Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie /

Dziwna sprawa - roslinozerne ksiezniczki?

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 7 Lis 2009 23:08 - Edytowany przez: nechor 
Lubicie takie ciekawostki, wiec wspomne o jednej sprawie. Jak juz pokazywalem, zmienilem wytstroj jakis czas temu. Od tego czasu zaczela sie oczywiscie na nowo inwazja okrzemkow i... po jakims czasie sinic. Sinic, bo na piasku znowu na srodku akwarium (tylko tam) delikatny nalot :( Mam jednak teraz na kamieniach 3 miejsca z roznymi rodzajami zielonego nalotu.

1. Pionowy rog wysokiej skaly od strony okna - jest wyraznie zielony. Kolor zielony jest intensywny na rogu, w miare oddalania sie od niego blednie i zanika.

2. Cala gora jednego z kamieni - tu kolor zielony jest ciemniejszy, wyraznie inny niz ten z puntku pierwszego.

3. Wysoka skala bezposrednio wystawiona na dzialanie swiatla (tuz pod swietlowka (9W) - ta u gory porosla czyms zielonym, podobnym do tego koloru z punktu pierwszego. Intensywny, jednostajnie zielony dywanik bez faktury. Moza go latwo zdrapac opuszkiem palca.

No i tu ciekawostka. Dzis po podmianie wody mlode ksiezniczki (nie wiem czy to te same osobniki, czy rozne) zjadly juz spora czesc tego nalotu ze skaly z punktu 3. Zjadly toto w tym miejscu gdzie bylo najgrubsza warstwa. Na poczatku myslalem, ze prad wody odkleil "dywanik", ale nie. Teraz widze, ze kilka maluchow sie tam kreci o obgryza cos, co ja uznaje za sinice. Nie jest to jakies tam skubanie. Wygryzly juz calkiem niezla plame, nie zostawiajac w niej ani kawalka zielonego koloru.

Wniosek jest jeden, z dwiem opcjami:

Male ksiezniczki od czasu do czasu wcinaja zielone glony
lub
Male ksiezniczki od czasu do czasu wcinaja cyjanobakterie.

Strasznie mnie wkurza moja nieumiejetnosc rozpoznawania sinic wsrod glonow. Na piasku mam jedej rodzaj czegos zielonego i na skalach co najmniej dwa rodzaje. Nawet nie wiem teraz, co jedza moje ryby.

BTW - postanowilem na razie nie usuwac sinic znikad. Chce zobaczyc jak postepuje ta "inwazja". Nie jest gwaltowna, wiec jakby cos - zdaze. Po dwoch tygodniach zajety byl leciutko (tak "chimerycznie") wycinek dna o rozmiarach 40x50. Probowalem juz wszystkiego poza zaciemnianiem akwarium i antybiotykami i na razie nic nie dalo rezultatow na dluzej. Antybiotyki zostawiam na koniec. Powiedzmy ze zaciemnie akwarium i zabije sinice. Czy nie ma ich w wodzie z kranu? Co zrobic, zeby ich znowu nie zaszczepic?

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 8 Lis 2009 09:47 
Dorosłe księżniczki maja układ pokarmowy o RIL 0,6:1, czyli raczej głównym skladnikiem są organizmy z zooplanktonu. Nie widziałam badań młodych osobnikow, ale w bardzo wielu grupach młode żywią sie zupełnie czymś innym niż formy dorosłe. Może także ma to miejsce w tym wypadku?

Marta

Autor jaosh
Użytkownik
#3 - Posted: 8 Lis 2009 22:18 
a może one nie jedzą a czyszczą swoje "gniazdko"?

Autor nechor
Użytkownik
#4 - Posted: 9 Lis 2009 02:13 - Edytowany przez: nechor 
Nie. Jedna - 2 sztuki malych po ostatniej podmianie wody (pare minut po) regularnie jedza cos zielonego z kamienia. Skubia do czysta, nie zostawiaja nawet kropeczki. Jak tak dalej pojdzie, to bede mial kamien tylko w okrzemkach :-) Mysle, ze jedza sinice. Gniazdo maja po drugiej stronie. Skubia przeciwlegla skale do gniazda, poczynajac od jej czubka (blisko powierzchni).

P.S. Znalazlem fragment w internecie mowiacy o tym, ze mlode kiezniczki potrafia jesc glony jak sa glodne. Wyeliminowalem ten powod (glod) - zupelnie nic sie nie zmienilo - dalej jedza ten zielony dywanik ze skaly :-)

Autor kulus12
Użytkownik
#5 - Posted: 9 Lis 2009 07:07 
Ogólnie można powiedzieć że młode ryby żywią się tym co jest łatwo dostępne i z czasem im przejdzie podjadanie twojej zieleninki, moje młode trofcie z kolei chętniej wyjadają "mięsko" niż szpinak czy brokuły, ale jak dorosną to zmienią te upodobania i to jest normalne. Tak więc przyjdzie czas, że i twoje "królewny" pogardzą wegetarianizmem, a puki co ciesz się że masz służbę sanitarną w zbiorniczku :)

Pozdrawiam Radek

Autor nechor
Użytkownik
#6 - Posted: 24 Lis 2009 23:38 - Edytowany przez: nechor 
Ciag dalszy spostrzezen:

Ksiezniczki nadal odzywiaja sie glonami - tyko zielonymi. Zmiana mojej dekoracji w akwarium (wysokie skaly) spowodowala rozwoj glonow ktorych wczesniej nie mialem i te wlasnie glony smakuja rybom. Jedza je masowo po podmianie wody. Do tego stopnia, ze od dwoch dni ich nie karmie a dno mam zawalone kupami (te odchody chyba sie dluzej rozkadaja). Wyglada to tak, ze ryby czyszcza cale powierzchnie z glonow do golutkiej skaly (naprawde, nie zostawiaja nawet zielonej kropki), pozniej glony stopniowo odrastaja i sa tylko delikatnie podskubywane przez ryby. Po podmianie wody calosc operacji zaczyna sie od poczatku - gony zdazaja juz porosnoac nowe powierzchnie i sa masowo wcinane.

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 25 Lis 2009 07:02 
Bardzo interesujące. Czy tylko młode osobniki podjadają glony?

Marta

Autor nechor
Użytkownik
#8 - Posted: 25 Lis 2009 18:54 
Nie, nie sadze ze tylko mlode. Moje ryby wydalaja odchody tylko tuz po jedzeniu. Nie wiem czy wszystkie ryby tak robia, ale moje tak. Poniewaz dorosle ryby nie dostaly jedzenia, a ewidentnie widze wydalane odchody (roznica w wielkosci pomiedzy mlodymi jest bardzo wyrazna) - coz, wniosek nasuwa sie sam.

Inne ryby tanganickie Forum Tropheus Tanganika / Inne ryby tanganickie / Dziwna sprawa - roslinozerne ksiezniczki? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®