Witam.
Na wstępie jako że to pierwszy mój post na tym forum pragnę się przywitać.
Pielęgnice tanganikańskie pochłonęły całkowicie mój zapał akwarystyczny jakieś 8 lat temu, do tej pory moja uwaga skupiała się głównie na trofeusach których to miałem możliwość obserwować w swoich zbiornikach kilka odmian. Po lekturze tego forum ,które śledzę od kilku miesięcy zdecydowałem się na zmiany, otóż zachorowałem na tzw. piaskownicę i dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów stałem się posiadaczem ciekawego stadka Xenotilapia nigrolabiata red princess, aktualnie rybki w ilości 11 sztuk zajmują samodzielnie zbiornik 150x60x50cm a obserwacja ich wypełnia mi nieliczne chwile wolnego czasu.
Planuję budowę większego zbiornika i zwiększenie jego obsady(gatunki będące w zakresie moich zainteresowań, niestety dotychczasowe warunki lokalowe wykluczały możliwość postawienia odpowiedniego zbiornika). Docelowy zbiornik o wymiarach(dł/szer/wys) 250x100x60 cm tabela poniżej:
Zbiornik 250x100x60 cm
SZYBY RODZAJ SZYBY GRUBOŚĆ TAFLI WYMIARY ILOŚĆ
dno float 15mm 2500x1000 mm 1 szt.
przód optiwhite 15mm 2500x600 mm 1 szt.
tył float 15mm 2500x600 mm 1 szt.
boki float 15mm 970x600 mm 2 szt.
wzmocnienia podłużne float 12 mm 2200x70mm 2 szt.
wzmocnienia poprzeczne float 12 mm 970x70mm 3 szt.
planuję zasiedlić dodatkowo Ophtalmotilapa boops lub Cyatopharynx foai 2+4, Enantiopus melanogenys3+6,Cyprichromis leptosoma 10+10(najchętniej Jumbo Kitumba).
Zbiornik ma być docelowo filtrowany przez sump z sześcioma komorami po około 50L każda, wykonany ze wspomnianego wcześniej zbiornika w którym planuję zainstalować pompę OR3500 dodatkowo w zbiorniku niewielki ruch wody będzie wymuszać głowica z gąbką.
Oświetlenie skromne w postaci świetlówki(Power-GLO) T5 120cm. Wystrój zbiornika planuję w około jednej trzeciej typowo skalny ze skałami dochodzącymi do powierzchni i stopniowo przechodzący w coraz bardziej monotonną piaskownicę.
Proszę szanownych forumowiczów o poddanie wyczerpującej i krytycznej dyskusji moich planów zwłaszcza w kwestii obsady i konstrukcji zbiornika, z wielką uwagą przyjmę wszystkie sugestie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Marcin. |