Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Zdjeciac mojego akwarium z Lirniczkami

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 15 Cze 2009 09:02 
Niestety aparat fotograficzny odmowil wspolpracy, wiec zrobilem to co moglem komorka. Prosze o recenzje :-)

Autor kulus12
Użytkownik
#2 - Posted: 15 Cze 2009 09:36 
A gdzie link do zdjęcia?

Autor nechor
Użytkownik
#3 - Posted: 15 Cze 2009 09:42 
Oj :-)
Faktycznie, nie podalem - oto link:

Moje akwarium online

Autor marti
Użytkownik
#4 - Posted: 15 Cze 2009 12:27 
Nadal nic nie widać (:

Autor jaosh
Użytkownik
#5 - Posted: 15 Cze 2009 14:14 
nom, akwarium spoczko, jedynie ta różnorodność kolorystyczna kamieni trochę widok psuje.

proponowałbym też wyciągnąć trochę kamieni by zrobić więcej miejsca na dołki, które księżniczki zaczną wykopywać.

Autor nechor
Użytkownik
#6 - Posted: 15 Cze 2009 14:48 
Nie moglem sobie odmowic kilku brunatnych piaskowcow - maja ladnie zaznaczone warstwy na na bokach... :-)

Co do wyciagania kamieni - nie moga sobie kopac od frontu? Pomiedzy kamieniami moze super duzo miejsca nie ma, ale od frontu maja cale polacie dna...

Autor lem0n
Użytkownik
#7 - Posted: 15 Cze 2009 16:07 
Ładna szafka i tapeta ;) Akwa też całkiem całkiem, ale podobnie jak jaosh myślę, że zbyt pstrokate, ale to tylko moja nic nie znacząca opinia ;)
Pozdrawiam

Autor jaosh
Użytkownik
#8 - Posted: 15 Cze 2009 20:41 
glony i czas zrobią swoje, ale skałki jednak będą sie odróżniać od siebie.

jest szansa, że od frontu zaczną kopać z przymusu bo gdzie indziej nie będą mieć miejsca. Proponowałbym Ci z lewej strony baniaka wyciągnąć te skałki, wtedy jak byś miał dwie parki to przynajmniej "naturalną" granicę między rewirami będą miały

Autor nechor
Użytkownik
#9 - Posted: 15 Cze 2009 23:35 - Edytowany przez: nechor 
Ładna szafka i tapeta ;)

Przekazalem zonie :-)

akwa też całkiem całkiem, ale podobnie jak jaosh myślę, że zbyt pstrokate

Hmm... Akwarium jest dosc bure - moja komorka bardzo przjaskrawia kolory. W gruncie rzeczy mam skary szare i brunatne. Mialem do wyboru cale gory kamieni, ale to akurat wybralem specjalnie... Dwa kolory to chyba nie az tak duzo... :-) Ale faktycznie - tanganika jest na zdjeciach bardziej jednolita, jesli mielibysmy patrzec pod tym katem.

glony i czas zrobią swoje, ale skałki jednak będą sie odróżniać od siebie.

Szczerze mowiac... mam taka nadzieje (ze sie beda odrozniac) :D

jest szansa, że od frontu zaczną kopać z przymusu bo gdzie indziej nie będą mieć miejsca.

Jak na razie jedyny dol jaki jest wykopany, zostal wykopany przy samej wersalce - w najbardziej ruchliwym miejscu od strony pokoju :-) Szczerze mowiac, to wolalbym zeby kopaly mocniej od frontu - dolki sa bardzo ciekawe, poza tym od frontu nie ma styropianu... :P A tak bardziej serio, prawdopodobnie zdjecia nie obrazuja dokladnie tego co sie dzieje z podlozem. Widze, ze ryby maja tendencje do kopania dolkow przy naturalnych granicach z kamieni. U mnie cala konstrukcja stoi sztywno na podlozu a piasek w grotach ryby moga spokojnie przekopywac bez naruszania konstrukcji. Podluzny kamien lezacy na srodku od frontu tez ukrywa cala halde piachu, ktory mozna przekopac. Tego na zdjeciach nie widac - jak dopadne jakis aparat, to sprobuje to zobrazowac lepiej.

Proponowałbym Ci z lewej strony baniaka wyciągnąć te skałki, wtedy jak byś miał dwie parki to przynajmniej "naturalną" granicę między rewirami będą miały

Tak, juz ktos z doswiadczonych forumowiczow o tym wspominal... O ile w kwestiach koloru moglibysmy podyskutowac, to tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana i w sumie ciekawsza. Ja troszke byc moze spalilem sprawe z ulozeniem. Pomyslalem sobie, ze im wiecej wrzuce kamieni i urzadze wiecej grot, tym ryby beda czuly sie lepiej. Wolne miejsce z prawej strony zostawilem tylko po to, zeby miec wrazenie glebi obserwujac akwarium od strony sofy. Okazuje sie jednak, ze mozna klasc kamienie luzem i zupelnie pojedynczo i ryby traktuja je na rowni z grotami (nie mowie o szczelinowcach), a obserwacje z zewnatrz moge byc znacznie ciekawsze. Pewnie gdybym teraz urzadzal akwarium zastosowalbym standard - dwie konstrukcje z luzno lezacych sporych kamieni po obu stronach akwarium. Jednak tej wiedzy wczesniej nie mialem, a konstrukcja jest ulozona tak, ze kolejne kamienie uzyte jako fundamenty sa ze soba spasowane, wiec wyjmowanie nastreczy wiele problemow. Poza tym w momencie ukladania skal nie mialem sprecyzowancyh gatunkow jakie bede trzymal w akwarium. Tak wiec lewa strone urzadzilem na wszelki wypadek dla szczelinowcow (sa tam waskie szczeliny pod kazdym katem), a po prawej stronie zrobilem spora, dosc ciemna grote (np. dla sexfasciatusa, ktorego polecala mi Marta).

Ciekawi mnie jednak kwestia tych "naturalnych granic". Mam obecnie tylko jedna rybe wykazujaca agresje i broniaca swego terytorium. Co ciekawe, mimo totalnego braku naturalnych przeszkod wyznaczajacych jej teren, inne ryby oplywaja ja po idealnym okregu nawet nie probujac naruszyc wyznaczonych granic (granicami jest koniec walu z piasku usypanego przez tego osobnika). Jak to wiec jest - naturalne granice sa dla nas (wizualnie), czy dla ryb? Jesli dla ryb, to moze jeszcze sie pokusze o mala zmiane, wyrzucajac duzy kamien ze srodka...

Autor jaosh
Użytkownik
#10 - Posted: 15 Cze 2009 23:50 
ryba, która wykopała dołek traktuje go jak swoje m3, jak dojdzie do tego, że znajdzie parę i zacznie się rozmnażać to dołek będzie centrum jej terenu ale obszar, którym będzie chciała władać będzie o wiele większy. Tak jak pisałem kiedyś ja na długości 150 cm miałem 3 parki. Najstarsza zajęła miejsce pośrodku baniaczka i zarządzała obszarem mniej więcej 100 cm długości. Pozostałe dwie parki miały 50 cm do podzielenia. Jedna osiedliła się na odcinku 15 cm w grotach sprytnie oddzielonych dużym głazem od dominantów, którzy nawet się tam nie zapuszczali. Ten głaz był "naturalną" granicą między rewirami. Trzecia parka była zepchnięta całkowicie w kąt. Jej obszar wyznaczały boczne ściany sumpa. Nie miały skał tylko mały skromny dołeczek z otoczakami o średnicy 4 cm.

Czyli dominującą parę z jednej strony od sąsiadów oddzielał głaz, z drugiej natomiast niezabudowana powierzchnia (wolna przestrzeń) o długości jakiś 10 cm.

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Zdjeciac mojego akwarium z Lirniczkami Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®