Ja mam pytanie:
skad sie biora takie przeliczniki ile potrzeba wody na dana rybe
Dla mnie sa to bzdury. Starsze podreczniki akwarstyczne podaja takie przeliczniki ale moim zdaniem tylko dlatego zeby bylo latwiej podjac przez pocztakujacych akwarystow decyzje jaie ryby trzymac, a nie ze sa to jakies standarty.
Przeciez jest tyle roznych gatunkow ktore maja rozne wymagania i w zaden sposob nie zwiazane z wielkoscia ryby. Taki organizm zachowuje sie swoimi prawami a czlowik mu wyliczyl np. 15 litrow przestrzeni, czyli co 1 trofeus lub ryba o podonej wielkosci w akwarium 15 litrowym moglby byc trzymana, tak? Bzdura.
O tym hodowcy nie bede sie wypowiadal skoro tak podchodzi do akwarytyki. Trofeusa nalezy rozparywac w grupie a nie na sztuki, jakie ma rewiry itd itd itd........
Rozumiem ze twoje pytanie o towarzystwo dla trofeusa nie jest zwiazane z ew. trzymaniem w takiej ilosci wody i z takimi przelicznikami w twoim akwarim ktore jest stanowczo za male.
Towarzystwo dla trofeusa to przede wszystkim ryby o podobnych preferencjach pokarmowych i charakterze, czyli: Eretmodusy, Tanganicodusy, simochromisy, Petrochromisy. To tak z grubsza. Teraz jak sobie o nich poczytasz, czyli o wielkosciach, charakterze, jak sie je hoduje to zrozumiesz dlaczego masz za male akwarium dla tych ryb. |