Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Phyllonemus typus

Strona  Strona 1 of 4:  1  2  3  4  Next »  
Autor admin
Admin
#1 - Posted: 25 Sty 2006 17:14 - Edytowany przez: admin 
Właśnie wyczytałam na pl.rec.akwarium, że Daniela phylonemusy noszą ikrę...

Danielu - a my - dlaczego nas pozbawiłeś tej miłej informacji?

Gratuluję, czekam na dalsze wieści

Marta

Autor JGr
Użytkownik
#2 - Posted: 25 Sty 2006 17:56 
Ja widziałem typusy Daniela. Strasznie mi się podobają! Co prawda Daniel ostrzegł mnie, że pewnie żaden mi się nie pokaże, ale wybiegły wszystkie - phyllonemusy, lophiobagrusy, petricole... może pachniałem swoimi sumami?? :-)

Daniel - czekamy na relacje! I nie ma tłumaczeń, że sesja, to, owo... Pisz.

Jarek

Autor timus
Użytkownik
#3 - Posted: 25 Sty 2006 18:18 
Czy ja dobrze kojaże i sumiki o których mowa to te srebrne z takimi żułtymi płetwami piersiowymi? W ostaniej polskiej publikacji Konigsa chyba jest ich zdjęcie czy tak?
Marcin.T

Autor JGr
Użytkownik
#4 - Posted: 26 Sty 2006 01:08 
Nie wiem niestety co tam jest u Koningsa, ale phyllonemusy to szkaradne, małe, jednolicie brązowe bestie z psimi mordami i najśmieszniejszymi wąsami, w jakie natura mogła wyposażyć rybę - one naprawdę tak mają, Daniel im tego nie zrobił. Do tego odszczepieńcy - nie składają ikry jak reszta szanujących się sumokształtnych, tylko inkubują ją w pyskach. Ponoć startują z leptoglanisami (sumami udającymi muszlowce) w konkursie na największy wybryk natury ;-)

Oczywiście w razie zainteresowania służę bardziej rzetelnymi informacjami (podstawowymi), a najlepiej będzie jak odezwie się Daniel.

http://www.planetcatfish.com/catelog/clarotei/phyl lone/306_F.PHP

Można się zakochać, co? Nie wiem co takiego jest w tych brzydalach, ale ja tracę przy nich głowę.

Jarek

Autor timus
Użytkownik
#5 - Posted: 26 Sty 2006 08:23 
Faktycznie robią wrażenie! I noszą w pysku! Mnie naprzykład ujmuje fenomen gębaczy.
Marcin.T

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 26 Sty 2006 09:04 
Co lepsze nosi samiec i samica. Takie zachowania zawsze mnie rozczulają!!!

A co do brzydoty to sprawa jak zwykle względna.

Marta

Autor timus
Użytkownik
#7 - Posted: 26 Sty 2006 09:12 
No tak to jestr fantastyczne. Ola żałuje że nie jest tak u ludzi jak u eretmondusów ; )
Marcin.T

Autor worton
Użytkownik
#8 - Posted: 26 Sty 2006 09:44 
Nie pisalem tutaj, bo na tym forum wypadalo by pochwalic sie zdjeciami i dokumentacja z calego tarla - a tego teraz nie bedzie :) - szkoda mi stresowac rybki i doprowadzic do utraty ich pierwszych mlodych. Fakty sa takie, ze ta parka nie jest jeszcze zbyt kochajaca sie parka - wczoraj przy karmieniu doszlo znowu do awantury i samiec zostal przegoniony z jaskinki samiczki do swojej grotki - ale dzisiaj rano jeszcze ikre nosily, szanse na odchowanie mlodych sa mizerne bo nawet u dwu letnich ryb (wtedy zaczynaja sie wycierac regularnie i pary sa juz trwale, na cale zycie) pierwsze tarla koncza sie fiaskiem :/. Tak czy siak ciesze sie jak cholera :). Moje ryby maja w tym momencie troszke ponad rok i ta parka, ktora sie dobrala: samiec 8cm, samica 7cm (z ogonem liczac). Powod do radosci mam tym bardziej duzy iz bardzo ciezko jest dobrac parke rybek - a umnie przy odrobinie szczescie stworzy sie juz na bank dobrana, wycierajaca sie para :D. Mam jeszcze jedna parke :D - jakby i ona sie dobrala to byloby to juz naprawde duzo szczescia :).

Szczerze mowiac to liczylem, ze lophiobagrusy zaczna sie wycierac - mam 3 samiczki i 3 samce. Wszystkie samiczki poza jedna maja juz po okolo 4cm, samce okolo 5cm (a jeden "bydlak" juz troche ponad 6) i obserwuje po karmieniu ewidentne "krazenie" ryb przy szybach bocznych akwa. Jest to zachowanie, ktore oznacza, ze szukaja partnera, kilka razy widzialem, jak samiec plyna za samiczka jednak wiekszej aktywnosci niestety brak :/ - nie bardzo wiem jak by je postymulowac. Zaczalem podawac mrozony kryl ostatnio - boze phyllonemusy dostaja swira na jego punkcie :D.

Troche nie na temat informacja:
Z moich obserwacji wynika, ze nie powinno sie karmic sumowatych granulkami. Czytalem troche o tych pokarmach i czesto gesto sa robione z odpadow i dodatkowo zawieraja jakies dziwne rzeczy, ktore robia z nich granulki - w konsekwencji pokarm ten jest bardzo ciezko strawny i czesto zalega w zoladkach ryb prowadzac np. u sumowatych do bloat :/. Nie pisze tu o wysokiej jakosci granulkach dla pielegnic tylko o np. welsi-gran tropicala - ja u swoich odstawilem, bo petricole zaczely dziwnie tyc :).

Kolejnym ciekawym spostrzezeniem jest to, ze pokarmy tej nowej linni aquaela bardzo smakuja petricolom - zwlaszcza tabletki ze spirulinka :).

Czy moglby mi ktos zdradzic swoje akwarystyczne sekrety i powiedziec jak stymuluje swoje pielegnice do tarla? :) Samiczki lophiobagrusow wygladaja jakby mialy eksplodowac od ikry :). Boje sie , ze doszloby juz do tarla ale mam za maly baniak - phyllonemusy przeganiaja lophiobagrusy na kazdym kroku i przy kazdej okazji :( a one biedaczki sa takie niewinne i pokojowe, wogole sie nie stawiaja :(, bede musial pomyslec jak zmajstrowac jakies fajne kryjowki dodatkowo.

Pozdrawiam.

Autor JacekK
Użytkownik
#9 - Posted: 26 Sty 2006 10:29 - Edytowany przez: JacekK 
Daniel ..to jest post dwa razy czytalem..oby wiecej takich....

Postaraj sie o plaskie kamienie , wielkie cienkie piskowce lub jakiekolwiek inne ale plaskie i wielkie . wsadz pare kamieni tej samej wysokosci i na nich te formy plaskie /efekt 2 dna/ ..ganianie znacznie sie zmniejszy ..wraz z ta zmiana zyskasz jakby powiekszenie pow dna a jesli do tego dodasz zmiane skladnika diety to bedziesz miec 1 stopien stymulacji do tarla :).
Pamietaj tylko by te plaskie kamienie byly jak najwyzej i aby nie zrobic zupelnej ciemnicy tam.
Pozdrawiam

Autor worton
Użytkownik
#10 - Posted: 26 Sty 2006 10:57 
oooo ekstra pomysl! Po sesji szykuje sie przemeblowanko w takim razie :). Piaskowca mam duzo bo dom jest nim oblozony sa i takie duze, plaskie kawaly :) takze na bank sproboje :D. Jeszcze Jacku pomecze Cie o szczegoly calej konstrukcji ale to jak juz bede mial wolne :) (3 luty ostatni egzam i miesiac loozu :D).

Pozdrawiam.

Autor admin
Admin
#11 - Posted: 26 Sty 2006 11:31 - Edytowany przez: admin 
Danielu

Wiem, że nie chcesz stresować ryb, ale czasami napisz coś jak sprawa sie rozwija. Bardzo jestem ciekawa, czy ryby donosża ikrę, czy nie.

Marta

Autor worton
Użytkownik
#12 - Posted: 26 Sty 2006 13:02 
:) Marto nawet nie mam zludzen :) - juz sam fakt, ze doszlo do tarla jest dosyc nietypowy, a pierwsze tarlo nigdy nie konczy sie dobrze :)). Mam jednak nadzieje, ze moje mlode kochasie beda nosic jak najdluzej. Jakby ponosily 2 tygodnie to bylaby mala szansa, ze cos z tego bedzie bo moze jakis maly by im sie z pyska wymknal :D.

Denerwuja mnie te glony, niby warunki w akwa mi sie znaczaco poprawily (spadlo mi NO3 na mniej niz mam w kranowie) i generalnie obserwuje poprawe kondycji ryb ale w przeciagu 3 dni nie ma juz lustra wody tylko zielony kozuch gruby na kilka milimetrow:], a test na fosfor jakos nie moze dojechac :(.

W krewetkarium mialem to samo ale gdzies tak po dwoch miechac zaczelo ustepowac i teraz jest slicznie i bez tych glonow a tutaj jest tylko gorzej :/.

Jak sie rozwiaze sprawa z typusami to chyba wsadze do akwa glowice 1000l/h, przykryje je kocem i niech te paskudztwa znikaja :) - z hydrilli mi nic prawie nie zostalo poza kilkucentymetrowym kikutem w krewetkarium, ktory na szczescie puszcza mlode pedy :).

Autor JacekK
Użytkownik
#13 - Posted: 26 Sty 2006 13:24 
Daniel zadaj sobie pytanie....czy te problemy glonowe nie sa przyczyna dobrania pary !!!!!
pozdrawiam

Autor JacekK
Użytkownik
#14 - Posted: 26 Sty 2006 13:28 
Nie mowie o samych glonach tylko czynnikach ktore sprawily ze sie pojawily i zaczely egzystowac...zmiana warunkow fizyko-chemicznych wody !!!!!!.
Pozdrawiam

Autor worton
Użytkownik
#15 - Posted: 26 Sty 2006 19:08 
To jest calkiem mozliwe, duzo rzeczy sie zbieglo w czasie, zmiana parametrow wody, dostawa zywych leptosom jako pokarmu i zmiana diety na platkowo/mrozonkowa :). Trzeba bedzie kiedys sprawdzic co tak naprawde mialo wplyw na dobranie sie tej pary eee w sumie to ciezko ja nazwac dobrana :) - dalej sa obrazeni na siebie :D ale Sid mowi, ze u mlodych ryb to norma :), mam dziwne wrazenie ze u mlodych ludzi tez :D hyhy.

Autor worton
Użytkownik
#16 - Posted: 27 Sty 2006 12:19 
no i po jajach :/ - wczoraj w nocy jajka zostaly skonsumowane :(, za dlugo to nie ponosily :).

Pozdrawiam.

Autor JacekK
Użytkownik
#17 - Posted: 27 Sty 2006 12:37 
Daniel a masz w zbiorniku takie male kamyczki wielkosci ziaren ??
Bo mogly nosic kamienie . Chyba ze widziales ikre.
Pozdrawiam

Autor worton
Użytkownik
#18 - Posted: 27 Sty 2006 20:06 
nie widzialem ikry :), ale na dnie jest tylko i wylacznie piasek :) - mozliwe, ze to byla tylko zabawa ale wole myslec, ze regularne tarlo :)))), w koncu dwie ryby na raz sie tak bawily :)

Autor worton
Użytkownik
#19 - Posted: 14 Maj 2006 09:49 
hah zrobily to drugi raz - i tym razem wyglada na to, ze zabraly sie za sex na powaznie :D. Nie wyplywaja do zarcia - w ogole lokalizowanie ich zajelo mi dwa dni :D - siedza razem, w jednej jaskince, ktora jest zbudowana z korzeni nurzanca i wielkiego kamienia :D. Mam nadzieje, ze tym razem donosza :D.

Autor admin
Admin
#20 - Posted: 15 Maj 2006 06:02 
Nio to teraz Danielu - prosimy o częsta relacje, co się będzie działo. Ja zreszta jak wiesz liczę na artykuł - opis Phyllonemus - to niezmiernie ciekawe ryby.

Jak długo już noszą?

Marta

Autor JGr
Użytkownik
#21 - Posted: 15 Maj 2006 07:19 
A wiesz Daniel, 14 maja o 9.48 wspomniałem o Phyllonemusach w rozmowie mailowej z Martą i Robertem, minutę później pojawił się Twój post...

Też nieciepliwie czekam na relacje.

Jarek

Autor worton
Użytkownik
#22 - Posted: 23 Maj 2006 23:57 
:(

zjadly jajeczka - wydaje mi sie, ze mam duzo za duzo ryb jak na powierzchnie dna w moim akwa - lophiobagrusy podrosly i walcza nieeustannie i bardzo zawziecie miedzy soba - caly czas cos sie dzieje i prawdopodobnie to jest przyczyna kolejnej nieudanej proby :(.

Z tego co sie zdazylem zorientowac bede mogl w swoim akwa zostawic tylko jedna pare lophiobagrusow ostatecznie jak juz sie dobiora - szkoda bo to tez swietne rybki.

Za to petricole dostaly jakiegos kopa i rosna jak glupie :D, znaczy i tak wolno ale przynajmniej widac, ze rosna - uwielbiaja podgryzac glony, robia to wlasciwie caly dzien by wieczorem rzucic sie na mrozonki i tabletki :D.
Jak tylko bede mial okazje to przywioze sobie od Sida kolejna piatke, bo te 5 to ciagle za malo jak na ten gatunek :), no i za jakies dwa miesiace akwa zrobi sie bardzo puste jak juz zabraknie phyllonemusow i lophiobagrusow.

Pozdrawiam.

Autor admin
Admin
#23 - Posted: 24 Maj 2006 06:34 
Szkoda Danielu, ale może następnym razem. Po ilu dniach połknęły?

A wiesz - zamówiłam Lophiobacrus cyclurus? Co Ty na to? Ja jak zwykle mam pomysły co?

Marta

Autor worton
Użytkownik
#24 - Posted: 25 Maj 2006 08:53 
Marto l.cyclurus sa cholernie agresywne wzgledem przedstawicieli swojego gatunku, w jednym duzym akwa mozna trzymac jedna dobrana parke - jezeli sie nie dobiora to nawet 400 litrowe akwarium bedzie zbyt male na dwa osobniki! Oczywisie u Was znaczenia to miec nie bedzie ale dobrze by bylo klienta uswiadomic co sie moze stac :). Dobranie zgodnej pary to tez nie taka prosta sprawa. No i nie powinny trafic do akwa z muszlowcami/naskalnikami bo skonczyc sie to moze tragicznie :/.

Poza tym to twarde ryby i np. bez problemu poradza sobie w akwa z jakimis twardymi pielegnicami - zeby je zabic potrzeba walca lub ewentualnie wiekszego i silniejszego l. cyclurus :)

Phyllonemusy ponosily teraz 4 dni wiec bylo lepiej :D.

Pozdrawiam.

Autor admin
Admin
#25 - Posted: 25 Maj 2006 09:30 
Tak wiem że sa agresywne, ale wielkokrotnie mówiło sie o agresji róznych ryb, a u odłowów to się nie sprawdza.

Spróbujemy- zobaczymy.

Marta

Autor JGr
Użytkownik
#26 - Posted: 25 Maj 2006 09:37 
Dwie moje synodontiski mają pokładełka... nigdy jeszcze nie były tak wyraźne... no i widać spore ożywienie... kurcze, żebym ja wiedział co jeszcze im potrzebne do tarła... Odczuwam silną potrzebą rozmnożenia jakiegoś suma :-)

Jarek

Autor JGr
Użytkownik
#27 - Posted: 25 Maj 2006 09:39 
A właśnie, Marta - macie może jakieś sygnały od klientów, którzy nie piszą na forum, że rozmnożyli wąsacze?

Jarek

Autor timus
Użytkownik
#28 - Posted: 25 Maj 2006 09:49 
No no!!!! Zaczyna robić sie ciekawie!!

Marcin.T <')))><

Autor admin
Admin
#29 - Posted: 25 Maj 2006 09:50 
Pokładełka? To rewelacja!!!

Jak na razie nie mamy informacji o rozmnozeniu.

Marta

Autor JGr
Użytkownik
#30 - Posted: 25 Maj 2006 09:59 
Wiele sobie nie obiecuję, to trudna sprawa, ale... nie porzucam nadziei ;-)

Jarek

Strona  Strona 1 of 4:  1  2  3  4  Next » 
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Phyllonemus typus Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®