Z tego co wyczytalem to wystroj, woda z tym nie ma problemu
Fakt, woda i wystrój zbiornika przy trofeusach i synodontach mogą być podobne, ale co do wystroju - w ciągu dnia multipunctatusy będą niepokojone w swoich kryjówkach przez trofeusy, a po zmroku trofeusy mogą być nękane przez sumiki. Trofeusy poradzą sobie z sumikami bez problemu, ale może być nerwowo, z kolei sumiki swoich kryjówek przed trofeusami nie obronią.
Sumy karmi sie po zgaszeniu swiatla wiec tu tez nie widze problemu.
A ja widzę. Rozumiem, że nie masz doświadczeń z tanganickimi synodontisami, mało kto ma, ale chyba masz doświadczenia z trofeusami, tak? Naprawdę sądzisz, że trofeusy nie podejdą do karmy dawanej synodontom tylko dlatego, że podasz ją po zmroku?? Ja wiem, że tak nie będzie.
Ale czy wogole trzymajac te ryby z tropheusami mozna sie dochowac mlodych tropheusow??
Można. Natomiast niezwykle trudno dochować się w takim towarzystwie młodych sumików.
Multipunctatus rozradza się - jak na tanganickiego sumika - łatwo. Może to zrobić samodzielnie jako tzw. cave spawner, lub wykorzystując inne ryby (stąd nazwa cuckoo catfish). W naturze "hostami" są zwykle Ctenochromis horei, ale biorąc pod uwagę ograniczoną ilość miejsca w akwarium i terytorializm ryb, akwaryści wykorzystują Haplochromisy z Wiktorii, hodowla horei nie jest łatwa. Trofeusom sumiki ikry raczej nie podrzucą, nie dopuści do tego samiec trofeusa.
Oczywiście od podrzucenie ikry lub złozenia jej w skałach, do odchowania potomstwa S. multipunctatus - długa droga.
A moze kupic same samice Synodontis multipunctatus aby nie mogly sie rozmnozyc?
Pomysł dość kuriozalny. Trzymać ryby, o których wiadomo, że rozmnożenie w akwarium jest możliwe (sporo udokumentowanych przypadkow) i jednocześnie uniemożliwić im rozród?? Nie rozumiem takiego podejścia.
Poza tym zastanawia mnie czy odróżnisz samice od samców, a przede wszystkim skąd weźmiesz multipunctatusy?? Zwykle to, co nazywa się w sklepie S.multipunctatus okazuje się czeską hybrydą, lub (w lepszym razie) Synodontisem rzecznym. Ja S.multipunctatus jeszcze w sklepie akwarystycznym nie widziałem, zresztą w ogóle widziałem je na żywo raz, natomiast napisy na zbiornikach "multipunctatus" widuję regularnie ;-)
Chcialem sie zpytac czy macie jakies doswiadczenia w tej kwestii??
Co do łaczenia S. multipunctatus z trofeusami - ja nie mam i nikogo takiego nie znam osobiście. Co do trzymania innych małych tanganickich synodontów z trofeusami - owszem, próbowałem, nie polecam. Co do trzymania różnych tanganickich mieszkańców dna (z rodzin Mochokidae, Claroteidae, Mastacembelidae), ale bez towarzystwa trofeusów - kilka osob na tym forum może coś powiedzieć.
Byłbym zapomniał - dla mnie skarbnica informacji o sumokształtnych to planetcatfish.com. Jest tam też prężne forum, na którym można spotkać ludzi z naprawdę sporą wiedzą, warto zaglądać.
Jarek |