Petrusie karmie takimi pokarmrmi jak:
Hikari Excel (granulki), spirulina OSI (granulki), Spirulina tropical (granulki), Tetra Phyll (granulki), Tetra rubin (granulki).
z pokaramow platkowanych podaje: Tropical spirulina forte 36%, Sera Flora, Tetra rubin, Tropical Krill, JBL Krill.
Z innych pokarmow podaje Tetra Vegatable PRO oraz mrozonki czyli dafnia, moina.
Kupiłem rowniez na testowanie pokarmy amerykańskiej firmy Dainichi (nowe pokarmy) Veggie Deluxe (z Kelpem) oraz Veggie Fx (z cyklopem). O tych pokarmach wspominal Marcin. Jezeli beda mialy wplyw tylko na wybarianie a nie na cala rybe (kondycja, gojenie ran, tarla itd) to poprostu z nich zrezygnuje.
Moge dopisac ze karmiac pokarmem urozmaiconym czyli mieszajac wyzej wymienieone pokarmy (zaznaczam bez pokamow Dainichi, bo te teraz zaczne testowac), Petrusie, trofeusy a nawet Xenotilpie sa w bardzo dobrej kondycji. Sa ładnie wybarwione, mocne w budowie, gojesnie ran po utarczkach oraz regeneracja naskorka przebiego bardzo szybko. Odchody sa prawidlowe, czyli pelne, niezbyt dlugie (no chyba ze przy glodowkach) i łamiace sie. Ryby podchodza do tarla bez problemow, nawet teraz 3 samice Petrusi nosza mi ew. juz wypuscily.
Ja kupuje pokarmy w roznych opakowaniach. Takie karmy jak: Spirulina Forte 36% w op. 5 l, Sera flora 5 lub 10 litowym, Tetra Vegetable PRO 10 l; pozostale pokarmy w puszkach 1 litrowych. Taki zestaw np. puszki 5 litrowej spiruliny tropicala na wszystkie ryby (ja podaje spiruline wszystkim rybom tylko wroznych proprcjach) wystarczy mi na 2,5 do 3 miesiacy. Patrze na date waznosci. Pokarm przechowuje w zaciemnionym pomieszczeniu (np. szafki), z daleka od elemetow grzejnych, otwieram tylko w razie potrzeby, daleko od wilgoci.
Leszek |