Witam!!!
To co opisujecie to nic,przynajmniej dla mnie , powiem tak- normalne zachowanie :-), ja też sie pochwalę u mnie też tak jedzą ale tylko w porze karmienia (ok. 1 min), później schodzą na dno i tam cały czas żerują. Nie wiem Jacku jaki masz układ płci i w jakim zbiorniku pływaja, ale zobaczysz co się dzieje (a może juz obserwujesz) jak samce wykopia dołki i zalecaja sie do samiczek. To jest dopiero żywioł!!! U mnie na części powierzchni dna 60x80 cm zmieściły sie aż 3 samce, w porywach 4. Jeden przez drugiego pręży sie, krąży, trzepoce płetwami i cały czas w ruchu, piekne kolory, a przy tym nie ma agresji. Bardzo wdzięczne ryby. Jacku jeżeli tych ryb wcześniej nie obserwowałeś dłużej w akwarium na pewno będziesz zachwycony. Ja przynajmniej byłem i jestem!!!! Niedawno brat mnie odwiedził i nie widział wcześniej enantiopusów. Jak zobaczył zachowanie w akwarium (tańce samców) to był w zuroczony nimi i pytał skąd te ryby mają w sobie tyle energii. I tak stał i stał i patrzył....... ;-). U mnie w akwarium przez cały dzien siedza przy dnie. Jedynie samice pływaja po całym akwarium, ale zawsze w poblizu dna no, i oczywiście ławicą. Piękny widok. Bardzo chętnie popiszę i wymienię spostrzeżenia w tym temacie!!! "Piaskowych pielęgnic" mam coraz wiecej w swoich zbiornikach i to jest to!!!
Pozdrawiam Leszek
ps. po zgaszeniu światła moga troszke szalec po akwarium (przynajmnie tak jest u mnie),proponuje dobrze przykryć akwarium. Ryby te lubią spokój i jak najmniej ingerencji w zbiornik. Ja samice z młodymi wyłapuję w nocy. |