystkim za cenne rady, o ich efektach poinformuję jutro.

Autor admin
Admin
#17 - Posted: 17 Maj 2006 20:46 
N03- trzeba poczekac na wynik, i co znaczy wg Ciebie Ok?

Marta

Autor krzys
Użytkownik
#18 - Posted: 17 Maj 2006 21:54 
Moment nie wiem czy myślimy o tym samym, ja mam na myśli NH 3 czyli zawartość amoniaku (wyszła O), No 2 azot też mierzyłem i też (0).

Autor admin
Admin
#19 - Posted: 17 Maj 2006 22:05 
Ale N03 - tego nie mierzyłeś, to jest ważne - w takim zbiorniku po wpuszczeniu tylu ryb, moze z nim być problem?

Marta

Autor krzys
Użytkownik
#20 - Posted: 17 Maj 2006 22:16 
Przyznaję, że na tej lekcji chemii chyba byłem na wagarach czym różni się NO 2 od NO 3. No i jeszcze jedno spostrzeżenie, sytuacja w akwa w chwili obecnej jest dlas mnie dziwna. Pod kamieniem znalazłem martwą samicę Kiryzy, kolejne 3 Kiryzy są "zawieszone" pod lustrem wody i bujają się z boku na bok, Chipimbi zachowują się całmiem normalnie, a samiec Masawy (dominant w akwa) na swoim terytorium "odstawił"tanie godowy. I co o tym myśleć?

Autor krzys
Użytkownik
#21 - Posted: 17 Maj 2006 22:21 
A i jeszcze jedno, nie zauważyłem u Trofci tego wcześniej (może przeoczyłem) ale dziś co niektóre odwracają się grzbietem do podłoża i się o nie ocierają.

Autor tasma
Użytkownik
#22 - Posted: 17 Maj 2006 22:27 - Edytowany przez: tasma 
W kwestii jonow azotu proponuje zajrzec do Nazewnictwa akwarystycznego na glownej stronie tropheusa. Zwroc uwage na : dojrzewanie zbiornika, obieg azotu, amoniak, azotyny, azotany.

Koniecznie zmierz poziom NO3! Jesli wychodzi Ci zero to znaczy ze test jest zly.

Ocieranie to jeden z objawow zbyt duzego stezenia ktoregos ze zwiazkow azotu.
Czy dodales sol? Ona powinna odrobine zlagodzic objawy.

Przemek

Autor timus
Użytkownik
#23 - Posted: 18 Maj 2006 07:25 
Ja powiem Wam w ciemno .ze stęzenie No3 bedzie wysokie!!

Pod kamieniem była zdechła ryba ! Ciekawe ile czasu?

Krzys poczytaj troche o cyklu azotowym!
Tyle sie o tym pisze.
A tropheusy są na te zwiazki naprawde wrazliwe. ;(

Marcin.T <')))><

Autor krzys
Użytkownik
#24 - Posted: 18 Maj 2006 08:32 
O dojrzewaniu akwa trochę czytałem. Dlatego nie wpuściłem ryb do świerzo zainstalowanego baniaka. Zanim to zrobiłem akwariun chodziło przez 4 tygodnie z podłączonymi filtrami z posadzonymi 2 roślinami. Po 1,5 tygodniach wpuściłem 2 glonojady, a po kolejnym tygodniu w ramach zwiadu dwa Lelupy. Dopiero po następnym tygodniu w akwa zamieszkały Trofcie. Szybko się zaaklimatyzowały ładnie się wybarwiły, samce zajęły terytoria i wszystkie ryby były bardzo ruchliwe, więc parametry wody były chyba w pożądku. Tym bardziej, że przed zarybieniem zmierzyłem PH, NO2, NH3, NH4 oprócz nieszczęsnego NO 3 właśnie. Problem zaczął się dokładnie 7 dnia od wpuszczenia ryb.
Dziś rano ryby były w miarę ruchliwe i ani jedna nie "wisiała" pod lustrem wody. Wczoraj zgodnie z Waszymi wskazówkami, podmieniłem 1/3 wody dodając soli niejodowanej, zgasiłem światło, ryb nie karmiłem i obniżyłem temperaturę do 25 C. Co jeszcze można zrobić?

Autor admin
Admin
#25 - Posted: 18 Maj 2006 08:43 
Przez kilka dni podmieniaj codziennie, a nawet 2 razy dziennie wodę, kup test N03!!!

Nie karm ryb, nic im sie nie stanie, dodawaj do wody tylko sól (przy podmianach) i witaminy.

Dla mnie na 100% to N03. Czy podminiałes wodę od wpuszczenia ryb?

Marta

Autor krzys
Użytkownik
#26 - Posted: 18 Maj 2006 08:57 
Przyznaję, że od wpuszczenia ryb nie podmieniałem wody, myślałem, że wystarczy jak podmięnię 1/3 co 2 - 3 tygodnie. Jakie witaminy podawać?

Autor fazi64
Użytkownik
#27 - Posted: 18 Maj 2006 09:03 
myślałem, że wystarczy jak podmięnię 1/3 co 2 - 3 tygodnie

Witam,
I tu lezy wyjasnienie problemu - NO3!!!!
Nie wolno zaniedbywac podmian (regularnych, min. cotygodniowych),
przeciez tyle sie o tym tu pisze - czytaj uwazniej, prosze!!
Pzdr.
Fazi64

Autor timus
Użytkownik
#28 - Posted: 18 Maj 2006 09:14 
W takim razie nie doczytałes albo nie do końca zrozumiałeś cykl azotowy.

Przed wpuszczeniem ryb miałes dobre parametry bo źródłem zanieczyszczeń były jedynie 4 rybki. Jak wsadziłes obsade to nagle tych zanieczyszczeń byłosporo więcej!!!!

W pierwszych tygodniach nowozałożonego akwarium należało by podmieniac wode kilka razy w tygodniu po kilkanaście procent. Dopiero puźniej po ustabilizowaniu sie zbiornika raz na tydzień ale to już max! Około 25-30%!

Marcin.T <')))><

Autor krzys
Użytkownik
#29 - Posted: 18 Maj 2006 09:22 
No właśnie człowiek najlepiej uczy się na błędach, ale może dzięki naszej konwersacji na forum inni początkujący akwaryści ustrzegą się ich.

Autor timus
Użytkownik
#30 - Posted: 18 Maj 2006 10:06 
Tak tylko szkoda że przez to ze nie doczytałes Twoje trofki zapłaciły wysoką cene. :(

No ale stało się i już.

Marcin.T <')))><

Strona  Strona 1 of 2:  1  2  Next » 
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / Chyba mam problem!!! Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®