Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Konstrukcje godowe ryb z Tanganiki

Autor admin
Admin
#1 - Posted: 22 Kwi 2009 11:19 
Jak zapewne wszyscy wiecie wiele ryb z Tanganiki buduje szczególne konstrukcje godowe.

Rodzaj Cyathopharynx buduje kopce z piasku

Wielkość tego kopca, jak sama doświadczyłam zależy w warunkach sztucznych od wielkośći zbiornika:)) Im większy zbiornik tym większy kopiec!

Callochromis macrops także buduje kopiec

U tych ryb wysokość kopca jest znaczna- dochodzi nawet do 30 cm.

Konstrukcje w postaci kopca buduje tak ze Cunningtonia longiventralis i przedstawiciele rodzaju Ophthalmotilapia. Kopce oftalmotilapi są jednak niepozorne w warunkach akwariowych, gdyż są to ryby strefy skalistej i zwykle niewielkie gniazda z piasku tworzą przy braku odpowiednich skał.

Proponuję abyśmy spróbowali opisać inne typy "gniazd", które budują ryby z Tanganiki:)) A moze fotografie?

Marta

Autor rambowskixx
Użytkownik
#2 - Posted: 22 Kwi 2009 11:23 - Edytowany przez: rambowskixx 
Kopczyki Xenotilapi ochrogenys Ndole.

Autor admin
Admin
#3 - Posted: 22 Kwi 2009 11:26 
Gniazda Xenotilapia malanogenys ( Enantiopus)

Marta

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 22 Kwi 2009 12:07 - Edytowany przez: admin 
Następny gatunek to Lestradea perspicax.

Buduje - a właściwie kopie kratery
http://www.destin-tanganyika.com/images/lestradea- craterb.jpg

Marta

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 22 Kwi 2009 12:08 - Edytowany przez: admin 
No i Ectodus descampsii

Buduje małe kratery do których zwabia samicę

Marta

Autor worton
Użytkownik
#6 - Posted: 22 Kwi 2009 17:44 
Hej,

jak wynika z obserwacji w naturze samce rodzaju Mastacembelus buduja miedzy glazami gniazda glebokie na kilkanascie do kilkuset centymetrow (w zaleznosci od wielkosci danego gatunku) gniazda, ktore przypominaja wygladem labirynt. Tam odbywaja sie gody i potem opieka nad potomstwem.
Zdjec niestety brak.

Pozdrawiam.

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 23 Kwi 2009 16:52 
Mogę dopisać coś o budowlach godowych Cunningtonia. U mnie samiec dominujący wybudował kopiec podobny do kopca Cyathopharynx. Ma średnicę około 30 cm ale jest nieco nizszy. Kopiec budował od kilku dni, ale dzisiaj jego rozmiary zostały znacznie powiększone i odbyło się tarło. Samica ma wypełniony pysk.

Co do Callochromis macrops to kopiec jest wyraźnie "reperowany" przed tałem i stworzy stożek przypominający wulkan. Do jego budowy zużywany jest prawie cały piach z akwarium. Konstrukacja jest jak napisałam "reperowane" czyli dominant gromadzi piach, buduje kopiec, odbywa sie tarło, a potem kopiec jest nieco zaniedbywany. Przy następnyym tarle kopiec jest nadbudowywany i w ten sposób tworzy się jakby piętrowa konstrukcja.

Marta

Autor Vepsik
Użytkownik
#8 - Posted: 13 Maj 2009 13:39 
Odgrzeję troszkę temat.

A jak duże kratery budują ectodusy (średnica/głębokość)? Co prawda pewnie sam będę miał okazję się o tym przekonać już wkrótce ale chciałbym poznać efekty obserwacji kogoś innego :)

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 13 Maj 2009 19:31 
Michale

Ryby te tworzą płytki kratery nieco przypominajace budowle Xenotilapia melanogenys. Mają średnice około 30 cm. To takie okręgi.

Marta

Autor Vepsik
Użytkownik
#10 - Posted: 13 Maj 2009 19:34 
Dziękuję za odpowiedź. Czyli powierzchnia, którą przygotowałem w zupełności będzie na taki krater wystarczyć :)

Autor admin
Admin
#11 - Posted: 13 Maj 2009 19:37 
tak - nie ma problemu.

Marta

Autor Vepsik
Użytkownik
#12 - Posted: 19 Maj 2009 20:58 
No to już mogę wprowadzić drobną poprawkę. U mnie krater ma teraz ok 40 cm średnicy i samiec czasami jeszcze coś podkopuje. :)

Autor marti
Użytkownik
#13 - Posted: 10 Gru 2009 17:16 
Co prawda Callochromis Macrops Ndole Red był juz wspomniany, ale ciekawe jest, jak duża potrafi być różnica pomiędzy wielkością budowli ryb dorosłych, a młodych, dopiero wchodzących w okres rozrodczy.
Moje Callochromisy są długości około 7 cm, a ich kopce mają zaledwie do 15cm średnicy i 10 wysokości.

M. Ż.

Autor admin
Admin
#14 - Posted: 10 Gru 2009 17:19 
Super to wygląda. Pięknie się wybarwiły:))

Ja obserwuję w tej chwili kopiec C. macrops Katoto. Wysokość 22 cm, średnica 30 cm. Gigantyczny.

Marta

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Konstrukcje godowe ryb z Tanganiki Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®