Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Julidochromis transcriptus - zachowanie

Autor dudu
Użytkownik
#1 - Posted: 25 Maj 2008 21:10 
Witam wszystkich.

Niedawno założyłem małą 50l. Tanganikę z muszlowcami (Lamprologus multifasciatus ) i właśnie naskalnikami wężoglowymi. 2 samice (pani ze sklepu tak stwierdziła) naskalnika były wpuszczone kilka dni wcześniej przed samcem i były dość spokojne. Natomiast gdy wpuściłem dorosłego samca to zrobiła się niezła zadyma. Szybko samiec pokazał kto rządzi w tym zbiorniku i rozstawił samice po kątach. Od tego czasu ciągle im dokucza i to dość dotkliwie. Jak długo te naskalniki dobierają się w pary, jak długo to trwa i czy taki terror ze strony tego samca będzie ciągle dopóki będą inne naskalniki? Czy mogę wymienić te wężogłowe na Dickfielda i czy to coś da (w sensie spokoju w akwarium)?

Autor Sendog
Użytkownik
#2 - Posted: 25 Maj 2008 21:27 
Nic to nie da. To nie akwarium dla tych ryb. Oddaj je do sklepu albo kup nowe akwarium.

Pozdr
Krzysiek

Autor admin
Admin
#3 - Posted: 26 Maj 2008 05:46 
dudu

Dokładnie to co napisał Sendog - to nie jest zbiornik dla tych dwóch gatunków. Jest zbyt mały. Zostaw tylko muszlowce!!

Marta

Autor dudu
Użytkownik
#4 - Posted: 26 Maj 2008 08:33 
Tak też będę musiał zrobić. Szkoda mi ich i nie chcę żeby się zatłukły na śmierć.

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Julidochromis transcriptus - zachowanie Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®