Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Terytoria szczelinowcow/ksiezniczek

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 18 Paź 2009 15:34 
Poniewaz jestem swiezo po przebudowie wnetrza akwarium, mam kilka pytan. Czy oprocz powierzchni dna wysokosc skalnej konstrukcji zwieksza terytorium szczelinowcow? Czyli czy mozna generalnie zalozyc, ze rozbudowa konstrukcji w gore zmniejsza ich ped terytorialny na boki?

Drugie pytanie to czy ksiezniczki mozna uznac za szczelinowce? Ich budowa bardzo przypomina szczelinowce, podobno nawet sie z nimi krzyzuje w akwariach (czytalem o przypadkach z leleupi). Porownujac te ryby nie mowie o jakiejs oficjalnej klasyfikacji, ale raczej o preferencjach odnosnie terytorium, kryjowek.

Autor jaosh
Użytkownik
#2 - Posted: 18 Paź 2009 16:02 
jak księżniczka upatrzy sobie swój rejon to bądź pewny, że na całe wysokości tego rejonu nikt nie będzie mógł spokojnie się poruszać.

Autor nechor
Użytkownik
#3 - Posted: 19 Paź 2009 11:14 
Dorzucilbym do tego szerokosc i glebokosc. Wtedy sie dokladnie zgadza... :P

Autor jaosh
Użytkownik
#4 - Posted: 19 Paź 2009 14:19 
ja w moim akwarium jak jeszcze miałem księżniczki to zauważyłem, że ich rewir wynosil conajmniej 50 cm czyli na wymiary akwarium miało sie to tak: 50/50/60h

Autor nechor
Użytkownik
#5 - Posted: 19 Paź 2009 17:30 
U mnie proporcje wynosily: 100:50 [cm] na korzysc pary z mlodymi. W chwilach tarla proporcje skakaly nawet do 120:30. Konstrukcja skalna po obu stronach byla rozbudowana na boki, wysokosc byla mala.

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Terytoria szczelinowcow/ksiezniczek Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®