Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Zeby u n.brichardi

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 23 Cze 2009 19:47 
Widze u swoich ryb calkiem pokazne zeby - wystajace kielki koloru bialego. Po co tym rybom zeby? Przeciez odzywiaja sie planktonem. Czy sluza do obrony? Zeby tego typu sluza przewaznie do zadawania ran szarpanych, albo do przytrzymania uciekajacej zdobyczy. Po co sa ksiezniczkom? Czy inni miesozercy tez maja takie kielki? Np. naskalniki i szczelinowce?

Autor sander
Użytkownik
#2 - Posted: 23 Cze 2009 21:38 
Zęby służą im do tego samego co poroże jeleniom tak jest też np. u C. afra sp.

Autor nechor
Użytkownik
#3 - Posted: 23 Cze 2009 23:07 
Hmmm... Ten skrot z jeleniami polozyl mnie na lopatki :-) Jeleniom poroze sluzy do walki o samice (przynajmniej wg mojej wiedzy). No ale w jaki sposob maja temu sluzyc zeby - przeciez zadawania ran przeciwnikowi niczemu nie bedzie sluzyc, wystarczyloby przepedzic.

Co do C.afry - ta ryba to chyba roslinozerca, chociaz czytalem ze ludzie dorzucaja im jakies mieso typu krewetki czy dzdzownice. Niemniej nadal nie jestem pewien analogii.

Autor salmo70
Użytkownik
#4 - Posted: 24 Cze 2009 01:44 
No ale w jaki sposob maja temu sluzyc zeby - przeciez zadawania ran przeciwnikowi niczemu nie bedzie sluzyc, wystarczyloby przepedzic.

Przekonasz się,że księżniczki potrafią robić użytek ze swoich zębów i wcale nie do przepędzania...Są piękne,lecz niestety też mocno agresywne i potrafią mocno dać się we znaki dużo większym rybom.Zęby służą im do obrony,a jak wiadomo najlepszą obroną jest atak.Jest się czego bać.Pozdrawiam.Robert.

Autor sander
Użytkownik
#5 - Posted: 24 Cze 2009 07:02 - Edytowany przez: sander 
Co do C.afry - ta ryba to chyba roslinozerca

Zupełnie się mylisz jest to planktonożerca o niebywale ostrych i mocnych zębach i szczękach. Spójrz na mojego samca złowionego na wysokości Likoma.

Zęby księżniczek powodują, że rybki nie wsobnieją w jeziorze gdyż podobnie jak jelenie nie każdy samiec może zapłodnić ikrę :). Swoją drogą jak pisze salmo70 mogą atakować w afekcie.

Autor Topielec
Użytkownik
#6 - Posted: 24 Cze 2009 07:29 
Ale przepiękny egzemplarz!

Autor sander
Użytkownik
#7 - Posted: 24 Cze 2009 08:17 
Ale przepiękny egzemplarz!

Co idzie w zgodzie z jego niepokornością :-)

Autor Topielec
Użytkownik
#8 - Posted: 24 Cze 2009 08:52 
Wierzę, widziałem ostatnio walkę dwóch samców tego gatunku na youtube.

Autor nechor
Użytkownik
#9 - Posted: 24 Cze 2009 09:51 
OK, to wyjasnia moje watpliwosci. Zeby nie sluza do polowan, raczej do aktywnej obrona i walki o samice :-)

Autor admin
Admin
#10 - Posted: 24 Cze 2009 10:04 
Wg mnie nie jest tak do końca. W opracowaniach określane są jako "zooplankton feeder" czyli łapacze. Zooplankton to nie tylko drobne organizmy jednokomórkowe ale także drobne krewetki, larwy niektórych owadów. Czyli polują

Marta

Autor jaosh
Użytkownik
#11 - Posted: 24 Cze 2009 10:23 
zgadza się, zęby służą im do rozszarpywania pokarmu

wrzuć im jakieś "mięsko" wielkości ich pyszczka to zobaczysz po co im zęby :D

Autor nechor
Użytkownik
#12 - Posted: 24 Cze 2009 10:37 
Hmmm... Krewetki amano w inny akwarium rozmnazaja mi sie na potege - czy taki dodatek bylby wskazany?

Autor Topielec
Użytkownik
#13 - Posted: 24 Cze 2009 10:43 
Trochę offtop, ale jesteś pewny, że to amano? Podobno ich larwy do przeobrażenia się potrzebują wody słonej?

Autor sander
Użytkownik
#14 - Posted: 24 Cze 2009 11:06 
Trochę offtop, ale jesteś pewny, że to amano? Podobno ich larwy do przeobrażenia się potrzebują wody słonej?

Nawet jest to pewne, że potrzebują słonej wody :). Może kolega ma na myśli Palaemon elegans?

Zooplankton to nie tylko drobne organizmy jednokomórkowe

Dorosłe księżniczki nie podejmują nano i mikrozooplanktonu. Natomiast mezo i makrozooplankton zwykle reprezentują wielokomórkowce.

Autor nechor
Użytkownik
#15 - Posted: 24 Cze 2009 11:24 

Trochę offtop, ale jesteś pewny, że to amano?

Raczej White Pearl z Simoni Simoni i Red Cherry. Krewetki mam glownie jako sluzbe sanitarna i przejrzalem pobieznie kiedys galerie zdjec szukajac nazw - stad pomylka.

Autor nechor
Użytkownik
#16 - Posted: 24 Cze 2009 11:29 
Mezozooplankton to plankton do 20mm. Czyli pewnie dla ksiezniczek makrozooplankton to juz za duzo. Z tego rozumiem, ze mlode krewetki mozna by im czasem podrzucic?

Autor sander
Użytkownik
#17 - Posted: 24 Cze 2009 13:25 
Czyli pewnie dla ksiezniczek makrozooplankton to juz za duzo. Z tego rozumiem, ze mlode krewetki mozna by im czasem podrzucic?

Nie wszyscy przedstawiciele makrozooplanktonu są zbyt duzi i nie wszystkie ich formy rozwojowe są zbyt duże.

Tak krewetki jak najbardziej i jak najczęściej :-)

Autor nechor
Użytkownik
#18 - Posted: 24 Cze 2009 15:28 
Zanim cokolwiek wrzuce: jest szansa ze ryby nie tkna krewetki (bo np. bedzie za duza) i bedzie mi toto zagracalo zbiornik? :-)

Autor jaosh
Użytkownik
#19 - Posted: 24 Cze 2009 17:43 
wcześniej czy później ja dopadną jak tylko się do gniazda podejdzie

Autor jaosh
Użytkownik
#20 - Posted: 20 Lip 2009 22:49 
co ile rozmnażają Ci się te krewetki??

Autor nechor
Użytkownik
#21 - Posted: 21 Lip 2009 00:45 
Hmm... Kupilem kilka, jedna z samic chyba juz miala jajka. Teraz ciezko powiedziec, bo nie sposob je rozroznic - wlasciwie jajka nosi non stop przynajmniej jedna :-) Ja je mam w 30 litrach. Mysle ze w 50l akwarium mozna miec hodowle ktora w znaczacy sposob uzupelnilaby diete ryb.

Autor nechor
Użytkownik
#22 - Posted: 21 Lip 2009 01:08 
Szczerze mowiac, to liczylem na rozmnozenie red cherry, ale chyba nie trafilem w pare. Rozmnazaja mi sie dwa rodzaje: Jedna sa calkiem przezroczyste, drugie wygladaja jak polaczenie red cherry z tymi przezroczystymi (i byc moze wlasnie to jest to, bo nie kojarze zebym takie kupowal). Nazwami sypal nie bede - moge najwyzej dopasowac zdjecia z google :-)

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Zeby u n.brichardi Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®