Ja widzę, że temat zacząłeś na 3 forach :)
Pomijając moje odpowiedzi, zwróć uwagę, że inni niezależnie dają ci takie same wskazówki, a ludzie tam piszący mają spore doświadczenie.
Nie chcę krytykować sprzedawcy, ale z tego co piszesz to nie do końca on szanuje te ryby. Co innego jest utrzymać ryby w dobrej kondycji przy życiu, a co innego pokazać ich prawdziwa natuę.
Mieliśmy tu dyskusję o przegęszczeniach kontrolowanych. W zbiorniku przedstawiającym Tanganikę jest to do zrealizowania. Tylko że tutaj nie znajdziesz rozmówcy, który by czegoś takiego się podjął.
Bo każdy woli mieć 1-3 gatunki w akwarium pokazane w dobry sposób, niż stado ryb którym jedyne co pozostało do roboty to pływać po akwarium.
Dla oglądającego akwarium przez 10 sekund, może to robić wrażenie. Ale dla kogoś planującego długoterminową obserwację, szybko pojawi się niedosyt i pewien nieskmak, szczególnie gdy poczyta co te ryby potrafią wyczyniać w innych warunkach.
Teraz konkrety:
Bakterie zbierają się na wszystkich powierzchniach w akwarium.
Grys koralowy bedzie skuteczny w filtrze, ale w podłożu jego rola w tym zakresie jest minimalna, chyba że masz filtr podżwirowy.
- grys to drogie, najlepsze podloze i jesli cie nie stac to dosyp chociaz do filtra
to jest właśnie jeden z tych mitów i sloganów reklamowych o których pisałem.
Piasek to podłoże przyjazne wszystkim gatunkom z Tanganiki (poza mułem, którego nie możemy odtworzyć).
Nie jestem w stanie już przytoczyć więcej argumentów, ale zdecydowanie warto przeboleć wydane pieniądze i dokonać zmiany.
Co więcej, może czas zrobić zwrot o 180 stopni i podjąć bezkompromisowe decyzje?
Wymiana piasku, wymiana skał na inny rodzaj (odrzuć piaskowie, odrzuć wapień filipiński)? Całkowicie nowa aranżacja z nastawieniem na odwzorowanie naturalnego siedliska?
Uwierz mi, że jeżeli to zrobisz, potem będziesz się cieszył że podjąłeś taką decyzję.
Najlepiej przejrzyj sobie te fotografie:
http://www.tanganika.es/fta/
Jeżeli tu nie znajdziesz inspiracji, to znaczy że masz bardzo specyficzny gust :)
Natura sama daje podpowiedzi co w akwarium będzie wyglądać ładnie.
Zapomnij o sterowaniu parametrami chemicznymi i biologicznymi za pomocą elementów wystroju. Od tego masz filtry i instalecje zewnętrzną.
W akwarium koncentruj się na wyglądzie i funkcji pod kątem wymagań ryb a nie twoich.
Co do tych nieszczęsnych księżniczek. Brak mi słów. Nie jestem jedyny, który ci odradził. Możesz też ufać opini Marty, jako że ma ona stałą możliwość obserwacji wielu gatunków i ogromne doświadczenie.
Jeżeli się uprzesz, to stestuj to połączenie. Ale o wszystkim zostałeś już uprzedzony. Co rozumiesz przez "dzialajace" przyklady?
Ja nie neguje tego , że ryby się nie pozabijają. One będą żyć i pływać.
Tylko że księżniczki zajmą to co najlepsze, a pozostałe gatunki co najwyżej będą miały chwilę atrakcji w trakcie karmienia tylko po to, żeby potem zalegać gdzieś w zaciszu w bezruchu.