Pewnosci jaki bedzie układ płci nabywając mlode ryby nigdy nie ma. To normalna loteria. Płec zalezy od wielu czynników. Min. od tempretaury rozwoju ikry, wieku ryb podchodzacych do tarla, parmetrow wody i innych. Mam pozycje ksiażkowa opisujące to ciekawe zjawisko ale za duzo tu pisac.
Według moich obserwacji najszybciej dojrzewaja trofeusy z grypy "black", czyli min. Ikola, Bemba, Bulu Point, Kiryza. Najpóźniej to min. Ilangi i Kasanga. Oczywiscie zawsze moga być jakieś odstepstwa od tego. U mnie niektóre samice Bulu Pointa przy wielkosci ok. 6 cm miały malutkie atrapy, ale nie wszystkie. Samiec przy tej samej wielkości miał aytrapy duzo wieksze i bardziej wyraźne.
Dominacja w stadzie i chęć dążenia do niej odbywa sie u ryb juz od okresu kiedy sa narybkiem. Czasami widac takie niepozorne przepychanki u maluszków. Trudno jednoznacznie okreslic od kiedy ustala sie taka całkowita dominacja przez jednego lub kilka samców. Ma na to wpływ kondycja ryb (tempo wzostu), ilośc danych osobników w stadzie, granica wiekowa jest różna. Czasami mozna zauwazyc pewne juz zachowania dominacji np. przy duzej ilosci grot kiedy to potencjalne samce staraja sobie obrac rewiry. Ja obserwowałem np. pierwsze zachowanie dominacji przez mlodzitkiego samca Kasangi który bronił przed innymi rybami tabletki ze spirulina która leżała na dnie. Pokazywał swoja dominacje nie w kwestii rozrdoczej ale pokarmowej. Jak widzisz jest to zjawisko dość ciekawe, wymagające duzo obserwcji i jednocześnie dostarzca nam miłych, nie zapomnianych wrażeń. Poprzez wnikliwą obserwacje naszych ryb uczymy się poznawać ich zwyczaje i to jest właśnie super!!!
Inaczej osobniki dominujące (nie zawsze to musza byc samce) zachowuja sie przy pokazywaniu swojej wyższości w stadzie przed tarłem, inaczej broniąc swojego rewiru (np. poza okresem rozrodczym) a jeszcze inaczej pokazuja swoją pozycje w całym stadzie (pływajac po całym akwarium), dominacje równiez moga pokazywać podczas karmienia (opisywany wczesniej samiec Kasangi oraz widziałem to u Simochromisa diagramma). Czyli jak widzisz pokazywanie dominacji w akwarium moze miec kilka znaczeń.
Leszek |