Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Lirniczki - nasladowanie i pobieranie pokarmu

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 23 Cze 2009 19:43 
Do tej pory moje ryby pobieraly pokarm z toni i z dna. Dzisiaj zaobserwowalem ciekawe zachowanie. Najmniejsza z ksiezniczek ma terytorium najwyzej ze wszystkich ryb i zauwazyla krazacy po powierzchni pokarm (ruch wody). Ustawila sie nieruchomo/pionowo i zaczela "polowac" na platki z powierzchni (metoda "naglego wystrzalu" i powrotu do skal). Pewnie nie byloby w tym nic szczegolnie ciekawego. Niemniej zaciekawiony podalem jeszcze nieco pokarmu i okazalo sie ze polowa akwarium zaczela stosowac te technike. Wychodzi na to, ze lirniczki sa bardzo uwaznymi obserwatorami i zdolnymi nasladowcami. Nauka nowego zachowania zajela im minute :-) Mialem przez jedno karmienie ciekawy widok ksiezniczek wiszacych w wodzie pionowo ku gorze. Po powrocie z prayc wrzucilem pokarm i ksiezniczki powrocily do starego sposobu - czekaja az pokarm zacznie opadac.

Najlepsze jest to, ze jedynie najmniejsza prekursorka miala na tyle odwagi zeby "atakujac" pokarm wystrzelic az do tafli wody. Reszta atakowala, ale zawracala 5-10cm prze lustrem w strone dna :-)

Autor Topielec
Użytkownik
#2 - Posted: 23 Cze 2009 20:50 
Wydaje mi się, że najmniejsza z księżniczek odważyła się na ten ruch, bo w zwykłej rywalizacji o pokarm "w toni" ma najmniejsze szanse, więc desperacko szuka metody, aby uszczknąć coś przed wszystkimi. Odwaga, w pojęciu ludzkim, nie ma tu chyba wiele do rzeczy, a po prostu silny instynkt przetrwania. Podobne zachowanie zaobserwowałem u najmniejszego z moich naskalników. Wydaje mi się też, że reakcja reszty księżniczek nie była tyle co świadomym naśladowaniem/uczeniem się, ale po prostu reszcie włączył się instynkt - jeśli też tak nie zrobią, będą drugie w kolejce po pokarm, więc czym prędzej ruszyły do jedzenia. Przedtem nie musiały tego robić, bo nic im go nie wyżerało zanim ten zaczął opadać.

Ja to widzę bardziej w ten sposób, na zasadzie automatycznych, instynktownych reakcji, niż inteligentnym zachowaniu;) ale mogę się mylić.

Autor sander
Użytkownik
#3 - Posted: 23 Cze 2009 21:42 
Niedługo wszystkie będą pikować do pokarmu. Jak chcesz to oglądać szybciej posyp mniej pokarmu.

Autor nechor
Użytkownik
#4 - Posted: 24 Cze 2009 10:03 
Wolalbym raczej, zeby pozostaly w toni - nie mam pokrywy i zbytnie oswajanie sie ze skokami do tafli moze skutkowac wyskoczeniem z akwarium... Na szczescie na powierzchni plywaja tylko platki - reszta pokarmow momentalnie tonie.

Autor jaosh
Użytkownik
#5 - Posted: 24 Cze 2009 10:24 
zamaczaj płatki w wodzie

Autor sander
Użytkownik
#6 - Posted: 24 Cze 2009 11:08 
Jeśli zbiornik nie jest przykryty to na 100 % prędzej czy później będą z niego wyskakiwać a potrafią to robić doskonale.

Autor nechor
Użytkownik
#7 - Posted: 24 Cze 2009 11:35 - Edytowany przez: nechor 
Jakie sa tego pobudki? Ucieczka przed agresorem? Przegeszczenie? Bo generalnie widze, ze trzymaja sie dolnych partii, blisko skal i poruszaja sie raczej majestatycznie.

Kurcze, myslalem ze w przypadku takich ryb jak n.brichardi wyskoki ze zbiornika to raczej super rzadkosc. Duzo mi czasu zostalo zeby cos wymyslic? :-)

Autor jaosh
Użytkownik
#8 - Posted: 24 Cze 2009 13:16 
dominujący samiec będzie przeganiać inne samce w róg akwarium a jak one nie będą miały już gdzie sie chować to automatycznie lecą do góry za zbiornik

ja z komina co jakiś czas wyciągałem młode samce

Autor nechor
Użytkownik
#9 - Posted: 24 Cze 2009 22:35 
Przepraszam, ale "z komina"? Widzialem juz pare razy te nazwe - co to takiego dokladnie?

Autor jaosh
Użytkownik
#10 - Posted: 25 Cze 2009 11:38 
to jest wejście do sumpa znajdujące się w akwarium

Autor jaosh
Użytkownik
#11 - Posted: 25 Cze 2009 11:42 
polecam zakupić Magazyn Tanganika a dowiesz się wielu ciekawych rzeczy :D

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Lirniczki - nasladowanie i pobieranie pokarmu Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®