Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Ciekawe i rzadkie gatunki ryb z plemienia Limnochromini

Autor admin
Admin
#1 - Posted: 14 Lis 2008 13:48 
Limnochromini to charakterystyczna grupa ryb żyjąca w różnych typach środowiska Tanganiki, sporo z nich należy do najrzadszych gatunków oglądanych jak do tej pory w zbiornikach.

Plemie to obejmuje wg najnowszych ujęć systematycznych takie rodzaje jak: Limnochromis, Greenwoodochromis, Gnathochromis, Triglachromis, Baileychromis, Reganochromis i Tangachromis.

Niewątpliwie najrzadsze i najciekawsze gatunki to:

Limnochromis staneri -

Greenwoodochromis bellcrossi

http://www.destin-tanganyika.com/Galerie/page-gree nwoodochromis-bellcrossi.htm

Baileychromis centropomoides

http://www.destin-tanganyika.com/Galerie/page-bail eychromis-centropomoides.htm

Tangachromis dhanisi
http://www.destin-tanganyika.com/Galerie/page-tang achromis-dhanisi.htm

Marta

Autor sengir
Użytkownik
#2 - Posted: 14 Lis 2008 14:08 - Edytowany przez: sengir 
Strasznie mało informacji jest o tych gatunkach w sieci.
Praktycznie znajduję same zdjęcia i nazwy :)
O ile dobrze pamiętam to Limnochromis staneri goszczą u was.
Co tam u nich słychać :) ?

Greenwoodochromis bellcrossi = Greenwoodochromis chrysti ?
A już doczytałem:
Greenwoodochromis bellcrossi (Poll 1976).
Greenwoodochromis christyi (Trewavas 1953).
Na zdjęciach były bardzo podobne, a dodatkowo w spisie gatunków na:
http://fish.mongabay.com/data/ecosystems/Lake%20Ta nganyika.htm
wymienione są tylko christi. Dlatego miałem wątpliwości.

Autor admin
Admin
#3 - Posted: 14 Lis 2008 14:31 
O ile dobrze pamiętam to Limnochromis staneri goszczą u was. Co tam u nich słychać :) ?

Tak są u mnie. Dobrała mi sie para i czekam na to co sie będzie działo. Niesamowiete ryby z wyglądu - ta ich paszcza wygląda jak "przedpotopowa". Obecnie para pilnuje sporej groty skalnej, ale nie jest agresywna. Mam je w zbiorniku z Gnathochromis permaxillaris , Benthochromisam hori i małym stadkiem Cyprichromis. Są w domowym zbiorniku, więc cały czas mogę je obserwować. Samiec przekopuje zbiornik, usuwa piach z okolic groty i przenosi go w kąt zbiornika, tworząc ogromny wał. Z drugiej strony samiec Benthochromis kopie wał na długości całego zbiornika. 6 dni temu odbyło się tarło Benthochromis i samica nosi ikre. Tarło odbyło się na piasku.

Co do L. staneri - samica pochłania ogrome ilości jedzenia - napycha sobie pysk, brzuch wtedy okropnie jej rośnie.

Samiec i samica od czasu do czasu odbywaja szczególny taniec - zblizaja się do siebie , ustawiają rówolegle i wyginaja jak wąż. Chyba jest coś "na rzeczy" bo ostatnio Robert próbując wyczyscić zbiornik w okolicach groty został zaatakowany i dość mocno pogryziony. Zrezygnował z czyszczenia szyby w krótkim czasie.

Greenwoodochromis bellcrossi = Greenwoodochromis chrysti ?

Nie to są dwa różne gatunki.

Te ryby o których pisałam są bardzo, bardzo rzadkie i trudne do złowienia.

Znalazły się na mojej liście życzeń wysłanych do Michelle. Taką sama listę przysłał do mnie wczoraj Thomas Andersen :)) - jak widać jesteśmy zgodni w wielu punktach.

Marta

Autor sengir
Użytkownik
#4 - Posted: 14 Lis 2008 14:38 
Jakby Michelle udało się odłowić Baileychromis centropomoides, to chyba byłyby to pierwsze fotografie tego gatunku w sieci, bo nie znalazłem absolutnie nic :)

Czym spowodowane są trudności z odłowem?
Co do L.staneri to już wyjaśniałaś kiedyś, że w płytszej strefie pojawiają się praktycznie tylko nocą, kiedy odłowy są niemożliwe.
W pozostałych przypadkach jest podobnie?

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 14 Lis 2008 14:48 
Jakby ....to byłby cud, bo to naprawdę bardzo rzadka ryba i nie ma o niej wielu informacji. Michelle próbuja ją złowić juz od dłuższego czasu.

Ja mam długą listę takich życzeń, ale czasamai to jest zupełny fuks. Tak było ze staneri. Michelle zawsze przesyła do mnie listę tego co złowili jej odławiacze i nic mi mówi, czeka na reakcję:)) Ja jak zobaczyłam na liście L. staneri to o mało nie spadłam z krzesła. Natychmiast zarezerwowałam wszystkie osobniki.

L. staneri jest rzadki i żyje na dużych głębokościach w strefach mulistych, jeżeli odlawiacze akurat maja dobrą widocznosć w tej wodzie (a pisał o tym ostatnio Evert) to czasami i takie nowinki łowią.

Generalnie gatunki o których mówimy żyja na duzych głebokościach i dodatkowo nie są częste. Dlazcego? Nie wiem?

Co do L.staneri to już wyjaśniałaś kiedyś, że w płytszej strefie pojawiają się praktycznie tylko nocą, kiedy odłowy są niemożliwe

To o czym pisałam dotyczyło gatunków rodzaju Trematocara.

Marta

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Ciekawe i rzadkie gatunki ryb z plemienia Limnochromini Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®