Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Xenotilapia sima i X. boulengeri

Autor admin
Admin
#1 - Posted: 2 Kwi 2009 09:44 
Czytająć ostatnie opracowanie Thomasa Andersena z Cichlid News Aprill 2009 pt. On the differences between Xenotilapia sima and X. boulengeri postanowiłam sięgnąć do cytowanego przez autora opracowania
A taxonomic review of Xenotilapia sima and X. boulengeri (Cichlidae; Perciformes) from Lake Tanganyika Tetsumi Takahashi and Kazuhiro Nakaya 1997.

Od dawna intrygował mnie problem wyróżniania tych taksonów od siebie. Przypominam, że Konings uważa je za jeden gatunek.

Opracowanie taksonomiczne Takahashi i Nakaya z 1997 roku jasno pokazuje różnice pomiędzy tymi gatunkami.

Xenotilapia sima różni się od X. boulengeri:
1. większą liczbą miękkich promieni w płetwie odbytowej (11-12, a u "boulengeri" mniej niż 10)

2. większą liczbą miękkich promieni w płetwach piersiowych (16 lub więcej, a u "boulengeri" 15 i mniej)

3. dłuższą podstawą płetwy odbytowej

4. większymi oczami

5. krótszym pyskiem

Wszystkie uwagi dotyczące opisywanych taksonów zamieszcza w swoim opracowaniu Thomas Andersen, konkludując, że ryby znane w akwarystyce jako X. sima to w rzeczywistości X. boulengeri. Tak więc i nasze osobniki muszą mieć zmienioną nazwę na Xenotilapia boulengeri Isanga

Ryby te różnią się także ubarwieniem, zachowaniem i występowaniem. Dla zainteresowanych mam oryginalny pdf z 1997 roku, a opracowanie Thomasa można znaleźć w najnowszym CN.

Marta

Autor sue
Użytkownik
#2 - Posted: 30 Maj 2009 09:04 - Edytowany przez: sue 

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Xenotilapia sima i X. boulengeri Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®