-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Inne ryby tanganickie
/
Oreochromis tanganicae
admin
Admin
- Posted: 12 Lut 2010 18:55
Ryby te od listopada pływają w naszym domowym zbiorniku. Mają obecnie około 12- 15 cm, czyli są jeszcze maluchami. Powoli zaczynają się przepięknie wybarwiać samce, które uzyskują czerwone płetwy. Co ciekawe dominujące samce kopia kopce podobne jak Cyathopharynx. Na razie średnica dołka to koło 20-25 cm.
Marta
Wyborny
Użytkownik
- Posted: 21 Lut 2010 14:01
Piękna ryba, z oka jej patrzy na całkiem spokojną a jak jest w rzeczywistości? Mają jakieś towarzystwo?
admin
Admin
- Posted: 21 Lut 2010 16:00
Czy spokojna ryba, nie wiem? Jak na razie tak - samiec kopie dół i zwabia samicę.
Są z P. trewavasae, P. polyodon Tembwe T. polli Kekese.
Marta
admin
Admin
- Posted: 22 Kwi 2010 17:38
Dzisiaj w nocy wytarły się nasze oreochromisy. Samiec ma jakieś 16-17 cm, samiczka 14 cm. Inkubuje ikrę w powiększonym pysku, cały czas powoli i delikatnie zbiera okruchy z piasku:))
Marta
marti
Użytkownik
- Posted: 22 Kwi 2010 18:48
tu jest link z CRC z fotkami dorosłych :
http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?f=7&t =1912&start=0
Faktycznie piękne rybska :)
Marcin
admin
Admin
- Posted: 28 Lip 2010 07:43
Tydzień temu jedna z samic wypuściła młode. Młode zostały wypuszczone do siatki przy próbie odłowienia samicy do innego zbiornika. Wcześniejsze wypuszczenia maluchów w akwarium ogólnym kończyły się polowaniem na nie przez trofeusy.
Samica wypuściła około 60 sztuk 5 mm maluchów. Maluchy rosną niesamowicie szybko- po tygodniu mają około 1,2 cm.
Marta
sander
Użytkownik
- Posted: 28 Lip 2010 22:55
Jak wszystkie Tilapie, będą się mnożyć w ogromnych ilościach. Miałem kilka gatunków
Oreochromis
, które sprowadzono do Polski w celach tuczowych to bardzo smaczne i płodne ryby. Marto czy Wasze tilapie też wykazują dymorfizm polegający na różnicach długości?
admin
Admin
- Posted: 29 Lip 2010 07:30
Marto czy Wasze tilapie też wykazują dymorfizm polegający na różnicach długości?
Chodzi Ci o dorosłe? Samce są wyraźnie smuklejsze i dłuższe, samice bardziej zaokrąglone i nieco mniejsze> No i cudowne ubarwienie samców dominujących w grupie.
Marta
admin
Admin
- Posted: 29 Lip 2010 07:38
I jeszcze jednak niesamowita sprawa - "mlaskanie".
Po nakarmieniu wszystkie podpływają do powierzchni i zbierają "coś", tak jakby okruszki pokarmu miały być jeszcze na niej. Wydają przy tym dźwięk "mlaskanie" - niesamowite wrażenie- rządkiem stoją przy powierzchni.
Marta
sander
Użytkownik
- Posted: 29 Lip 2010 21:43
To jest normalne u wszystkich Tilapia
http://www.youtube.com/watch?v=a5m2yAmUKTc&feature =related
admin
Admin
- Posted: 30 Lip 2010 07:37
Tak wiem oglądałam różne filmiki i czytałam o tych rybach. Jednak siedzisz sobie w kuchni przy śniadaniu lub obiedzie, a z pokoju dochodzi głośne mlaskanie. Wrażenie niesamowite:))
Marta
sander
Użytkownik
- Posted: 30 Lip 2010 19:40
Kiedy tylko rano otwieram powiekę to mlaskanie i chlapanie ryb zmusza mnie do karmienia zanim umyję zęby co jest dla mnie nieco denerwujące :-) w moim przypadku jest tak dlatego, że rano karmię pływającymi granulatami i ryby nauczone zbierać go także z szyb bardzo głośno się zachowują. Czasem potrafią obudzić gości.
Forum Tropheus Tanganika
/
Inne ryby tanganickie
/ Oreochromis tanganicae
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM