Nie chce rozwijac zupelnie dyskusji na temat trudnosci pomiedzy biotopami, itp. Jednak "zelazna obsada" Tanganiki to wg mnie powyzsze ryby z powodow o ktorych pisalem.
Nigdy się z tym nie zgodzę:)) Powyższa zasad ogranicza się dla mnie do jakieś tam lenistwa i braku zainteresowania nowymi gatunkami. Jak prosto to łatwo, a jak się potem okazuje i na Twoim i nie tylko przykładzie wcale te "proste" gatunki nie są proste. Ryby trzeba poznać i tylko tyle.
Ty drazysz temat trudnosci trzymania ryb w zbiorniku. Ja bardziej staram sie odpowiedziec na pytanie, ktore zadalas:
P.S. Mnie tylko zastanawia czasami fakt, czy wszyscy muszą mieć to samo w zbiorniku? czyli Alto, leleupi....jest tyle ciekawych gatunków.
Jest to generalnie proste: te ryby sa ogolnie dostepne i stad tez bardziej poznane niz inne. A jesli nawet nie sa jeszcze znane poczatkujacym, to latwo znalezc podstawowe informacje na forach, literaturze itp... Ja nie watpie, ze w Tanganice sa nawet nie-pielegnice. Ale nawet tutaj, na chyba najbardziej specjalistycznym forum polskim, nie natknalem sie na watek im powiecony.
Wezmy sprawe inaczej: wchodze do sklepu akwarystycznego i co widze? W Olsztynie widze wlasnie wspomniane przeze mnie gatunki. No, moze Sander u siebie trzyma jakies blyskotki, pewnie tak :P Niemniej ryby z "zelaznej obsady" to wlasnie to co widze w sklepach, o ile w ogole posiadaja tanganike w asortymencie. Nie twierdze, ze nie mozna dostarczyc klientowi dowolnego gatunku, bo pewnie mozna. Ale klient wchodzi do sklepu i pyta: "Co to za ryba? Moge ja trzymac w...(...)?" I tak sie to kreci wg mnie...
Skandal!
Zyworodki, karpience, karpiowate w tym brzanki, grubowargi i pewnie cala masa innych, wegorzyki, sumoksztaltne i pewnie cala masa innych :)
Bede uwazniej dobieral slowa :-) Tanganika jako jezioro nas nie ogranicza. Jednak nie sposob sie oprzec wrazeniu, ze to wlasnie pielegnice tanganickie dominuja akwaria, prawda? Ile z Was trzyma cos innego niz pielegnice? Nawet w "jewel of the rift" pokazane sa prawie w 100% pielegnice.
Mam także ryby z innych biotopów i organizmy z innych siedlisk. Moja zasada jest taka: szukam i czytam.
No kto jak kto, ale Ty jestes w tym kontekscie daleko poza srednim odchyleniem statystycznym :D Nie wkrecaj sie do statystyki, do ktorej matematyka Cie nie wpuszcza :-)
I nie mów mi, ze mam na to sporo czasu, bo jakby zliczyć to pracuję na co najmniej 4 etatach:))
Jasne, prawdopodobnie jest to Twoja najwieksza pasja. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, zeby mechanik samochodowy czy skrzypek posiadali akwaria i traktowali je nieco bardziej przedmiotowo, jako mebel dekoracyjny. Prawidlowo stworzony zbiornik to prawidlowo stworzony zbiornik. Ryby samej milosci nie odczuja :-) Mnie na przyklad Tanganika az tak nie fascynuje, nie poswiecam az tyle serca temu tematowi. Wybralem sobie raczej jej wycinek starajac sie dobrac go tak, zeby mi odpowiadal - moja fascynacja przeniosla sie na konkretny gatunek. Czytam z zainteresowaniem to co piszecie, ale z jakiegos powodu nie podzielam entuzjazmu np. nad nowo sprowadzonymi gatunkami. Nie jestem az tak ciekaw jak zachowa sie gatunek X - czy bardziej jak Y, czy bardziej jak Z. Z kolei z zainteresowaniem czytam szczegolowe opisy ludzi, ktorym ryby sprawiaja problemy. Interpretacja zachowan sprawia mi duza przyjemnosc.
Wierz mi trudność w posiadaniu Julidochromis regani niczym się nie różni od posiadania Neolamprologus modestus czy N. mondabu, a posiadanie frontoz jest takim samym stopniem trudności jak posiadanie Gnathochromis permaxillaris czy Limnochromis staneri. A ile frajdy?
Nie twierdze ze sie rozni. Pytanie _czemu_ ludzie trzymaja jednak j. regani a nie pozostale :-) Co do frajdy: dla kogos kto zaklada akwarium tanganickie - oba gatunki sa jednakowo ciekawe i niepoznane :-)
No i mam nadzieję, że dysputę traktujesz jak akademicką:))
Marto, Twoja niezlomnosc w dyskusjach wywoluje niezmiennie usmiech na mojej Twarzy :-) O ile biore w niej udzial, oczywiscie.
Uff... pomieszalem pewnie nieco wypowiedzi, ale trzymanie sie watku (ktory i tak zboczyl z glownego tematu) jest naprawde wyczerpujace :-) |