Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Interpretacja zachowan

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 23 Cze 2009 19:51 
Jedna z moich ksiezniczek podplywa do samotnika pilnujacego swojej groty i "kladzie" sie przed nim (pisze "nim", ale nie znam plci) na piasku albo przylega do skaly tulac pletwy. Samotnik stroszy pletwy i nadyma skrzela i plywa od wejscia do groty do tej ryby jakby pokazywal jej droge jednoczesnie troche ja straszac. Jako jedynej pozwala jej wplynac na swoj teren. Inne ryby sa przeganiane szybkimi uderzeniami pyska.

Drugie zachowanie to te same ryby, ale zamiast kladzenia sie na piasku rybka wciska sie poziomo badz pionowa w bardzo waska szczeline skalna.

W obu przypadkach chec podplyniecia wykazuja ryba ktora sie "kladzie" i wciska w szczeliny, wiec nie jest to czysta obrona przed agresorem , jak sadze. Tym bardziej ze agresor tylko straszy - nigdy nie atakuje tej rybki.

Autor sander
Użytkownik
#2 - Posted: 23 Cze 2009 21:39 
Prawdopodobnie samica szykuje tarlisko.

Autor nechor
Użytkownik
#3 - Posted: 23 Cze 2009 22:50 
Czyli u ksiezniczek to samica znajduje gniazdo i zaprasza samca, odganiajac inne ryby?

Autor salmo70
Użytkownik
#4 - Posted: 24 Cze 2009 01:47 
Dokładnie tak jak pisze sander kroi się u Ciebie tarełko:)

Autor jaosh
Użytkownik
#5 - Posted: 24 Cze 2009 09:51 
jak zobaczysz zachowanie typu "oczyszczanie kamienia" i wzmożone przenoszenie żwiru, to to jest wstęp do próby podejścia do tarła.

u mnie przed każdym tarłem samica robiła "świąteczne porządki"

Autor nechor
Użytkownik
#6 - Posted: 24 Cze 2009 10:00 
jak zobaczysz zachowanie typu "oczyszczanie kamienia" i wzmożone przenoszenie żwiru

Ryba o ktorej pisalem wyzej (ta agresywna) robi to od 2 tygodni :-) Aktualnie zaczela wrzucac piasek na najwyzsze skaly stopniowo zasypujac kontrukcje skalna :D

Co do tego tarla - byloby fajnie, bo te dwie ryby akurat sa z dwoch roznych zrodel. Ciekawie mnie jednak, ze akurat te dwie. Nie wyrozniaja sie w sumie zbytnio wzrostem. No, agresor jest chyba ciemniej wybarwiony niz reszta ryb. Ta bardziej ulegla ryba na codzien przebywa z innym towarzyszem z rodzenstwa i towarzysz ten wyglada na niezlego zazdrosnika - lubi zaatakowac agresora z nienacka i wyraznie mu sie nie podoba, ze ktos mu podbiera towarzysza.

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Interpretacja zachowan Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®