Czytająć ostatnie opracowanie Thomasa Andersena z Cichlid News Aprill 2009 pt.
On the differences between Xenotilapia sima and X. boulengeri postanowiłam sięgnąć do cytowanego przez autora opracowania
A taxonomic review of Xenotilapia sima and X. boulengeri (Cichlidae; Perciformes) from Lake Tanganyika Tetsumi Takahashi and Kazuhiro Nakaya 1997.
Od dawna intrygował mnie problem wyróżniania tych taksonów od siebie. Przypominam, że Konings uważa je za jeden gatunek.
Opracowanie taksonomiczne Takahashi i Nakaya z 1997 roku jasno pokazuje różnice pomiędzy tymi gatunkami.
Xenotilapia sima różni się od
X. boulengeri:
1. większą liczbą miękkich promieni w płetwie odbytowej (11-12, a u "boulengeri" mniej niż 10)
2. większą liczbą miękkich promieni w płetwach piersiowych (16 lub więcej, a u "boulengeri" 15 i mniej)
3. dłuższą podstawą płetwy odbytowej
4. większymi oczami
5. krótszym pyskiem
Wszystkie uwagi dotyczące opisywanych taksonów zamieszcza w swoim opracowaniu Thomas Andersen, konkludując, że ryby znane w akwarystyce jako
X. sima to w rzeczywistości
X. boulengeri. Tak więc i nasze osobniki muszą mieć zmienioną nazwę na
Xenotilapia boulengeri Isanga
Ryby te różnią się także ubarwieniem, zachowaniem i występowaniem. Dla zainteresowanych mam oryginalny pdf z 1997 roku, a opracowanie Thomasa można znaleźć w najnowszym CN.
Marta