witam, przedstawiam wam moje obserwacje rozrodcze u tytulowego gatunku, mam nadzieje ze beda przydatne dla ich hodowców :)
14.12.2010 - Tarło Lamprologus Signatus w akwarium jednogatunkowym o powierzchni dna 60x30.
15-17.12.2010 - Przenoszenie i segregacja ikry przez samiczkę.
Ikra złożona w prawym koncie akwarium, została przeniesiona do dwóch muszli po lewej stronie zbiornika.
17.12.2010 - samiczka przejmuje dominacje w zbiorniku, pilnuje muszli w których znajdują się larwy.
22.12.2010 - narybek(około 2 mm) w ilości kilku sztuk pojawił sie przy wylocie muszli. Samiczka przeniosła wszystkie małe, w jedno miejsce(muszla).
24-25.12.2010 - narybek(około 2,5 mm)w ilości około 40 sztuk wypływa z muszli, jednak rodzice nie pozwalają zbyt daleko oddalać się od gniazda i wyłapuje uciekinierów aby wrzucić je z powrotem do muszli. Rozpocząłem karmienie zmielonym na pył pokarmem Hickari Cichlid Gold oraz Tropical Tanganika i Kryll.
26.12.2010 - narybek(3-3,5 mm) rozpływa się na powierzchni 20x20 cm, jest pilnowany przez obojga rodziców. Kontynuuje karmienie pokarmem Hickari Cichlid Gold oraz Tropical Tanganika i Kryll zmielonym na pył oraz dokładam wylęg artemii.
26-28.12.2010 - narybek(4mm) ciągłe prace samca i samiczki nad zapewnieniem bezpieczeństwa narybkowi. Samiec wykopał drugi lej do którego przeniósł kilkanaście sztuk maluchów, wygląda na to że samica ma swoje przedszkole a samiec swoje. Karmienie bez zmian 4 razy dziennie wylęg artemii i 1 dziennie pokarm suchy,nastąpił znaczny wzrost masy maluchów są już co najmniej raz większe.
fotki( ciężko sfotografować maluchy ;/ ):