Witam!!!
Jacku ja również ma kilka pytań, wątpliwości dotyczących Altolamprologusów.
Jak wytłumaczyć budowę szczęk i zębów tych ryb skoro jedzą zooplankton? Inne ryby typowo zooplanktonżerne na mój gust nie maja takich zębów. Natura po coś je wyposażyła w takie zęby. Na zdjęciu Pani Magdy dokładnie to widać (ale na innych fotkach w necie również). Pojedyncze zęby , skierowane do środka. Dla mnie takie ustawienie zębów pomaga przytrzymać ofiarę. Nie mogę jak do tej pory zrozumieć po co takie zęby planktonożerny.
Następna sprawa. Posłużę się tylko niektórymi danymi podanymi przez Eric’a Genevelle dotyczącymi diety ryb jeziora Tanganika. Oczywiście dane te będą dotyczyły wyłącznie A. comressiceps. Co zjada w naturze: ryby, duże krewetki (ok. 80 % i wiecej), widłonogi (ok.10 %), ochotkowate (poniżej 10%), jętki (poniżej 10 %), larwy chruścików (poniżej 10 %). To tyle z diety Altolamprologusa. Moim zdaniem to wszystkie te „miękkie” robaki to tylko dodatek do podstawowej diety, przystawka ;-). W tej samej grupie pokarmowej E. Genevelle podaje : Lepidiolamprologus, Lamprologus callipterus, Gnatochromis pfefferi, Labochilotes labiatus, Neolamprologus leleupi, Enantiopus, Callochromis, Xenotilapia ochrogenys. Oczywiście inne gatunki w tej grupie maja nieco inny udział procentowy poszczególnych składników diety. Ale wszystkie ta gatunki mają jedną cechę wspólną, żerowanie ich jest ściśle związane z dnem i to bardzo blisko, tam gdzie występuje ich pokarm.
Widziałem na filmie jak poluje Altolamprologus. Atakuje z góry, spadając na ofiarę. E. Genevelle podaje że z wysokości ok. 20-50 cm, pod kątem prostym. Czyli moim zdaniem nie wędruje za ofiarą, a Twoje pytanie dlaczego były odławiane w większych partiach wody- ja się tylko mogę domyślać. Oficjalnie nie wiem, za mało jeszcze wiem. Ale cały czas się uczę dzięki Wam .
Pozdrawiam Leszek |