Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Problem z l.callipterus

Autor baryton31
Użytkownik
#1 - Posted: 8 Lut 2009 14:11 
Witam serdecznie zakupiłem dzisiaj 8 3 cm callipterusów niestety jeden samiec jest wychudzony i ciężko oddycha ( odebrałem je na miejscu spotkania więc nie miałem wyjścia i wziąłem :( , wygląda na zmaltretowanego , rybcie wpuściłem do zbiornika ,który zaciemniłem, włożyłem dodatkową pompkę , wlałem parę kropli fishtaminy i łyżkę soli niejodowanej ( temp 26-27 ) czy coś robię źle ? i czy ewentualnie mogę zrobić coś więcej ?
Będę wdzięczny za wszelkie porady
Pozdrawiam
Kuba

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 8 Lut 2009 14:29 
A pytaleś czym ryby były karmione? Co znaczy zmaltretowany? Pobity?

Skąd wiesz że masz samca przy 3 cm rybach?

Marta

Autor baryton31
Użytkownik
#3 - Posted: 8 Lut 2009 15:07 
Akurat samiec jest nieco, większy i ma ciemniejsze przebarwienia ( ciapki ) , zmaltretowany = wychudzony , co pokarmu otrzymałem inf że mrożonkami , dafni ,artemi, nic nie wspominał o ochotce ale... trudno wyczuć.
Marto czy temperaturę mam troszkę obniżyć?
Kuba

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 8 Lut 2009 15:16 
Chyba lepiej jest mieć nieco niższą temperature - około 25 stopni. Ale nie obniżaj gwałtownie.

Spróbuj podac im jakieś jedzenie i zobacz czy ryby jedzą. Czy są zestresowane? Jak pływają?

Jakie masz teraz jedzenie dostępne?

Marta

Autor baryton31
Użytkownik
#5 - Posted: 8 Lut 2009 15:21 
Mam cyklopa , płatki Tanganyika, artemie , spiruline i chyba cichlid color tropicala, zaraz zmykam po mysis i dafnie :), podałem troszkę tanganyiki i generalnie wszystkie oprócz samca były bardzo zainteresowane wszystkie oprócz samca pływają swobodnie on siedzi na dnie i ciężko oddycha.
Idę obniżyć temperaturę.
Kuba

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 8 Lut 2009 15:26 
Nie podawaj na razie sztucznych pokarmów- podaj niewielką ilośćcyklopa. To ma byc tylko sprawdzenie czy jedzą.

Lepiej, aby do jutra nie objadały się. Szkoda, ze nie wiadomo czym dokładnie były wcześniej karmione.

Pamiętaj o parametrach wody.

Marta

Autor baryton31
Użytkownik
#7 - Posted: 8 Lut 2009 15:27 
Dziękuję bardzo Marto, dam jutro znać jak wygląda sytuacja , a dzisiaj zostawię akwarium przesłonięte .
Kuba

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 8 Lut 2009 15:33 
Nie musisz przysłaniać zbiornika - tylko nie świeć światła w pokrywie. Musisz mieć możliwość obserwacji co się dzieje.

Marta

Autor sengir
Użytkownik
#9 - Posted: 8 Lut 2009 20:05 
jeżeli jest pobity przez inne ryby to łatwo to ocenić po uszkodzeniach płetw. Samce atakują w pierwszej kolejnosci płetwy brzuszne. Agresja może być chwilowa i nie koniecznie musi być widoczna od razu.
W przeciwnym wypadku jest to wynik jakiejś choroby. W takiej sytuacji musisz bardzo dokładnie obserwować zachowanie ryb. Jaki masz dla nich zbiornik?
Callipterusy bywają bardzo łapczywe. Źle karmione mogą sobie uszkodzić szczękę i "przełyk" (mają taką błonę w paszczy, trudno mi to fachowo nazwać). Ochotka nie nadaje się dla callipterusów nie tylko ze względu na znane nam przyczyny, ale także ze względy na kształt robaków. Twarde duże robaki często powodują coś na kształt ksztuszenia i później ryba z trudem stara się je wyrzucić przez skrzela (!!).

Autor baryton31
Użytkownik
#10 - Posted: 8 Lut 2009 21:29 
Coś w tym jest bo ryba ma cały czas otwarty pyszczek jakby próbowała coś przełknąć, pobita nie jest więc stawiałbym na zakrztuszenie . Zbiornik to 200.
Czyli mogę mieć problem. Jutro dam znać czy coś się zmieniło.
Dzięki za trafne spostrzeżenia Sengir.

Autor admin
Admin
#11 - Posted: 9 Lut 2009 06:02 
Moze ona ma uszkodzoną szczekę?

Musisz dokladnie to oglądnąć lub najlepiej zrobic fotki

Marta

Autor baryton31
Użytkownik
#12 - Posted: 9 Lut 2009 17:53 
Żona właśnie robi fotki . Zapaliłem światło i ryba nie jest spłoszona ale widok nie jest zachęcający, mianowicie jest wychudzona ma według mnie ospę , a poza tym ma przekrwioną gardziel więc oprócz tego wchodzi w grę zachłyśnięcie lub uszkodzona szczęka. W domu mam bactopur , mycopur oraz metro . Za parę minut postaram się wstawić zdjęcia.
Kuba

Autor baryton31
Użytkownik
#13 - Posted: 9 Lut 2009 18:05 
Jasna cholera !!! Przed chwilą rybka padła , zupełnie znienacka wpadła w stan agonalny i minute temu udusiła się zerknąłem do przełyku i w środku był duży krwiak na całą gardziel , musiała się strasznie męczyć nie mogła ani jeść ani oddychać , cho... mnie strzela jak pomyśle ,że to mogło być przez tą ochotkę . Szkoda gadać ,aktualnie jestem strasznie wściekły. więc na tym skończę. Kuba

Autor baryton31
Użytkownik
#14 - Posted: 10 Lut 2009 16:37 
Przepraszam Adminów za ton ostatniej wypowiedzi. To się nie powtórzy . Reszta rybek w jak najlepszym porządku , a ja myślałem że trofcie łapczywie jedzą :) Rzeczywiście Sengir miałeś rację, aż się boję je karmić ;)
Kuba

Autor admin
Admin
#15 - Posted: 10 Lut 2009 16:47 
Kuba

Podawaj im w tej chwili drobny pokarm.

Marta

Autor baryton31
Użytkownik
#16 - Posted: 10 Lut 2009 17:09 
Mam artemię,cyklopa, dafnie no i płatki o których wspominałem.
Rozumiem,że cyklopa i artemie jak najbardziej mogępodawać ?
Kuba

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Problem z l.callipterus Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®