Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Moje nowe 300l - pytania

Strona  Strona 1 of 2:  1  2  Next »  
Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 17 Maj 2009 20:14 - Edytowany przez: nechor 
Witam,

Jestem tu nowy, poszukuje odpowiedzi na kilka pytan. Najpierw krotko o moim stanie aktualnym:

Akwarium 152x45x48 (ok. 330l). W akwarium grys koralowy jako podloze 30kg), piaskowce roznej barwy jako kryjowki (tez paredziesiat kilo). Filtr zewnetrzny JBL 1500e, wewnetrzny nie znam firmy, ale chyba wymienia 500-1000l na godzine. Napowietrzam wode kierujac strumien z obu filtrow w kierunku lustra wody (poruszam powierzchnia).

Teraz moje watpliwosci:

1. chcialbym zarybic akwarium gatunkami
- Neolamprologus brichardi (jedna rodzina)
- Szczelinowiec Leleupa
- Naskalnik Marliera
- Muszlowiec Calvus

Pytania:
- Czy taka obsada wchodzi w gre? Istnieje szansa ze sie nie pozabijaja?
- Jak powinienem to zrobic? Kupic i wpuscic wszystkie ryby naraz? Macie sugestie?
- Jaka ilosc z kazdego gatunku? Moj sprzedawca proponuje mi przerybienie zbiornika w celu zmniejszenia agresji terytorialnej. Ja mam jednak watpliwosci - chcialbym odwzorowac rybie zachowania a nie obserwowac kolorowa mase bez charakteru.

2. Jaka temperature powinienem utrzymywac w zbiorniku? Czy 26 stopni bedzie w porzadku? (zrodla roznie podaja temperature w tanganice) Jaka jest minimalna temperatura komfortowa dla ryb (chodzi mi o oszczednosc energii).

3. PH w zbiorniku po tygodniu mam w granicach 7,6. W filtrze zew. mam standardowe wklady:
- prefiltr (gabka)
- 2 koszyki z gabka
- na dole koszyk z ceramika do filtracji biologicznej.

Czy grys koralowy powinienem tez podrzucic do filtra (skoro mam juz go w podlozu), zeby podniesc PH? A moze PH jeszcze sie podniesie?

4. Nie mam jeszcze oswietlenia (nie moge sie zdecydowac pomiedzy kilkoma opcjami) - czy to rybom przeszkadza? Z tego co sie orientuje, w tanganice jest calkiem ciemno, wiec ryby moglyby przez pewien czas poplywac bez oswietlenia? (w pokoju mam calkiem jasno, ale swiatlo sloneczne nie pada na akwarium).

Ryby planuje kupic za 2 tygodnie - to chyba moje glowne watpliwosci - podsuncie, prosze, Wasz sugestie.

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 18 Maj 2009 06:03 
Witaj

Mam kilka uwag

Jakiej gramatury masz grys koralowy? czy różnobarwne piaskowce tworzą klimat zbiornika tanganickiego? Moze wkleisz jakąś fotografię zbiornika?

Obsada wg mnie nie jest najlepiej dobrana. Nie lączyłabym do niej ksieżniczek czyli N. brichardi, zdominują wszystko.

Masz mozliwosc albo zakupu par dorosłych ryb albo grupy młodych, tylko co po dobraniu się zrobisz z innymi, czy sklep, który proponuje Ci grupy z danego gatunku odkupi je potem?

Temperatura 26 stopni jest ok.

pH masz niskie, do filtra proponuję dodać jako jeden wkład grys dolomitowy lub koralowy, będzie stabilizował parametry.

Oświetlenie to Twój wybor, ale w Tanganice nie jest ciemno. Widoczność jest spora w głąb:))

Zobacz na te aranżacje
http://www.aquaciclidos.net/nuke/modules.php?name= Forums&file=viewtopic&t=7948

Marta

Autor nechor
Użytkownik
#3 - Posted: 18 Maj 2009 09:18 - Edytowany przez: nechor 
Jakiej gramatury masz grys koralowy? czy różnobarwne piaskowce tworzą klimat zbiornika tanganickiego? Moze wkleisz jakąś fotografię zbiornika?

moje akwa
Grys drobny na dole (gruba warstwa) i na wierzchu w widocznych miejscach z przodu gruby (ryby nie maja kopac od przodu akwarium :) ). W grotach i za nimi grys jest cienki na calej grubosci.

Obsada wg mnie nie jest najlepiej dobrana. Nie lączyłabym do niej ksieżniczek czyli N. brichardi, zdominują wszystko.

Tak, nie ciesza sie slawa dobrych wspoltowarzyszy. Ale mimo wszystko chcialbym miec akwarium wielogatunkowe, a ksiezniczki ze wzgledu na zachowanie stawiam na czele ryb ktore chcialbym posiadac. Nie da rady na 150cm tego polaczyc?

Masz mozliwosc albo zakupu par dorosłych ryb albo grupy młodych, tylko co po dobraniu się zrobisz z innymi, czy sklep, który proponuje Ci grupy z danego gatunku odkupi je potem?

Tak wlasnie negocjuje ze sprzedawca - nadmiar ryb odkupi ode mnie.

pH masz niskie, do filtra proponuję dodać jako jeden wkład grys dolomitowy lub koralowy, będzie stabilizował parametry.

Ktory najlepiej (najmocniej/najsjzybciej/najbardziej stabilnie) podwzszy PH?

Oświetlenie to Twój wybor, ale w Tanganice nie jest ciemno. Widoczność jest spora w głąb:))

Mialem raczej na mysli ciemnobure barwy podloza. Pokoj mam jasny i w akwarium ciemno nie bedzie (woda jest krystalicznie czysta).

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 18 Maj 2009 10:03 
Czy jesteś pewien, że takie podłoze jest odpowiednie dla tych ryb? Taki gruby grys nie daje im szansy na kopanie gniazd i modelowanie zbiornika.

(ryby nie maja kopac od przodu akwarium :) ).

Czy to jest akwarium dla ryb czy dla Ciebie? Raczej trudno nauczyć ryby aby kopały tam gdzie Ty chcesz:))

Akwarium wielogatunkowe, nie ma problemu, tylko czy księżniki w tym układzie? To ryby, które powinny mieć jednogatunkowy zbiornik bo budują wielopokoleniowe rodziny.

Jak w sklepie w którym kupujesz jest tylko taka oferta ryb, to......poszukaj ich gdzie indziej.

ph stabilizuje i grys dolomitowy i koralowy.

Podaj może parametry wody kranowej TwW i TwO, łatwiej będzie coś powiedzieć o zmianie parametrów wody.

Marta

Autor sengir
Użytkownik
#5 - Posted: 18 Maj 2009 10:07 - Edytowany przez: sengir 
Zarówno grys koralowy jak i dolomitowy będzie dawał podobny efekt. W obu wypadkach będzie to minimalna korekta parametrów, ale za to stabilizacja wartości bierzących. grys dolomitowy ma przewagę w składzie chemicznym, Dostarcza w przewadze jony magnezu, co jest dla nas wskazane. Grys koralowy natomiast ma przewagę w strukturze. Znaczna porowatość czyni go całkiem przyzwoitym złożem biologicznym.

W twoim wypadku podejrzewam, że będzie niezbędna korekta pH z użyciem chemii. Możesz wykorzystać sole morskie, lub np JBL AquaDur tanganika/malawi. Biorąc jednak pod uwagę ilość dobrze rozpuszczalnych wapiennych elementów w twoim akwarium , skłaniałbym się osobiscie do użycia jedynie sody oczyszczonej.

Ale żeby coś sensownie dobrać trzebaby zbadać parametry twardość i pH po około tygodniu od umieszczenia złoża w filtrze.

No i fakt, naskalniki lubią sobie podkopać czasem dołek pod skałą.
Trochę szkoda, że nie zastosowałes klasycznie piasku ze żwirem.

Autor nechor
Użytkownik
#6 - Posted: 18 Maj 2009 10:24 - Edytowany przez: nechor 
Pomijajac juz fakt, ze proponowalem sprzedawcy rozwiazanie piasek zwir + grys w filtrze i dzisiaj pojade z nim "powaznie pogadac" - co powinienem zrobic? Czy ten grys sie totalnie nie nadaje, czy jest akceptowalny? Przyznam, ze uwierzylem ze jest swietny do malawi i tanganiki a teraz mam spore watpliwosci i nie wiem czy to nei oznacza robienie zbiornika od nowa + wywalenie wydanej kasy do kosza...

No i pytanie czy roby nie beda sie kaleczyc (na innym forum ludzie mi to sugeruja). Nie jestem pewien - czy te gatunki o ktore mi chodzi przesiewaja podloze przez skrzela?

Autor sengir
Użytkownik
#7 - Posted: 18 Maj 2009 11:13 - Edytowany przez: sengir 
Takie podłoże nie jest tragiczne ale ma szereg wad. Jeszcze nie jest zbyt późno, żeby zrobić zmianę dzięki której potem będziesz cieszył się znacznie sprawniej działającym akwarium.
Wady:
1. Karmienie - ryby, które wybrałeś należą do gatunków płochliwych/ostroznych. Nawet jeżeli bedziesz karmił małymi porcjami, cześć pokarmu opadnie na dno. z czasem będzie się wśród grysu gromadził niesprzyjający parametrom wody syf. Rozwiążesz ten problem odmulaczem. Ale jest to dodatkowy stres dla ryb.
Sprzedawca poleca taki grys, bo jemu jest łatwo sklepowe zbiorniki utrzymywać w czystości, przenosić podłoże do innego akwarium itp.
2. Kolor - to jest bardzo jasne podłoże, które może utrudnić aklimatyzację ryb. Z czasem przyzwyczają się.
3. faktura - często w grysie mozna znaleźć kawałki muszli. Ryby próbując wydostać pokarm z zakamarków mogą się pokaleczyć. Większość jednak tego typu grysów ma bardzo obłe krawędzie i nawet kawałki muszli sa już skorodowane i nie ostre. musisz to sam ocenić.
4. Wygląd - uzyskujesz efekt odrealniony, akwarium wygląda sztucznie i traci dużo atrakcyjności. Ta wada jest kwestią subiektywnej oceny estetyki.
5. Zachowania ryb - większość gatunków z Tanganiki nawet jeżeli nie prowadzą życia związanego z podłożem sypkim lubi czasem pokopać. Czasem ze względów zdrowotnych, czyszcząc sobie przewód pokarmowy, czasem w poszukiwaniu resztek pokarmu, czasem żeby wymodelować sobie teren obkopując wybraną skalną kryjówkę. Odbierasz im to i jednocześnie nie pozwalasz pełnić funkcji naturalnego czyściciela z resztek pokarmu.

Sprzedawca z którym rozmawiasz dysponuje wiedzą ogólną, której nie rozwija i nie zgłębia. Udziela ci wskazówek zachęcających do kolejnych zakupów jednocześnie nie przedstawiając wad produktów.
Ryby z Tanganiki pokażą swoje piękno w momencie gdy stworzysz im warunki do prezentacji maksymum naturalnych zachowań.
Sprzedawca natomiast porusza się tylko w zakresie utrzymania ryb przy życiu i powtarza od dawna krążące mity i slogany reklamowe z czasów wpuszczania produktów na rynek.

Jeżeli zdecydujesz się na zmianę to rozumiem twoje rozdrażnienie. Podłoża masz dużo, czyli było kosztowne. W takiej sytuacji czekało by cię sporo pracy.
Podejmując ten krok pamiętaj żeby:
1. zachować maksymalnie wodę ze zbiornika i na czas zabiegów utrzymać w ruchu filtry. Szkoda, żebyś musiał z biologią jeszcze od nowa startować.
2. część starego podłoża możesz umieścić w złożu filtracyjnym.
3. część starego podłoża możesz wymieszać z piaskiem, przy czym zrobić przesiew z frakcji drobnych i ostrych. Zachowaj przy tym wyraźną dominację frakcji piaskowej. Wśród skał możesz umieścić nieco więcej frakcji grysowej natomiast na otwartych przestrzeniach głównie piach, gdyż z czasem może dojść do rozdziału frakcji.
4. najlepiej szukaj ciemniejszego piasku rzecznego.

Autor nechor
Użytkownik
#8 - Posted: 18 Maj 2009 11:55 
Powiem szczerze, ze jestem nieco "rozbity". Grys kupilem kierujac sie konkretnymi przeslankami:

1. Grys bardzo ladnie wyglada (akwarium jest wynikiem kompromisu - ja bym zrobil na maksa naturalnie, zona idzie bardziej w strone zbiornika z ikei). Jest bardzo jasny, ale chcialem stonowac to kryjowkami skalnymi utrzymanymi w ciemnoszarej/brunatnej tonacji).

2. Podobno gruby grys na powierzchni (i rozumujac logicznie tak powinno byc) zwieksza powierzchnie na jakiej moga zasiedlic sie bakterie nitryfikacyjne, ktore rozkladaja szczatki organiczne. Planuje sztucznie dodawac kultury tych bakterii do akwarium. Czy to ma szanse zmniejszyc odmulanie do minimum?

3. W miejscach ktorych nie widac na zdjeciu nie sypalem grubego grysu na powierzchni (za grotami i w grotach) - zakladajac ze ten drobnoziarnisty nie jest ostry - powinien umozliwic kopanie . Moge tez wymieszac grys (gruby jest tylko na powierzchni - cienka warstwa), jesli pomoze to rybom w ich naturalnych zachowaniam "kopidołków".

4. Stabilizacja PH - nie ma sensu sie rozpisywac, chociaz teraz wiem, ze lepiej bylo dac grys do filtra.

Podsumowujac - nie mam na tyle doswiadczenia zeby stwierdzic czy wady grysu to dyskwalifikacja, czy tez dyskonfort ( i na ile duzy) dla ryb. Sam zajmuje sie szkoleniem psow i wiem ze moje wymagania odnosnie np. wyboru szczeniakow dla wiekszosci ludzi bylyby kosmicznie przesadzone. Dlatego bardzo mi sie podoba Twoj, Sengir, post w ktorym spokojnie "punktujesz" to co uwazasz za sluszne/niesluszne.

Mysle ze glowna wada grysu w moim (na ktora nie moge nic poradzic poza wymiana) jest niebezpieczenstwo pokaleczenia ryb. Bo kolor jasny podloza jest warunkiem postawionym przez zone w trakcie jakichkolwiek negocjacji o akwarium. I jesli ryby maja sie pokaleczyc, to go wymienie, ale podloze i tak pozostanie jasne. Najwyzej oswietle akwarium punktowo.

Troszke moze wyglada, jakbym pytal a teraz staral sie Was przekonac do mojego rozwiazania. Ale jednak przyznam, ze grys ma dla mnie swoje zalety, a nie potrafie z Waszych wypowiedzi ocenic jak duza niedogodnoscia dla ryb bedzie grys zamiast piasku. Generalnie w necie sa tylko dwie skrajnie rozne opinie:
- grys sie nie nadaje na podloze (z powyzszych wzgledow)
- grys to drogie, najlepsze podloze i jesli cie nie stac to dosyp chociaz do filtra
I badz czlowieku madry :P

No i te nieszczesne ksiezniczki- za wszelka (oprocz zdrowia ryb) cene chce miec ksiezniczki w wielogatunkowym. Jak bedzie trzeba to doloze skal, ale uparlem sie (i widzialem "dzialajace" przyklady ze wspomniana przeze mnie obsada).

Sprzedawca nie jest typowym sprzedawca o podstawowej wiedzy. Jesli naprawde zle mi doradza, to mozna go ew. posadzic o nieuczciwosc w celach zarobkowych. Ale ide o zaklad ze wiedze ma naprawne niezla. Ma pieeekne akwaria z tanganika zarowno roslinozerna jak i miesozerna, ma akwa morskie i naprawde piekne, zdrowe ryby. W Olsztynie jego sklep slynie z tego, ze moze nie jest tanio, ale na naprawde niezlym poziomie.

Autor nechor
Użytkownik
#9 - Posted: 18 Maj 2009 12:02 
Widze, sengir, ze dyskutujemy na dwoch roznych forach. Proponuje przeniesc dyskusje tutaj, z matematycznego punktu widzenia 3 dyskutantow to wiecej niz dwoch :-)

Autor sengir
Użytkownik
#10 - Posted: 18 Maj 2009 12:32 - Edytowany przez: sengir 
Ja widzę, że temat zacząłeś na 3 forach :)
Pomijając moje odpowiedzi, zwróć uwagę, że inni niezależnie dają ci takie same wskazówki, a ludzie tam piszący mają spore doświadczenie.

Nie chcę krytykować sprzedawcy, ale z tego co piszesz to nie do końca on szanuje te ryby. Co innego jest utrzymać ryby w dobrej kondycji przy życiu, a co innego pokazać ich prawdziwa natuę.
Mieliśmy tu dyskusję o przegęszczeniach kontrolowanych. W zbiorniku przedstawiającym Tanganikę jest to do zrealizowania. Tylko że tutaj nie znajdziesz rozmówcy, który by czegoś takiego się podjął.
Bo każdy woli mieć 1-3 gatunki w akwarium pokazane w dobry sposób, niż stado ryb którym jedyne co pozostało do roboty to pływać po akwarium.
Dla oglądającego akwarium przez 10 sekund, może to robić wrażenie. Ale dla kogoś planującego długoterminową obserwację, szybko pojawi się niedosyt i pewien nieskmak, szczególnie gdy poczyta co te ryby potrafią wyczyniać w innych warunkach.

Teraz konkrety:
Bakterie zbierają się na wszystkich powierzchniach w akwarium.
Grys koralowy bedzie skuteczny w filtrze, ale w podłożu jego rola w tym zakresie jest minimalna, chyba że masz filtr podżwirowy.

- grys to drogie, najlepsze podloze i jesli cie nie stac to dosyp chociaz do filtra
to jest właśnie jeden z tych mitów i sloganów reklamowych o których pisałem.

Piasek to podłoże przyjazne wszystkim gatunkom z Tanganiki (poza mułem, którego nie możemy odtworzyć).
Nie jestem w stanie już przytoczyć więcej argumentów, ale zdecydowanie warto przeboleć wydane pieniądze i dokonać zmiany.

Co więcej, może czas zrobić zwrot o 180 stopni i podjąć bezkompromisowe decyzje?
Wymiana piasku, wymiana skał na inny rodzaj (odrzuć piaskowie, odrzuć wapień filipiński)? Całkowicie nowa aranżacja z nastawieniem na odwzorowanie naturalnego siedliska?
Uwierz mi, że jeżeli to zrobisz, potem będziesz się cieszył że podjąłeś taką decyzję.

Najlepiej przejrzyj sobie te fotografie:
http://www.tanganika.es/fta/

Jeżeli tu nie znajdziesz inspiracji, to znaczy że masz bardzo specyficzny gust :)
Natura sama daje podpowiedzi co w akwarium będzie wyglądać ładnie.
Zapomnij o sterowaniu parametrami chemicznymi i biologicznymi za pomocą elementów wystroju. Od tego masz filtry i instalecje zewnętrzną.
W akwarium koncentruj się na wyglądzie i funkcji pod kątem wymagań ryb a nie twoich.

Co do tych nieszczęsnych księżniczek. Brak mi słów. Nie jestem jedyny, który ci odradził. Możesz też ufać opini Marty, jako że ma ona stałą możliwość obserwacji wielu gatunków i ogromne doświadczenie.
Jeżeli się uprzesz, to stestuj to połączenie. Ale o wszystkim zostałeś już uprzedzony. Co rozumiesz przez "dzialajace" przyklady?
Ja nie neguje tego , że ryby się nie pozabijają. One będą żyć i pływać.
Tylko że księżniczki zajmą to co najlepsze, a pozostałe gatunki co najwyżej będą miały chwilę atrakcji w trakcie karmienia tylko po to, żeby potem zalegać gdzieś w zaciszu w bezruchu.

Autor nechor
Użytkownik
#11 - Posted: 18 Maj 2009 13:08 
No dobrze - Ty trzymasz sie uparcie swojego zdania, wiec ja musze zmienic punkt widzenia, nie ma innej opcji :-)

Ale mam jeszcze pare watpliwosci:

1. Obsada. Czy obsadzenie 300l akwarium samymi ksiezniczkami to nie bedzie strata litrazu? Czy bede sie cieszyl ciekawymi obserwacjami? Czy tez moze inne gatunki (i to kilka w akwarium bez ksiezniczek) dadza mi o wiele wiecej radosci i wyzwan?

2. Grys. Czy do filtra nadaje sie zarowno drobny jak i gruby? Bo mam najwiecej tego drobniejszego (chyba z 2 mm). Czy moge wymienic grys na piasek bez wylewania wody ?

3. Piasek - czy odpowiedni bedzie kwarcowy? Ziarnistosc 2mm jest ok?

4. Czy te piaskowce jako skaly moga zostac?

Autor sengir
Użytkownik
#12 - Posted: 18 Maj 2009 13:29 - Edytowany przez: sengir 
1. Obie opcje będą się prezentować dobrze. Jednogatunkowe 300l z księżniczkami to idealny baniak i to już jest sensowny kierunek myślenia.
Czy bęą ciekawe obserwacje? Zdecydowanie - piękna wielopokoleniowa rodzina. Opcja z trzema wymienionymi gatunkami też będzie ładnie dzialać o ile dasz po 1 parze.
300l to z jednej strony już sporo, ale i tak z czasem stwierdzisz, że za mało :)
Poczytaj o innych gatunkach, bo wydaje mi się, że poruszasz się narazie wśród gatunków z handlu sklepowego, a są inne drogi.

2. Drobna frakcja może przesypywać się przez sitka, co jest nie wskazane. Jeżeli jesteś w stanie zabezpieczyć przed tym efektem to nie ma problemu.

3. Kwarcowy jest dobry. Ale warto trochę poszukać i dostać np. piach rzeczny o ciemnym zabarwieniu.

4. Piaskowiec nie jest szkodliwy. Dlatego może zostać jeżeli ci się podoba.
Podsunąłem Ci te fotki, żeby pokazac jak bardzo różni się on od naturalnych widoków w jeziorze. Pod tym względem, właśnie dla wizualnego efektu, warto poszperać w składach kamieni ogrodowych, warto zafundować sobie wycieczkę w tatry itd.
To jest właśnie ten twórczy element przy zakładaniu akwarium, który może dać ogromną satysfakcję.

Nie musisz zmieniać zdania tylko dlatego, że ja jestem uparty przy swoim :)
Ale w moim odczuciu nie sprowadzam Cię na złą drogę :)

No i jeżeli masz wątpliwości co do jednogatunkowego z księżniczkami to spójrz na ten artykuł i dołączone do niego fotografie:
http://www.cichlid-forum.com/articles/n_brichardi. php

A tu w powiększeniu:
http://www.fishaholics.org/graphics/neolamprologus /n_brichardi_fulwe.jpg

I zwróć uwagę na skały.

I kolejna porcja klimatów z jeziora:
http://www.maanvis.nl/reisverslag.htm

Przykładowa faktura skały i piasek:
http://www.maanvis.nl/reisve11.jpg

Po co piasek? Przykład jak księżniczka obkopała kamień:
http://www.izlesene.com/video/hayvanlar-balikbrich ardicekim/353994

Autor admin
Admin
#13 - Posted: 18 Maj 2009 13:44 
Wybaczcie, ale tyle napisaliscie, zę zanim pzrebrnelam pzrez te posty dokładnie to...

Rysiek ma głęboką racje we wszystkim co pisze.

Najważniejsze jest dobro ryb i zapewnienie im takich warunkow i takiej obsady towarzyszącej aby czuły się dobrze. Tanganika to szczególne miejsce, ryby w niej żyjace cechują niesamowiete wprost zachowania i społeczne, rozrodcze i pokarmowe. Te zachowania mamy szansę ogladać tylko w warunkach prawidłowej kompozycji zbiornika.

Dlatego też wielokrotnie na tym forum zwracamy na to uwagę. Kolorowe, "Ikeowskie" akwarium nie pozwoli na odpowiednie obserwacje ich zachowań.

Kolorowo moze być ale w odpowiedniej aranzacji i doborze w tym tak naprawdę niewielkim zbiorniku.
Marta

Autor nechor
Użytkownik
#14 - Posted: 18 Maj 2009 13:50 
Nie no, troszke musze sie obronic - kolorowo to u mnie nie jest :-). Efekt moze pogarsza chwilowy brak ciemnego tla z tylu (mam swoj pomysl na to), ale tylko podloze jest jasne - reszta jest jak najbardziej stonowana :-)

Autor admin
Admin
#15 - Posted: 18 Maj 2009 13:51 
nechor

Ja mowiłam o kolorowej obsadzie:))

Marta

Autor nechor
Użytkownik
#16 - Posted: 18 Maj 2009 13:55 - Edytowany przez: nechor 
Przeczytalem artykul :-) No i widze w nim cos takiego:

That is not to say that it is impossible to keep this fish with other Tanganyikans, but one must be careful in selecting tank mates, and the aquarium best be at least 90cm long (36"), with a 120cm (48") tank being preferable. Some commonly available fish that should be compatible would include; Neolamprologus leleupi, cylindricus; Altolamprologus calvus, compressiceps; Julidochromis marlieri or regani.

Nawet gatunki sie pokrywaja z tymi ktore sobie dobralem na poczatku. Rozumiem, ze sami tez nie wykluczaliscie takiej opcji, jedynie wskazywaliscie uwage na zagrozenia i niedogodnosci. Jednak znowu zaczynam miec watpliwosci :-P Moje akwarium ma 152cm, czyli grubo ponad wymagane minimum 90cm z artykulu... :>

Autor sengir
Użytkownik
#17 - Posted: 18 Maj 2009 14:09 - Edytowany przez: sengir 
Chodziło mi o zdjęcia z artykułu a nie jego treść.
Nasze rady są ze wskazaniem na optymalne funkcjonowanie obsady z wyeksponowaniem wszystkich walorów hodowanych ryb.
Część informacji w sieci nie będzie się pokrywać, ze względu na to, że podejście do hodowli niektórych gatunków cały czas się zmienia.
Część informacji wogóle bazuje na akwarystyce sprzed kilkunastu lat.
Wybrana przez ciebie obsada przeżyje i będzie jakoś funkcjonować w zbiorniku, ale gatunki towarzyszące księżniczkom nie pokażą się w pełnej okazałości. Dlatego my postulujemy, żeby tak nie postępować.
Zapomnij o liczbach, o centymetrach. Chodzi o to, żeby ryba dostała to na co zasługuje, a nie to co stanowi dla niej minimum do przetrwania.

Poza tym autor był tu nie precyzyjny. 90cm to minimum dla jednej pary.
Wymienione towarzystwo ma szansę funkcjonowania dopiero przy znacznie większym litrażu. W twoim akwarium podejrzewam, że byłoby to możliwe przy odpowiednie aranżacji skalnej.
Ale to wymaga doświadczenia i świetnej znajomości zachowań posiadanych osobników. byłby to z twojej strony eksperyment który przy 700-800l nie stanowił by żadnego zagrożenia. Ale przy 300l to bardzo ambitne przedsięwzięcie i nie wskazane na początek.
Poza tym trochę na siłę.

Autor admin
Admin
#18 - Posted: 18 Maj 2009 14:11 
Wiesz - ja mialam księżniczki w 1000l zbiorniku. Wierz mi, że i frontosy i altolamprologusy miały "przekichane".

Mozna trzymać te ryby w takim zbiorniku, tylko...to jest "trzymanie "a nie prawidłowa hodowla ryb.

Ich grupy pokoleniowe są bardzo agresywne. Młodsze rodzeństwo jest wychowywane przez starsze. Inne ryby w tak małym zbiorniku nie maja w takim wypadku miejsca. Są spychane na boki. Czy o to Ci chodzi, aby w zbiorniku był stały stres, czy raczej o prawidłowo funkcjonujący? Gdzie ryby mnożą sie i tworzą zgraną obsadę?

Marta

Autor sengir
Użytkownik
#19 - Posted: 18 Maj 2009 14:17 
There is, however, a bit of a secret to making this work. Any other tankmates must be much larger then the brichardi to begin with, and they must establish their territory in the aquarium first.Purchasing an adult pair of calvus and juvenile brichardi would be an example of a situation that would normally work out

To jest kolejne zdanie z artykułu.
Jak widać to nie takie proste. Autor sugeruje tutaj pewną manipulację zachowaniami. Zakłada, że w pierwszym etapie trzeba wprowadzić dorosłe ryby innych gatunków i pozwolić im trwale obrać terytoria.
Dopiero wtedy można wpuścić młode księżniczki, które nie będą potrafiły zdominować większych mieszkańców. W takiej sytuacji nie zaobserwujesz wielopokoleniowej rodziny, co jest ideą trzymania księżniczek.
Jak dorosną i dobierze się para, wtedy dopiero akwarium stanie do góry nogami. Ale to trwa długo i to jest wykorzystywane przy połączeniu.
Pytanie tylko po co?

Autor nechor
Użytkownik
#20 - Posted: 18 Maj 2009 14:29 - Edytowany przez: nechor 
No tak, zauwazylem, ze autor generalnie _odradza_ rozwiazanie wielogatunkowe. Pisze wlasciwie to co Wy od samego poczatku. Niemniej mialem chwile radosci przynajmniej z tego ze dobierajac ew. gatunki nie trafilem az tak kula w plot. Chociaz strasznie mi zal mojego pomyslu - rozumiem Wasze argumenty. Teraz tylko sie zastanawiam w ktora strone pojsc i szczerze mowiac nie wiem za bardzo.

Ksiezniczki sa jedyne w swoim rodzaju. Wielogatunkowe akwa daje jednak mozliwosc... obserwacji wiekszej ilosci gatunkow :-)

Co zrobie jesli jedna para ksiezniczek po jednym tarle bedzie miala 100 malych, po drugim 200 itd. ? Jak szybko nastepuje przyrost i przerybienie? To sa lata czy miesiace? rozumiem, ze musialbym miec gdzie oddac mlode ryby?

Da sie kontrolowac ilosc ksiezniczek/innych ryb w zbiorniku? Bo nie ma szans - przy dobrych warunkach w koncu bedzie za duzo ryb... Czy sie myle?

Autor nechor
Użytkownik
#21 - Posted: 18 Maj 2009 14:35 
Acha, w przypadku dobrania sie wiecej niz jednej pary ksiezniczek - czy w moim akwarium tylko jedna rodzina bedzie miala racje bytu? Bo sa agresywne wewnatrzgatunkowo...

Autor nechor
Użytkownik
#22 - Posted: 18 Maj 2009 14:44 
Ach - jeszcze jedno. Moze jest jakis gatunek ktory ma zachowania socjalne jak ksiezniczka (rodzina opiekujaca sie mlodymi wielopokoleniowo), wyglada podobnie (widzialem na zdjeciach sporo odmian), ale nie jest az tak agresywny?

Autor admin
Admin
#23 - Posted: 18 Maj 2009 15:00 
Acha, w przypadku dobrania sie wiecej niz jednej pary ksiezniczek - czy w moim akwarium tylko jedna rodzina bedzie miala racje bytu? Bo sa agresywne wewnatrzgatunkowo...

Raczej tak - agresja doroslych jest duza a zbiornik wcale nie za wielki:))

Jedna para odchowuje mniejsze iloći rybek w miocie, ale mnozą sie na okrągło.

No to może niecka:)))

L. callipterus, N. fasciatus, N. brevis..itp. Polecam poczytaj wątki.
Wielogatunkowy układ świetnie funkcjonuje.

Marta

Autor sengir
Użytkownik
#24 - Posted: 18 Maj 2009 15:16 
http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php? id=2259

Te są przepiękne. Jeżeli takie byś znalazł, to myślisz, że miałbyś problem z oddaniem młodych do jakiegokolwiek sklepu?
Poza tym rodzina powstaje szybko, tarła są jedno za drugim i okres powiększenia populacji dwukrotnie jest bardzo krótki.
Ale młode rosną powoli i w rodzinie potrafi jednocześnie przebywać kilka pokoleń, zanim młode zostaną odgonione.

Widzisz, zaczynasz zbierać informacje o księżniczkach i sam dostrzegasz, że problemy przy nich mogą nastąpić już w obszarze jednogatunkowej kolonii. Przyłączenie do nich innych gatunków wydaje się wręcz okrutnym pomysłem.

Propozycja Marty to jedna z najciekawszych obsad wielogatunkowych na początek. Wrażenia niesamowite. A zbiornik masz gabarytowo bardzo dobry do tego celu.

Autor nechor
Użytkownik
#25 - Posted: 18 Maj 2009 15:30 - Edytowany przez: nechor 
Odnosnie niecki "Marty":

Niestety tu zahaczamy o wymogi wizualne - ryby powinny byc duze (w miare mozliwosci akwarium). Male juz mam w ameryce :-)
Moj pierwotny zamysl byl taki:
- Ksiezniczki robia rodzinke w czesci akwarium.
- Leleupy spokojnie plywaja troche w toni wodnej, troche przy dnie (jako dopelnienie dla reszty obsady)
- na dnie spokojnie calvusy (dwie sztuki)
- marliery temperamentem i wielkoscia jako przeciwwaga dla ksiezniczek

Jesli juz zmieniac, to chociaz nie na male :)

Autor nechor
Użytkownik
#26 - Posted: 18 Maj 2009 15:37 
Znalazlem moj pierwotny pomysl na youtube:

ksiezniczki z reszta gatunkow

Wyglada spokojnie, ale oceniam to amatorskim okiem.

Autor admin
Admin
#27 - Posted: 18 Maj 2009 15:56 
Jesli juz zmieniac, to chociaz nie na male :)

L. callipterus - samiec 15 cm, samica 4-5 cm.

N. fasciatus - około 12 cm samiec.

Reszta co prawda drobne ale jak ruchliwe:))

Marta

Autor nechor
Użytkownik
#28 - Posted: 18 Maj 2009 18:04 
Jeszcze raz krotkie pytania na temat grubosci piasku kwarcowego: jaka bedzie najlepsza (powiedzmy ze najbardziej uniwersalna do nieustalonej jeszcze obsady). Czy swiderki i ryby ktore lekko kopia na pewno kompletnie likwiduja problem stref beztlenowych? Widac te swiderki mocno, czy sa zakopane w piachu?

Zaraz chyba pojde do akwarystycznego i krew sie poleje strumieniami.

Autor sengir
Użytkownik
#29 - Posted: 18 Maj 2009 18:15 - Edytowany przez: sengir 
Na filmie wygląda spokojnie bo te ryby nie mają się jak ruszać:)
Toż to szklanka.
Spójrz tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=08fF6R4XKcU&feature =related

http://www.youtube.com/watch?v=Fu6t9NxthP8

Piasku 3-4 cm. W przypadku niektórych muszlowców można nieco więcej.
Świderki załatwiają sprawę, bywają widzoczne, bywają zjadane :)
Ogólnie sa świetne.

Autor nechor
Użytkownik
#30 - Posted: 18 Maj 2009 21:09 - Edytowany przez: nechor 
Po powrocie do domu na zimno podyskutowalem z zona, co chyba podzialalo na mnie nieco uspokajajaco (a przyznam, ze wrocilem zalamany). Obejrzalem jeszcze raz akwarium pod katem podloza, przemyslalem pomysly na obsade, jeszcze raz poczytalem o zachowaniach. No i wnioski wysnulem takie:

Niezaleznie od tego co ludzie mowia (ze banalne, ze dla poczatkujacych), mi sie podobaja najbardziej ksiezniczki. Ich uroda, zachowania spoleczne i ukryta sila to cos pieknego i po prostu nie moge sobie odmowic, zeby tego nie obejrzec. Jesli nie moge miec innych gatunkow w moim akwa - trudno. Beda tylko ksiezniczki. ponad 300l wystarczy zeby sie dobrze czuly i mysle, ze w takim przypadku ilosc skal w zupelnosci wystarczy - miejsca do plywania nie powinno tez zabraknac.

Pozostaje kwestia nieszczesnego zwiru koralowego. Obejrzalem to co mam i nie wyglada na ostry (choc na pewnoe jest porowaty). Pomyslalem ze moze w miejscach przy grotach usune z powierzchni gruby grys i zostawie ten drobnoziarnisty - to powinno umozliwic im budowanie terenu wg wlasnych potrzeb. Z tego co przeczytalem, to lirniczki instensywnie kopia glownie w miejscu gdzie posiadaja gniazdo i to w okresie tarla - z tego powodu mozna w akwariach z nimi nawet sadzic rosliny i nie zostaja one wykopane. Wiem, ze to nie jest ich naturalne podloze, ale wlozylem w obecny stan akwarium mnostwo pracy i serca (pieniedze tez ostatnie wydalem :P ). Na mysl, ze mialbym teraz zaczynac od poczatku po prostu robi mi sie niedobrze...

Czy jesli zostawie ten grys to mnie wyklniecie? :-) Czy tez bede mogl sie chwalic lirniczkami bez obawy ze bede posadzany o meczenie ryb?

Zdanie znawcow jest dla mnie bardzo istotne, dajcie wiec znac czy ta opcja jest dopuszczalna.

Strona  Strona 1 of 2:  1  2  Next » 
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Moje nowe 300l - pytania Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®