Według mnie stawiacie sprawę zbyt ostro (tylko proszę bez linczu :)
Niejaki Ad Konings jako minimum dla Frontosy wskazuje zbiornik 400 litrów o długości 150 cm i proponuje trzymac je w grupach składających się z co najmniej 5 osobników.
Seweryn ma zbiornik 450 litrowy. Jak dla mnie trochę za mały, ale koncepcja, aby wpuścić tam np. 6 ryb nie jest, jak dla mnie, jakaś absurdalna. Osobiście mam zbiornik ledwie 100 litrów większy i pływa w nim 12 sztuk C. Frontosa Blue Zambia. W tym składzie ryby pływają prawie rok i wiem, że jak na ten zbiornik stado jest o jakies 4 sztuki za duże. Dlatego teraz przenoszę je do akwarium 700-litrowego. Pomimo zbyt małej przestrzeni ryby regularnie się rozmnażają.
Seweryn, o ile masz rzeczywistą możliwość postawienia sporo większego akwarium, wg mnie możesz wpuścić to stado do swojego zbiornika, ale nie dłużej niż na kilka miesięcy. Sam szybko zauważysz, że rybom jest po prostu za ciasno. Te ryby nie osiągnęly jeszcze swoich docelowych rozmiarów i jesli będziesz je trzymał w tym akwarium zbyt długo nigdy ich nie osiągną. Jeśli nie masz szans, aby tak szybko postawić nowe akwarium odpuść sobie te ryby.
dostawcy, zapewnił mnie , że na razie rybki mogą pływać w takim akwarium , za 2-4 lata trzeba je przemieścić do większego
2-4 lata to zdecydowanie za długo!
Czym najlepiej karmić
Przeczytaj w temacie sprzed kilku dni (Gibberosa Mikula)
Wyposażenie : filtr tetra, dobre napowietrzenie, żwirek, piasek, kamienie - ułożone 3 jaskinie
Nie wiem co to za filtr, ale wg mnie jeden to za mało. Musisz dodać jeszcze mocny filtr wewnętrzny, a najlepiej dodatkowo drugi kubeł.
Uważaj na konstrukcje skalne - Frontosa to duża i płochliwa ryba - w panice może poprzewracać kamienie i będzie katastrofa.
Zwróć uwagę na umiejscowienie zbiornika. Frontosa z odłowu to bardzo nerwowa ryba (zwłaszcza przez kilka pierwszych miesięcy), więc jeśli akwarium stoi w miejscu, obok którego często chodzą ludzie możesz mieć kłopot.
Pokarm suchy zawsze porządnie namocz przed podaniem.
Pozdrawiam
Bernard
PS jeśli będziesz mial jakieś pytania możesz do mnie pisać - berchaz@wp.pl |