Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Księżniczki i co jeszcze do 420l

Autor waldek
Użytkownik
#1 - Posted: 7 Lis 2008 21:50 
Po długiej przerwie powracam do akwa z tanganiką.
Podstawą obsady mają być księżniczki, nie chce jadnogatunkowego dlatego szukam jakichś gatunków nadających się do wspólnej hodowli.
Rozmiary akwa to 130/65/50h
Czy przy ustawieniu sporej ilości kamieni w jednym rogu(dla księżniczek) i pozostawieniu reszty przestrzeni wolnej od dekoracji dla C. leptosoma jest możliwa ich wsólna hodowla?

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 8 Lis 2008 06:49 
Miałam kiedyś w 1000l zbiorniku te dwie gatunki ( połaczone takze z innymi. Raczej nie wchodziły sobie w drogę. Zbiornik jest dość spory więc dla mnie nie powinno być problemu. Mozesz pokusić sie o spokojniejsze gatunki cyprichromisów takie jak C. zonatus lub mniejsze takie jak C. leptosoma, bo jednak długość zbiornika jest dosć mała i dominujące samce mogą mieć problemy z terytoriami.

Polecam artykuł Patricka Tawil o cyprychromisach z ostatniego TM. Oprócz przeglądu gatunków i wariantów znajdziesz tam opisy zachowań terytorialnych.

Marta

Autor waldek
Użytkownik
#3 - Posted: 9 Lis 2008 13:37 
I kolejne pytanko tym razem o muszlowce. Czy kolonia multifascjatusów znalazła by sboie miejsce w takim akwa? Wolnego dna jest dość dużo.

Autor sengir
Użytkownik
#4 - Posted: 9 Lis 2008 14:39 
W 100l akwarium księżniczki po obraniu atrakcyjnego dla siebie rewiru pozostawiły połowę akwarium niezamieszkałą. W twoim znacznie większym zbiorniku będzie podobnie. Możesz spokojnie resztę akwarium traktować jako niezamieszkały zbiornik. Ale jeżeli w tej części umieścisz kolejne konstrukcje skalne, to obawiam się, że szybko utworzą się w tych rejnach nowe rodziny.
Dlatego wybór muszlowców obligatoryjnych, dla których jedynym wymogiem jest piach i muszle jest dobry. I słyszałem już o takich połączeniach zakończonych powodzeniem.Ale muszlowce mogą wyjadać ewentualny narybek C.Leptosoma.

Wydaje mi się, że ciekawą propozycją byłby też dla ciebie A.calvus.
Po pierwsze A.calvus czuje się pewniej i ładnie się prezentuje gdy w akwarium są obecne ryby toni wodnej grupy Cyprichromini.
Po drugie jest to naprawdę "delikatny" drapieżnik, który potrafi wpłynąć na terytorium księżniczek nie robiąc im krzywdy, nie robiąc krzywdy sobie, a być może zapewnić pewną kontrolę jeżeli chodzi o przyrost populacji księżniczek.
Po trzecie jest stosunkowo dużą rybą, a jednoczesnie nie powinien skrzywdzić multików, jeżeli się na nie zdecydujesz.
Po czwarte, również dla nich możesz stworzyć warunki do rozmnażania się, umieszczając dużą muszlę morską w strefie oddalonej od terytorium księżniczek. U znajomego atrakcyjniejsze od skał i muszli okazały się morskie pąkle :)

C.leptosoma w tym wypadku to niepewny pomysł. Jumbo napewno odpada. Ale nawet mniejsza, spokojniejsza odmiana , może czuć się niepewnie, jeżeli przesadzisz z konstrukcją skalną i ograniczysz długość zbiornika.

A nie myślałeś, żeby zrobić całe skalne akwarium? Jednogatunkowe, ewentualnie z drapieżnikami typu A.calvus?

Autor waldek
Użytkownik
#5 - Posted: 9 Lis 2008 15:56 
Jakoś uparłem się na te księżniczki i od nich chcę zacząć dobieranie obsady. Na C.leptosoma nie specjalnie mi zależy. Akwarium skalne podoba mi się nawet bardziej boję się tylko ekspansji księżniczki na cały zbiornik a jednogatunkowego nie chce. Naczytałem się sporo o jej agresji. A.calvus też mi się podoba i bardzo się ciesze że multiki mogę mieć razem z nimi. Więc w przypadku akwa skalnego (konstrukcje przy tylnej i jednej z bocznych ścian) obsada mogła by się zkładać :
- N.brichardi
- L.multifascjatus
- A.calvus
- J.transcriptus

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 9 Lis 2008 19:10 - Edytowany przez: admin 
Nie wiem czy dodatek J. transcriptus nie będzie zbytkiem, ale w każdym akwarium ryby zachowują sie inaczej i trudno wyrokować. Ja mam transcriptusy w 375 l zbiornikach w zróznicowanej obsadzie:

1. z Haplotaxodon, Altolapmrologus compressiceps i A. calvus- bezproblemowo

2. z Ophthalmotilapia nasuta Tiger i Cyprichromis leptosoma Kekese - takze bezproblemowo

Marta

Autor waldek
Użytkownik
#7 - Posted: 9 Lis 2008 19:58 
Po ile młodych ryb z gatunków które wymieniłem powinienem kupić i jakią obsade pozostawić w akwa?

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 10 Lis 2008 10:38 
wg mnie po 4 -6 sztuk i potem zostawic parę księżniczek, pare transcriptus a co do alto: u mnie są w sporych grupach i nie ma problemu. Nie wiem jednak jak zaaranzujesz zbiornik i czy wtedy dwie pary by miały racje bytu.

Marta

Autor Sendog
Użytkownik
#9 - Posted: 11 Lis 2008 17:31 
cześć Marto
a z jakimi haplochromisami je trzymasz jeśli można wiedzieć? :)

Autor admin
Admin
#10 - Posted: 11 Lis 2008 18:07 
Krzysku -

juz poprawiłam błąd - ostatnio czytam sporo o Haplochromini i zamiast Haplotaxodon napisałam Haplochromis:))

A jak Twoje Haplo?

Marta

Autor Sendog
Użytkownik
#11 - Posted: 11 Lis 2008 22:31 
:P Cóż już wiem co znaczy być fanatykiem :). Znalazłem świetny kontakt w Niemczech i jeszcze w listopadzie jadę po 11 gatunków, które chyba jeszcze nie były w Polsce. Rybki pośrednio z Uniwersytetu w Leiden w Holandii.

Pozdr
Krzysiek

Autor admin
Admin
#12 - Posted: 12 Lis 2008 07:53 - Edytowany przez: admin 
Rybki pośrednio z Uniwersytetu w Leiden w Holandii.

Czyli z tego Uniwersytetu o którym mówił mi Evert:)) Zdradź co będziesz miał?

Marta

Autor Sendog
Użytkownik
#13 - Posted: 12 Lis 2008 09:31 
Paralabidochromis chilotes Zue Island
Paralabidochromis Rockkribensis Makobe Island
Haplochromis Fire Red Uganda
Haplochromis thereuterion
Haplochromis cf. paropius (Broken Bar)
Labrochromis ishmaeli
Platytaeniodus degeni
Lipochromis Matumbi Hunter
Lipochromis cf. melanopterus Makobe Island

Palce lizać :)

Autor Sendog
Użytkownik
#14 - Posted: 12 Lis 2008 09:32 
I jeszcze Astatoreochromis alaudi

Autor admin
Admin
#15 - Posted: 12 Lis 2008 10:01 
No tak - powiem - szczeka opada- mam nadzieję, że będę mogła to zobaczyć:))

Marta

Autor Sendog
Użytkownik
#16 - Posted: 12 Lis 2008 10:17 
Ptyochromis sauvagei
Yssichromis piceata
Mbipia lutea

Mam nadzieję że jak beę odbierał to te również będą już dpstępne- jadę w 48 tygodniu

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Księżniczki i co jeszcze do 420l Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®