Ciekawi mnie skąd się biorą nazwy tych ryb. Patrząc np. na trofeusy ich nazewnictwo odnosi się do rejonu Tanganiki, w którym występują. Natomiast w przypadku Altolamprologusów funkcjonują dodatki wskazujące na ich ubarwienie.
Np. A. Compressiceps:
1) Gold
2) Red Fin
3) Fire Fin
4) Orange Fin (z nowej dostawy).
Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że jak wynika z moich obserwacji element "fire", czy "red" ("orange" jeszcze nie widziałem) jest czysto symboliczny. Ryby, które widziałem na żywo są żółte lub żółtoszare, a jedynie płetwy piersiowe mają nieco tylko ciemniejszy odcień. Rzeczywiście w internecie można znaleźć zdjęcia, na których A.Compressiceps Fire Fin ma ciemnożółte (pomarańczowe)ubarwienie z mocno czerowonymi płetwami, ale na żywo takich ryb nie widziałem. I stąd moje pytanie. Czy to jest tak, że w jakimś miejscu odławiacze znaleźli ryby np. z czerwonymi płetwami i teraz wszystkie A. Compressiceps odławiane w tym miejscu mają tę samą nazwę?
W przypadku najbardziej znanych A. Calvus Black i A. Calvus White sprawa jest oczywista, ponieważ ich ubarwienie jest stałe (z uwzględnieniem zmian związanych z samopoczuciem), ale już rozróżnienie A. Calvus Black i A. Calvus Black Pectoral jest dla mnie zagadką - choć przyznaję, że nigdy nie widziałem na żywo tych dwóch odmian jednocześnie.
Chętnie zapoznam się z opiniami bardziej doświadczonych hodowców tych ryb.
Pozdrawiam
Bernard |