-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Inne ryby tanganickie
/
Zeby u n.brichardi
nechor
Użytkownik
- Posted: 23 Cze 2009 19:47
Widze u swoich ryb calkiem pokazne zeby - wystajace kielki koloru bialego. Po co tym rybom zeby? Przeciez odzywiaja sie planktonem. Czy sluza do obrony? Zeby tego typu sluza przewaznie do zadawania ran szarpanych, albo do przytrzymania uciekajacej zdobyczy. Po co sa ksiezniczkom? Czy inni miesozercy tez maja takie kielki? Np. naskalniki i szczelinowce?
sander
Użytkownik
- Posted: 23 Cze 2009 21:38
Zęby służą im do tego samego co poroże jeleniom tak jest też np. u C. afra sp.
nechor
Użytkownik
- Posted: 23 Cze 2009 23:07
Hmmm... Ten skrot z jeleniami polozyl mnie na lopatki :-) Jeleniom poroze sluzy do walki o samice (przynajmniej wg mojej wiedzy). No ale w jaki sposob maja temu sluzyc zeby - przeciez zadawania ran przeciwnikowi niczemu nie bedzie sluzyc, wystarczyloby przepedzic.
Co do C.afry - ta ryba to chyba roslinozerca, chociaz czytalem ze ludzie dorzucaja im jakies mieso typu krewetki czy dzdzownice. Niemniej nadal nie jestem pewien analogii.
salmo70
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 01:44
No ale w jaki sposob maja temu sluzyc zeby - przeciez zadawania ran przeciwnikowi niczemu nie bedzie sluzyc, wystarczyloby przepedzic.
Przekonasz się,że księżniczki potrafią robić użytek ze swoich zębów i wcale nie do przepędzania...Są piękne,lecz niestety też mocno agresywne i potrafią mocno dać się we znaki dużo większym rybom.Zęby służą im do obrony,a jak wiadomo najlepszą obroną jest atak.Jest się czego bać.Pozdrawiam.Robert.
sander
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 07:02 - Edytowany przez: sander
Co do C.afry - ta ryba to chyba roslinozerca
Zupełnie się mylisz jest to planktonożerca o niebywale ostrych i mocnych zębach i szczękach. Spójrz na mojego samca złowionego na wysokości Likoma.
Zęby księżniczek powodują, że rybki nie wsobnieją w jeziorze gdyż podobnie jak jelenie nie każdy samiec może zapłodnić ikrę :). Swoją drogą jak pisze salmo70 mogą atakować w afekcie.
Topielec
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 07:29
Ale przepiękny egzemplarz!
sander
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 08:17
Ale przepiękny egzemplarz!
Co idzie w zgodzie z jego niepokornością :-)
Topielec
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 08:52
Wierzę, widziałem ostatnio walkę dwóch samców tego gatunku na youtube.
nechor
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 09:51
OK, to wyjasnia moje watpliwosci. Zeby nie sluza do polowan, raczej do aktywnej obrona i walki o samice :-)
admin
Admin
- Posted: 24 Cze 2009 10:04
Wg mnie nie jest tak do końca. W opracowaniach określane są jako "zooplankton feeder" czyli łapacze. Zooplankton to nie tylko drobne organizmy jednokomórkowe ale także drobne krewetki, larwy niektórych owadów. Czyli polują
Marta
jaosh
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 10:23
zgadza się, zęby służą im do rozszarpywania pokarmu
wrzuć im jakieś "mięsko" wielkości ich pyszczka to zobaczysz po co im zęby :D
nechor
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 10:37
Hmmm... Krewetki amano w inny akwarium rozmnazaja mi sie na potege - czy taki dodatek bylby wskazany?
Topielec
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 10:43
Trochę offtop, ale jesteś pewny, że to amano? Podobno ich larwy do przeobrażenia się potrzebują wody słonej?
sander
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 11:06
Trochę offtop, ale jesteś pewny, że to amano? Podobno ich larwy do przeobrażenia się potrzebują wody słonej?
Nawet jest to pewne, że potrzebują słonej wody :). Może kolega ma na myśli
Palaemon elegans
?
Zooplankton to nie tylko drobne organizmy jednokomórkowe
Dorosłe księżniczki nie podejmują nano i mikrozooplanktonu. Natomiast mezo i makrozooplankton zwykle reprezentują wielokomórkowce.
nechor
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 11:24
Trochę offtop, ale jesteś pewny, że to amano?
Raczej White Pearl z Simoni Simoni i Red Cherry. Krewetki mam glownie jako sluzbe sanitarna i przejrzalem pobieznie kiedys galerie zdjec szukajac nazw - stad pomylka.
nechor
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 11:29
Mezozooplankton to plankton do 20mm. Czyli pewnie dla ksiezniczek makrozooplankton to juz za duzo. Z tego rozumiem, ze mlode krewetki mozna by im czasem podrzucic?
sander
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 13:25
Czyli pewnie dla ksiezniczek
makrozooplankton to juz za duzo
. Z tego rozumiem, ze mlode krewetki mozna by im czasem podrzucic?
Nie wszyscy przedstawiciele makrozooplanktonu są zbyt duzi i nie wszystkie ich formy rozwojowe są zbyt duże.
Tak krewetki jak najbardziej i jak najczęściej :-)
nechor
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 15:28
Zanim cokolwiek wrzuce: jest szansa ze ryby nie tkna krewetki (bo np. bedzie za duza) i bedzie mi toto zagracalo zbiornik? :-)
jaosh
Użytkownik
- Posted: 24 Cze 2009 17:43
wcześniej czy później ja dopadną jak tylko się do gniazda podejdzie
jaosh
Użytkownik
- Posted: 20 Lip 2009 22:49
co ile rozmnażają Ci się te krewetki??
nechor
Użytkownik
- Posted: 21 Lip 2009 00:45
Hmm... Kupilem kilka, jedna z samic chyba juz miala jajka. Teraz ciezko powiedziec, bo nie sposob je rozroznic - wlasciwie jajka nosi non stop przynajmniej jedna :-) Ja je mam w 30 litrach. Mysle ze w 50l akwarium mozna miec hodowle ktora w znaczacy sposob uzupelnilaby diete ryb.
nechor
Użytkownik
- Posted: 21 Lip 2009 01:08
Szczerze mowiac, to liczylem na rozmnozenie red cherry, ale chyba nie trafilem w pare. Rozmnazaja mi sie dwa rodzaje: Jedna sa calkiem przezroczyste, drugie wygladaja jak polaczenie red cherry z tymi przezroczystymi (i byc moze wlasnie to jest to, bo nie kojarze zebym takie kupowal). Nazwami sypal nie bede - moge najwyzej dopasowac zdjecia z google :-)
Forum Tropheus Tanganika
/
Inne ryby tanganickie
/ Zeby u n.brichardi
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM