Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Ksiezniczki to intensywnie kopiace ryby?

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 8 Wrz 2009 08:51 
Wprowadzilbym tutaj delikatna korekte. Rzeczywiscie ksztaltuja dno i to dosc mocno. Nie zaliczylbym ich jednak do intensywnie kopiacych. Z moim obserwacji wynika, ze raczej obieraja sobie wizje urzadzenia akwarium (szczegolnie w okolicach gniazda) i po uksztaltowaniu dna, zaprzestaja prac. Co jakis czas, ew. delikatny remoncik celem wyrownania krawedzi (szczegolnie przed tarlem)...

Autor sander
Użytkownik
#2 - Posted: 8 Wrz 2009 08:57 
Ryby ciągle kopiące to takie, które szukają pokarmu w podłożu, często wyposażone w swego rodzaju sonary np. Aulonocara, księżniczki raczej do nich nie należą więc ograniczają kopanie do celów jakie obserwujesz w akwarium. Księżniczki lubią składać ikrę na sklepieniu groty i zwykle aby to zrobić muszą podebrać podłoża poniżej sklepienia.

Autor nechor
Użytkownik
#3 - Posted: 8 Wrz 2009 09:20 
Korekta odnosnie kopania moze byc o tyle istotna, ze zalozylem na starcie, ze kwestia stref beztlenowych w akwarium nie bedzie mnie dotyczyc. Bede musial zrewidowac poglady.

Autor sander
Użytkownik
#4 - Posted: 8 Wrz 2009 12:37 
kwestia stref beztlenowych w akwarium nie bedzie mnie dotyczyc

A powiedz, czy widziałeś kiedyś groźne dla ryb efekty "stref beztlenowych" w akwarium? i czy myślisz, że takie strefy jeśli pojawią się w podłożu twojego akwarium będą w stanie negatywnie oddziaływać na ryby? Czy nie uważasz, że strefy beztlenowe mogą być kluczowe dla denitryfikacji? i czy dzięki nim może ona mieć szanse zaistnieć w twoim akwarium?

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 8 Wrz 2009 12:47 
Czyli plenum:))

Marta

Autor sander
Użytkownik
#6 - Posted: 8 Wrz 2009 13:04 
Tak plenum. "OT - Swoją drogą fajny temat do wymiany doświadczeń." Jednak mi chodzi o to, że czasem nie mogę wyjść z podziwu jak wiele osób pięknie przepisuje informacje o strefach beztlenowych w akwarium z drobnym piaskiem :-) (natomiast nie znam nikogo, komu z tego powodu siarkowodór zabił ryby lub narobił smrodu w mieszkaniu :-). Moim Drodzy w odpowiednio filtrowanym i przewietrzanym akwarium, nawet jeśli zrobi się gdzieś w pobliżu dna bąbelek gazu o nieznanym zupełnie dla nas składzie to wierzcie na słowo będzie to tylko tzw. "bąbel na wodzie" Howgh ;-)

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 8 Wrz 2009 13:42 
O plenum już dyskutowaliśmy
http://www.forum.tropheus.com.pl/index.php?action= vthread&forum=5&topic=2455&page=0

Może coś nowego w tym temacie?

Marta

Autor nechor
Użytkownik
#8 - Posted: 8 Wrz 2009 19:48 - Edytowany przez: nechor 
Sander, napisales:

A powiedz, czy widziałeś kiedyś groźne dla ryb efekty "stref beztlenowych" w akwarium?
[...]

Temat stref beztlenowych jako zjawiska pozytywnego w akwarium widzialem juz w jakichs artykulach. Archiwalny topic o z tego forum jakos mi umknal. Zwroc uwage, jednak, ze nie pisze o "problemie" stref beztlenowych tylko o "kwestii" tychze stref. Po prostu zalozylem na starcie, ze mnie nie bedzie to dotyczyc. Teraz znowu musze sie doksztalcic :)

Uczciwie nalezy tez przyznac, ze odkad sie tu zapisalem, wszelkie informacje o strefahc beztlenowych byly podawane w kategorii zagrozenia. Marta prawdopodobnie polecala mi 3-4 cm piasku biorac pod uwage moj brak doswiadczenia i zagrozenia zwiazane z grubsza warstwa. Jest to zupelnie zrozumiale i pewnie i tak bym sie nie zdecydowal na tak ryzykowny (za malo wiem) sposob. A skoro jestesmy przy zagrozeniach:

Jak wyglada symulacja katastrofy spowodowanej strefami beztlenowymi? Powiedzmy ze oprocz zastosowania plenum (zakladamy ze sie wytworzyly te cale bakterie pod spodem), kontroluje podmianami poziom NO3. Co sie moze stac? Jakie sa tak naprawde realne zagrozenia (dla ryb, dla calosci systemu)? Czy jedyny sposob wywolania katastrofy to poruszenie tychze stref? A jesli tak, to co sie dalej stanie?

Moje ryby usypaly haldy piachu, gdzie indziej dokopaly sie do dna. Te haldy sa wysokie - na pewno ponad 10cm. Czy to oznacza mozliwosc powstania tam stref beztlenowych?

Autor sander
Użytkownik
#9 - Posted: 9 Wrz 2009 07:49 
sander

Moim Drodzy w odpowiednio filtrowanym i przewietrzanym akwarium, nawet jeśli zrobi się gdzieś w pobliżu dna bąbelek gazu o nieznanym zupełnie dla nas składzie to wierzcie na słowo będzie to tylko tzw. "bąbel na wodzie" Howgh ;-)

Autor nechor
Użytkownik
#10 - Posted: 9 Wrz 2009 08:39 
No coz - wobec tego uznaje, ze nie bylo tematu (jesli chodzi o moj zbiornik, bo temat sie zrobil ciekawy) :-)

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Ksiezniczki to intensywnie kopiace ryby? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®