Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Ciekawostki z akwarium z Altolamprologus sp. "Compressiceps Shell"

Autor admin
Admin
#1 - Posted: 30 Lip 2009 09:32 
Wczoraj w mim zbiorniku z shellami pojawiły się maluchy:) Gromadka żółtawych przecinków pomyka dzisiaj po akwarium.

Może nic rewelacyjnego, a jednak.

W zbiorniku obsadę tworzy 9 osobników Altolamprologus shell (odmiana z Cameron Bay) i 8 sztuk Paracyprichromis nigripinnis.

Co ciekawe akwarium od dłuższego czasu podzielone jest na dwa rewiry alto. W jednej części siedzi w muszlach jedna para, w drugiej części .... 4 osobniki tworzą jakby kolonię. Pozostałe 3 osobniki są jeszcze młode i nie mają rewirów. Młode pokazały się w koloni "czterech" osobników i powiem szczerze, ze nie wiem, z które muszli wypłynęły. Dorosłe z tej kolonii pilnują ich razem. Widziałam dzisiaj jak unoszące się maluchy są zbierane do muszli przez dwie samice. Muszle tych samic oddalone są od siebie o jakieś 20 cm. Wczoraj cały wylęg był w jednym miejscu, dzisiaj podskakuje na całym terytorium czwórki:)

Tego jeszcze nie widziałam w swoich zbiornikach:))

Marta

Autor tasma
Użytkownik
#2 - Posted: 30 Lip 2009 12:30 
Marto

Czy te cztery osobniki to 3 samice i jeden samiec lub cztery samice? Jesli jest inaczej zaprzeczaloby to wszystkiemu co myslalem ze wiem o tych rybach.
Mlode sa zjadane glownie przez samce, ale zeby samice wspolnie zbieraly mlode to jakies jaja. Chyba ze obie mialy maluchy w podobnym czasie.

Przemek

Autor admin
Admin
#3 - Posted: 30 Lip 2009 12:41 - Edytowany przez: admin 
Przemku

dlatego opisałam to co widziałam, bo chyba warto. Ja także czasami przecieram oczy ze zdziwienia. Jak pamiętasz w tej dostawie przyleciało mało samców, a na początku wręcz wydawało się, że ich nie ma:))

Samiec jest jeden reszta to samice (w tej czwórce). To samice bardzo pilnują narybku. Czy wypuściły dwie samice na raz tego nie wiem. Młode są w trzech muszlach aktualnie (właśnie wróciłam z obserwacji w firmie). Myślisz, że wszystkie na raz mogły mieć młode i w jednym czasie je wypuścić?

Marta

Autor tasma
Użytkownik
#4 - Posted: 30 Lip 2009 13:49 
Ja tak jak Sokrates moge powiedziec "wiem ze nic nie wiem".
Samiczki dojrzewaja plciowo szybciej i teoretycznie jest mozliwe ze samiec dojrzal wtedy, kiedy samiczki byly gotowe i zrobil co trzeba wszystkim rownoczesnie.
Jesli masz tylko jednego samca albo pozostale sa zdominowane to jest szansa ze odchowasz mlode. Tak jak pisalem wyzej samiczki nie powinny ich zjadac. To moze byc zaczatek niezlej fabryki A.C. shell F1. Moze dla pewnosci odlow te zdominowane i obserwuj czy samiczki nie zjadaja brzdacow.

Przemek

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 30 Lip 2009 14:31 - Edytowany przez: admin 
Przemku

Kusi mnie aby zabrać młode z jednej muszli, ale chyba jednak zobaczę co się stanie. Jak teraz się nie uda to następnym razem przeniosę młode do kotnika.

Marta

Autor tasma
Użytkownik
#6 - Posted: 30 Lip 2009 14:57 
Marto

Jak juz zaczely produkcje to tak szybko nie skoncza. Za 3-4 tygodnie bedzie nastepny wysyp. A eksperymet bedzie ciekawy.

P.

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 31 Lip 2009 10:03 
Dzisiaj mrowie maluchów nadal pomyka po akwarium. Widok jest niesamowity.

Marta

Autor tasma
Użytkownik
#8 - Posted: 3 Sier 2009 21:46 
jak dalszy ciag ekperymentu? maluchy zyja?
Przemek

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 3 Sier 2009 21:52 - Edytowany przez: admin 
Tak żyją, nawet Vepsik je dzisiaj sfotografował:))

Marta

Autor admin
Admin
#10 - Posted: 5 Sier 2009 09:28 
Maluchy są coraz bardziej śmiałe i delikatnie poszerzają teren swojego pływania/podskakiwania. Samice świetnie bronią terenu i jak na razie ubytki w miocie/miotach wg mojej oceny są minimalne.

Marta

Autor Vepsik
Użytkownik
#11 - Posted: 5 Sier 2009 09:54 
Zdjęcia powalające może nie są, jednak coś się udało złapać :)

Autor admin
Admin
#12 - Posted: 5 Sier 2009 09:56 
Dzięki Michale:))

Marta

Autor tasma
Użytkownik
#13 - Posted: 5 Sier 2009 09:57 
Znam dobrze ten widok. Fajowe sa :)

P.

Autor jaosh
Użytkownik
#14 - Posted: 5 Sier 2009 10:43 
ja go nie znam ale na pewno poznam. a teraz mam podobny tylko, że u calvusów :D

Autor admin
Admin
#15 - Posted: 7 Sier 2009 08:44 
Jestem naprawdę zdumiona tym, ze cały miot nadal funkcjonuje. Maluchy pilnowane są przez trzy samice. Ani paracyprichromisy ani samce nic im nie robią. Widok rewelacyjny:)

Marta

Autor admin
Admin
#16 - Posted: 7 Sier 2009 13:47 
Para w drugiej części zbiornika wypuściła dzisiaj młode:)) Fajnie co?

Marta

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Ciekawostki z akwarium z Altolamprologus sp. "Compressiceps Shell" Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®