Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Przerybienie akwarium

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 26 Lip 2009 19:22 
Widzialem nie tak dawno zdjecie akwarium wypelnionego po brzegi ksiezniczkami. Wszystkie dorosle, chyba kilkaset sztuk. Nie wygladalo to zbyt ladnie (kto co lubi). Ja widze po prawie tyogodniu grupe 30-40 maluchow, ktore wcianaja suchy pokarm wiec zakladam, ze przy braku jakiejs epidemii przetrwaja juz do konca. To jest, powiedzmy, pierwsze pokolenie. Czyli przy dwoch nastepnych miotach moge sie spodziewac nastepnych okolo 60-100 sztuk. Dochodzi do tego druga para, ktora _byc moze_ zdazy sie rozmnozyc. Jak sobie radzicie w takich przypadkach? Macie tez ryby, ktore sie rozmnazaja. Nie mam wiecej zbiornikow i nie bede na razie mial. Odlawiacie ryby dorosle i oddajecie do sklepow? Czy tez odlawiacie male? A moze stosujecie kombinacje gatunkow (miesozernych) tak, zeby same utrzymywaly odpowiednia ilosc sztuk?

Co sie bedzie dzialo na dluzsza mete w moim akwarium przy braku ingerencji? Doprowadze do przerybienia i zaniku terytoriow/zachowan ryb?

Autor jaosh
Użytkownik
#2 - Posted: 26 Lip 2009 20:16 
jak podejmowałeś ten temat to każdy ostrzegał Cię przed tym co mogą księżniczki. Ja w 450 litrowym baniaczku miałem ich ok setki W tym maluchy.
One same sobie poradzą i wytrzebią zbędne rybki w tym przypadku będą to samce. Ale szykuj się na to, że będziesz miał ich BARDZO dużo.
I już radzę Ci dogadać się z jakimś sklepem, do którego będziesz zanosić nadmiar ( i to często)

Autor nechor
Użytkownik
#3 - Posted: 26 Lip 2009 20:45 
:) No nic, zobaczymy - bede sobie radzil w trakcie :-) Na razie podmienilem wode i maluchy znikly sprzed groty. Nie widze ich nigdzie, bylo ich okolo 40. Ciekawe co sie stalo. Mam nadzieje, ze nie nabroilem - temperatura wody spadla z 26,3 do 24,5 stopnia po podmianie.

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Przerybienie akwarium Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®