-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Inne ryby tanganickie
/
Mastacembelus moorii - ikra
admin
Admin
- Posted: 8 Cze 2010 14:10
Dzisiaj moja samica M. moorii- około 40 cm- złożyła ikrę.
Niestety nic z tego nie będzie - samiec jest w oddzielnym zbiorniku. Nigdy tego bym się nie spodziewała stąd ogromne moje zaskoczenie.
Ikra jest okrągła- około 80-100 sztuk. Część jest na gąbce i głowicy, część na piasku. Szok:)
Marta
Topielec
Użytkownik
- Posted: 8 Cze 2010 14:33
Ciekawe jakby wyglądały takie małe glizdy po wykluciu :)
sue
Użytkownik
- Posted: 8 Cze 2010 14:45
Wow wow wow!!!
Marta to chyba pierwsze takie opisane zdarzenie...
Gratulacje!
Czy samica interesuje się ikrą? Czy zauważyłaś wcześniej (przed złożeniem ikry) jakąś różnicę w zachowaniu? Czy zmieniłaś coś w pokarmie, w wystroju?
Czy to osobnik, który znajduje się w zbiorniku od strony drzwi, czy ten drugi, chcę sobie ją wyobrazić... Acha skąd wiesz, że ten drugi osobnik to samiec?
Pozdrawiam cieplutko
Magda
admin
Admin
- Posted: 8 Cze 2010 15:06
Madziu,
Samica od długiego czasu miała duży brzuch, ale mnie nawet do głowy nie przyszło, ze to może być ikra. Szkoda, bo dzisiaj rozmawiałam z Danielem i mogłam spróbować połączyć ryby...no może uda się następnym razem.
To ta największa sztuka w "starym" pomieszczeniu przy kranie.
Samcem jest ten przy wejściu. To cudowne ryby i bardzo kontaktowe, pokazują co mają pod brzuchem jak do nich podchodzę. Prężą się i wyciągają na cało długość, wtedy można je poobserwować:)))
Genialne, towarzyskie ryby
Marta
sue
Użytkownik
- Posted: 8 Cze 2010 15:13
Nasz osobnik przy Twoich to jeszcze młodziak ;)
Ja nie potrafię rozróżniać płci u wegorzyków stąd moje pytanie, ale jak ryby tak współpracują to może jest to łatwiejsze... Czy osobniki różnią się jedynie brodawkami płciowymi czy są jeszcze jakieś inne cechy ułatwiające rozróżnienie płci?
A Daniel to jeszcze żyje? ;) Bo jego strona już dawno nie... A szkoda...
Magda
admin
Admin
- Posted: 8 Cze 2010 15:18
Madziu,
Wyróżnikiem są brodawki i co teraz już wiem u dojrzałych płciowo samic wielki brzuch przed tarłem. Innych cech nie znam niestety.
Daniel żyje..... :))
Napisałam do Everta, z kolegą rozmnożyli mastacembelusy (nie pamiętam gatunku) może coś podpowie mi.
Marta
pkubek
Użytkownik
- Posted: 8 Cze 2010 18:03
Marto, czyli znaczy to, że masz złotą rękę do węgorzyków. szykuj wielki zbiornik na pare :)
worton
Użytkownik
- Posted: 16 Cze 2010 09:39
Czolem!
Zyje :D ale troche sie opuscilem w kwestii akwarystyki :(. No ale przerwa byla czas do hobby wrocic bo zycie smaczek stracilo :).
Evert rozmnozyl elipsifer :).
admin
Admin
- Posted: 23 Cze 2010 05:58
Moje moorii najbardziej lubią rybki, żywe, martwe, ale rybki. Zaobserwowałam, ze gdy pokarm (rybka jest zbyt duża do natychmiastowego zjedzenia) to wpełzają w szczeliny skalne i uderzają rybką o skały tak aby lepiej ją sobie nakierować do pyska i połknąć. Zajmuje im to czasami nieco czasu, ale zawsze jest efekt. Jeden z mastacembelusów żyje w grupie frontoz i te próbują w tym czasie, gdy on "ustawia" sobie ofiarę w pysku uderzeniami o kamienie zabrać mu zdobycz. Frontozy wtedy wciskają się pod kamienie. Niesamowity widok.
Marta
worton
Użytkownik
- Posted: 23 Cze 2010 09:20
Hej,
mi to sie marza ellipsifer albo plagiostomus :).
Nie sa tak duze jak moori niestety ale troche nadrabiaja mniej agresywnym zachowaniem :).
admin
Admin
- Posted: 23 Cze 2010 09:47
Danielu
Ale moorii można przepięknie oswoić. Moje na mój widok prężą się i pokazują swoje wdzięki zachęcając mnie to nakarmienia ich. Jeden z nich jak podchodzę do niego i wyciągam rękę aż wyskakuje do powierzchni. Dla mnie niesamowicie kontaktowe ryby. A ich zakończenia czuciowe na pyskach - rewelacja, taka mała trąbka słonia:)
Marta
worton
Użytkownik
- Posted: 23 Cze 2010 12:46
Hej,
no tak to jest spory plus dla moori. Te mniejsze gatunki nigdy az tak oswojone nie beda. Ale wszystkie Mastacembelidae to inteligentne stworzenia :).
worton
Użytkownik
- Posted: 23 Cze 2010 14:02
http://www.cichlidsforum.fr/2-vt21350.html?postday s=0&postorder=asc&&start=50
ktos rozumie po francusku? Co tam mniej wiecej jest napisane nad zdjeciami larw i ikry? Wymiary akwarium i ilosc sztuk - to dalem rade odczytac. A cos o karmieniu, parametrach wody?
Pozdrawiam.
Topielec
Użytkownik
- Posted: 23 Cze 2010 14:58
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=fr&t l=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.cichlidsforum.fr%2F2-vt213 50.html%3Fpostdays%3D0%26postorder%3Dasc%26%26star t%3D50
Masz po polsku (no, może trochę chińsku :P)
admin
Admin
- Posted: 27 Cze 2010 09:20 - Edytowany przez: admin
Od kilku dni obserwuję reakcje dwóch różnych mastacembelusów (największych) na inne ryby. Musimy obecnie robić małe roszady w firmie w związku z nową dostawą
Wygląda to tak:
- Mastacembelus + Lobochilotes - są wyraźnie spłoszone, chowają się za filtr, mało aktywne
- Mastacembelus + Boulengerochromis - początkowo mastacembelus atakował boulengerochromisa, a w końcu ustąpił mu miejsca w swojej grocie. Mastacembelus widocznie niezadowolony, stoi w pionie przy bocznej szybie
- Mastacembelus + bardzo duża 25 cm frontoza i wcześniej mniejsze 15-17 cm osobniki. Wyraźna zgoda. Obecne dorosła samica Mastacembelus siedzi z samcem 25 cm frontozy w donicy i sielanka.
To dla mnie bardzo interesujące obserwacje.
Marta
admin
Admin
- Posted: 28 Lip 2010 07:37
Od kilku dni, za namową Daniela, połączyłam samca z samicą. Wygląda to tak, ze akwarium 150 cm długie jest przedzielone szybą na pół, w jednej części samiec w drugiej samica. Pierwsze chwile po połączeniu były ekscytujące, ryby wyraźnie miały zamiar sprawdzić się nawzajem. Było stroszenie, otwieranie pysków, nerwowe pływanie tuż przy szybie.
Teraz oba osobniki oglądają się nawzajem, a ja czekam na oznaki dojrzewania samicy.
Marta
admin
Admin
- Posted: 3 Sier 2012 10:49
Dzisiaj po ponad dwóch latach znowu ta sama samica złożyła ikrę.
Jest sama w zbiorniku, bo nie mamy dla niej samca...
Ech i znowu okazja rozmnożenia została zaprzepaszczona:)
Zwróćcie uwagę na odstęp czasu pomiędzy pierwszym, a drugim złożeniem ikry.
Marta
admin
Admin
- Posted: 12 Paź 2012 11:28
Dzisiaj moja samica ponownie złożyła ikrę. Tym razem okres był znacznie krótszy, a ryba miała od co najmniej tygodnia powiększone pokłądełko. Michelle będzie miała zadanie znaleźć jej faceta:)
Marta
sander
Użytkownik
- Posted: 12 Paź 2012 21:42
Dobrze, że samica potrafi zrzucić część ikry w przeciwnym wypadku jej życie było by zagrożone. Jak będzie miała aktywnego samca położy więcej.
admin
Admin
- Posted: 13 Paź 2012 08:47
Napisałam do Michelle. Ta samica ma około 50 cm długości - jej zdjęcie jest na okładce nowego TM- samiec musi być podobnej długości.
Marta
Forum Tropheus Tanganika
/
Inne ryby tanganickie
/ Mastacembelus moorii - ikra
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM