U mnie sytuacja wygląda nieco inaczej, ponieważ w relacjach samiec A. Calvus i samiec A. Compressiceps zdecydowanym dominantem jest ten drugi. A jednak to właśnie on niemal nie opuszcza groty.
To jest najprawdziwsza prawda. Najprawdopodobniej z powodu masy w bezposredniej konfrontacji gora jest compres. Mialem kiedys calvusa, ktory chcial sie przekonac czy aby tak jest na pewno. Chlopcy zlapali sie za pyski, compressiceps przywalil calvusem kilka razy o podloze i kamienie i skonczyly sie imperialistyczne zamysly calvusa. U siebie byl panem, ale dalej sie nie zapuszczal. Szkoda ze nie mam zdjec. Wygladalo to nieprawdopodobnie.
No właśnie - formowanie dna, przygotowanie do tarła, a mój samiec A. Compressiceps robi tak niemal zawsze w czasie karmienia, kiedy pokarm opadnie na dno. W przeciwieństwie do ryb Krzyśka mój A. Compressiceps nie przygotowuje dna pod tarło, bo odbywa je w grocie na wysokości ok. 10 cm nad powierzchnią dna.
Ja tylko twierdze, ze kopanie nie ma zwiazku ze zdobywaniem pokarmu. Oczywiscie jesli pokarm lezy na podlozu to altolamprologus polknie go ze spora iloscia piasku, ktora wyleci przez skrzela lub zostanie wypluta. Jednak glowny skladnik pozywienia tych ryb stanowia skorupiaki zbierane ze skal oraz male ryby.
Kopanie w dnie dotyczy tylko samców przygotowującyh miejsce do tarła. nie przekopują dna w czasie żerowania. Nie obserwowałem tego nigdy w czasie żerowania. Alto raczej w ogóle nie zachowują się w ten sposób.
Zgadzam sie, ale nie w 100%. Samiec, ktory zdobywa jakis teren modeluje go wedlug swojego widzimisie, dopiero po tym nastepuja przygotowania do tarla. Jednak to samica decyduje gdzie tarlo sie odbedzie. Jesli jest to poza terenem samca, wtedy te operacje wykonywane sa na chybcika, zaraz przed zaplodniemiem, a u samca widac nerwowosc.
Krzysiek napisales, ze Twoj compressiceps poluje na ryby 3-4 cm. Napisz jakie to ryby i jak jest karmiony, bo przyznam, ze w akwariach takie rzeczy zdazaja sie rzadko. Czy zdazenie ma miejsce zaraz po dolozeniu ich do zbiornika, czy tez zdaza sie pozniej.
Moje alto sa leniami. Oczywiscie male altolamprologusy, i leptosomy znikaja zanim wogole uda mi sie je zauwazyc, ale od wiekszych ryb wola pokarmy, ktore im podaje.
Przemek |