Zadalam -takie pytanie-mimo iż wiem w jakich akwariach one plywają-bo byl taki temat
http://www.forum.tropheus.com.pl/index.php?action= vthread&forum=4&topic=1457
i choć wyobrazalam sobie że dla nich musi byc-olbrzymia powierzchnia dna-to jednak do opisanego w tym wątku akwarium-kilka gatunkow się znalazlo.
Poniewaz foscynacjeudzielają sie w tempie straszliwym-to moze okazac się w przyszlosci-przeciez tego na pewno nie wiemy do konca-ze -malenkie piaskóweczki-żyjące w malenkim haremiku-takie właśnie-karłowate -odmiany-które-odkrywane sa w jeziorku-praktycznie na naszysh oczach--i może się za kilka lat okazać-że tak-ale to takie konfabulacje.Przeto wiadomo że należy zapewnić -nie minimum-ale maksimum-ponad mininum-jakie ryby powinny mieć.
Ja obserwuję moje trofcie w 375-i uważam że powinny mieć -500.A w 240-to ich sobie w ogóle nie wyobrażam.
Takie malutkie akwa mam-jak i wiele innych takich malutkich.
Ponieważ często przeglądam różne fotki-i tak jak w Telmatochromiskach się zakochłAM--tak pewnie przypadnie mi do serca inna rybka która w takim akwa będzie mogła mieszkać.
Wiem że u piaskówek-nie ważna jest wielkość-rybki-a obszar jej potrzeb-słuchałam-słuchałam.
Moje pytanie -na prawdę nie wynika z gapiostwa-tylko z tego że przecież nie o wszystkim mówiliśmy.
Mam wrażenie-że dla piaskówek-jakby wystawić piaskownicę-200/200 to i tak z czasem może byćzbyt mało.Każda ryba -pewnie chciałaby popłynąć dalej niż może.
Wiecie że we wszystkim słucham się WAS. I tak nawet myślałam-by zaistnieć-tak bez doświaczenia-i takich obserwacji-jakie Wy macie-W Projekcie Tanganika.-by właśnie o tym napisać-by dołączyć do Was.By takie neptki-jak ja -wiedziały że można puścić się na głęboką wodę-Tanganikańską-bez uprzednich prób-no i błędów-I że może pierwszym w życiu akwarium -być takie z rybkami z naszego jeziorka.Ze nie zawsze zaczynac trzeba od mieczyków,złotych rybek,danio,molinezji...
Ze można -od razu-bez większych szkód wziąść się za Tanganikę.
Jeśli-jest ktoś-kogo pierwszym akwarium-jest tanganika-to chętnie myślę możemy zebrać doświadczenia-i skrobnąć-do gazetki-dla innych-na razie bojących się -mimo że chcą-rozpocząć tą piękną przygodę.